Cum să plantezi lalele
Lalelele anunță venirea primăverii, pe lângă ghiocei. Găsești nenumărate culori și soiuri de lalele, dar știai că este ușor să le plantezi și tu în grădina ta sau în ghiveci?
Bulbii de lalea se plantează toamna înainte ca pământul să înghețe. Dacă plantezi diferite soiuri, care au momente diferite de înflorire, poți avea lalele de la începutul până la sfârșitul primăverii în curtea ta. Florile lalelelor au de obicei o cupă formată din trei petale și trei sepale. Există lalele pentru orice întrebuințare, de la lalele perfecte pentru vaze, până la lalele perfecte pentru curte. Iată ce trucuri ar trebui să știi dacă vrei să plantezi lalele!
Tot ce ar trebui să știi despre lalele: cum să le plantezi, cum să ai grijă de ele și cum să le replantezi
Cum să alegi locul pentru lalele
Lalelele preferă un loc cu soare întreaga zi sau după-amiaza. Solul trebuie să fie ușor drenat, alcalin spre ușor acid, fertil și uscat sau nisipos. Lalelelor nu le plac zonele cu umiditate excesivă. De asemenea, trebuie protejate de vânturile puternice.
Când să plantezi lalelele
Bulbii de lalele se plantează toamna, cu 6-8 săptămâni înainte să înghețe pământul. Este vorba despre perioada cuprinsă între septembrie și octombrie. În zonele foarte călduroase, cu ierni blânde, se plantează în noiembrie sau decembrie. Bulbii ar trebui plantați imediat după cumpărare. În zonele călduroase, bulbii trebuie ținuți la frigider timp de aproximativ 12 săptămâni înainte de plantare.
Cum să plantezi lalelele
Pregătește pământul cu ajutorul unei furci, pentru a sfărâma pământul la o adâncime de 30-40 de centimetri, apoi amestecă-l cu un strat de îngrășământ natural de 5-10 centimetri. Bulbii lalelelor trebuie plantați adânc, la cel puțin 20 de centimetri, măsurând de la baza bulbilor. Înseamnă că trebuie să sapi și mai adânc, astfel încât să permiți scurgerea apei. Cu cât este bulbul mai mare, cu atât mai mare trebuie să fie și groapa de care are nevoie. Pune bulbul în gaură, cu capătul în sus. Acoperă cu pământ și presează ferm solul. Udă bulbii de lalele imediat după plantare. Deși nu pot suporta pământul umed, aceștia au nevoie de apă pentru a declanșa creșterea.
Dacă vrei să crești lalele perene, hrănește-le cu un îngrășământ echilibrat când le plantezi toamna. Bulbii au propriul sistem complet de depozitare și conțin toate substanțele nutritive de care au nevoie timp de un an. Folosește material organic, compost sau îngrășământ natural echilibrat.
Pentru a ține șoarecii și cârtițele la distanță, pune și frunze cu țepi în găurile în care pui bulbii. Unii grădinari folosesc nisip de pisică sau pietriș zdrobit.
Cum să ai grijă de lalele
Dacă plouă săptămânal, nu uda bulbii de lalele. Cu toate acestea, dacă este secetă și nu plouă, trebuie să uzi bulbii săptămânal, până când îngheață solul. Ploile de vară, sistemele de irigare și solul umed omoară lalelele. Nu uda niciodată un bulb de lalea decât dacă este secetă. Solul umed duce la apariția ciupercilor care pot face bulbii să putrezească. Adaugă coji de pin mărunțite, nisip sau orice alt material în pământ, pentru a favoriza scurgerea rapidă a apei.
Aplică anual compost pentru a furniza substanțele nutritive necesare pentru viitoarele înfloriri. Primăvara, când apar frunzele, folosește același fertilizator pe care l-ai folosit când ai plantat. Atunci când mor florile, nu scoate frunzele. Lasă-le pe plante timp de aproximativ 6 săptămâni după înflorire. Lalelele au nevoie de frunze pentru a aduna energia pentru florile de anul viitor. După ce se îngălbenesc și mor frunzele, le poți tăia. Soiurile de lalele mai mari pot avea nevoie de replantare la fiecare câțiva ani. Soiurile de lalele mici se înmulțesc de obicei pe cont propriu.