Vrei să îți cumperi o mașină de cafea cât mai performantă și nu știi dacă să optezi pentru un expresor Philips sau de la alt brand? Ei bine, indiferent de marca pe care o alegi, pentru o cafea savuroasă e nevoie ca espresorul să aibă câteva caracteristici cheie. Iată 5 aspecte la care să fii atent când cumperi un astfel de aparat!
1. Tipul de espresor
Dacă știi câte ceva despre mașinile de cafea, știi că espressoarele manuale necesită mult efort și nu au stabilitate sau control al temperaturii, iar multe dintre funcționalitățile de preparare (cum ar fi prepararea spumei de lapte) ale aparatelor superioare și știi, de asemenea, că mașinile automate și super-automate, deși sunt extrem de ușor de utilizat, nu au controlul necesar pentru a-ți regla cu precizie doza de espresso sau pentru a te încadra în rețeta perfectă.
Deci, cu toate acestea spuse, un amestec de efort și automatizare minimă te lasă cu o mașină care îți oferă control complet asupra modului de preparare a espressoului: mașina semi-automată. Caută fie un expresor Philips, fie de la alte mărci de încredere, în funcție de cât de nevoile tale. Alege aparatul care se potrivește stilului tău de preparare, dar notează aspectele pozitive și negative ale fiecărui tip (manual, semi-automat, automat, super- automat).
2. Prețul componentelor
Vei găsi espressoare foarte asemănătoare, care variază ca preț în ceea ce privește componentele, funcționalitatea și durabilitatea. Este întotdeauna înțelept să utilizezi un instrument de comparare a espressoarelor, precum site-urile care compară caracteristicile și prețurile produselor selectate, pentru a înțelege mai bine dezavantajele espressorului pe care dorești să îl cumperi față de altele la același sau sub intervalul de preț țintă.
Reține că ceea ce plătești adesea se reduce la componentele fizice ale mașinii. Câte cazane are mașina respectivă, tipul cazanului, materialele folosite pentru cazan, componentele interne și componentele externe. În timp ce funcționalități precum controlul temperaturii sau capabilitățile de profilare a presiunii au un cost, cea mai mare parte pentru ceea ce plătești este proiectarea cazanului și a pompei.
La expresoarele Philips, de exemplu, găsești cu ușurință și piese de schimb la prețuri accesibile. Trebuie să ții cont de faptul că elemente precum filtrul de cafetieră trebuie schimbate des, deci aparatele cu piese de schimb și consumabile accesibile la preț sunt de căutat.
3. Controlul temperaturii
Nu poți prepara un espresso grozav fără a controla cele mai importante trei aspecte ale preparării:
- timpul,
- temperatura și
- rețeta/volumul.
Un controler PID este esențial pentru menținerea și reglarea temperaturii, care este vitală pentru prepararea espressoului. Cel mai mare impact pe care PID-ul îl va avea asupra preparării espressoului tău este controlul temperaturii, stabilitatea și acuratețea.
PID, prescurtare pentru Proportional-Integral-Derivative, joacă un rol cheie în stabilizarea temperaturii într-un espressor. Acest controler utilizează algoritmul PID pentru a gestiona eficient temperatura mașinii, oferind mai multă precizie decât sistemele tradiționale bazate pe termostat. În plus, poate regla direct temperatura mașinii, de obicei prin intermediul butoanelor de control care îți permit să crești sau să scazi temperatura de preparare.
4. Configurația cazanului
Există mai multe modele și configurații de cazane pentru espressoare, iar cunoașterea diferențelor te va îndruma în direcția corectă. Pe scurt, există cazane simple, schimbătoare de căldură și espressoare cu două sau mai multe boilere, fiecare cu avantaje și dezavantaje. Expresoarele Philips, spre exemplu, vin în mai multe configurații.
5. Schimbătoarele de căldură
Mașinile cu schimbătoare de căldură sunt modele cu un singur cazan, dar sunt concepute astfel încât să se ocupe atât de prepararea cafelei, cât și a spumei de lapte în același timp. Deși pot fi, de asemenea, puțin mai compacte și mai ieftine decât mașinile cu boiler dublu, au unele defecte. În timp ce schimbătoarele de căldură oferă o consistență bună și o eficiență a costurilor, acestea pot avea dificultăți în scenarii cu volum mare, ceea ce poate duce la fluctuații de temperatură și la o aromă de espresso mai puțin consistentă.