Genul Chlorophytum (crinul verde sau voalul miresei) cuprinde circa 250 de specii permanent verzi, perene, rizomatoase, provenite din Africa Occidentala si Meridionala.
Genul Chlorophytum (crinul verde sau voalul miresei) cuprinde circa 250 de specii permanent verzi, perene, rizomatoase, provenite din Africa Occidentala si Meridionala.
Sunt unele dintre plantele cel mai usor de cultivat in casa si sunt disponibile in multe varietati cu frunze lungi, elegante, arcuite, colorate verde cu alb, si cu flori mici, albe.
Pedunculii florali, lungi si carnosi, care se dezvolta in centrul rozetei, poarta si ei manunchiuri de frunze folosite pentru reproducerea plantei; daca nu sunt indepartate, aceste manunchiuri cad in cascada, creand un efect decorativ deosebit, valorificat in special atunci cand planta se cultiva in cosulete suspendate.
Cultivare:
Primavara si vara, protejati planta de expunerea directa la soare, in special daca temperatura este mai mare de 26 de grade Celsius. Mentineti-o partial la umbra, intr-un ambient suficient de umed. Udati-o abundent, dupa ce ati adaugat o picatura de ingrasamant lichid in apa.
Toamna si iarna tineti planta intr-un loc bine aerisit, dar la adapost de curentii de aer. Temperatura nu trebuie sa scada sub 17 grade Celsius. La sfarsitul iernii, replantati-o daca radacinile au ocupat complet ghiveciul. Din cauza presiunii, acesta ar putea crapa. Pentru a evita ca in acest anotimp frunzele sa-si piarda frumoasele nuante, expuneti planta in plina lumina.
Reproducere:
Modalitatea cea mai simpla de multiplicare consta in asezarea in vase mici, diferite, in scopul inradacinarii, a plantutelor care se formeaza in varful pedunculilor florali.
De asemenea, puteti sa le lasati prinse de planta-mama si sa le separati cand vor avea radacini proprii. Aceasta a doua metoda este mai eficienta, deoarece tulpina carnoasa functioneaza ca un cordon ombilical prin care plantutele primesc hrana.
Tineti plantutele la umbra pana la aparitia radacinilor, apoi tratati-le ca si pe plantele adulte. Puteti sa introduceti plantele in apa; dupa aproximativ o luna le apar radacini si pot fi plantate in pamant.
Chlorophytum se poate inmulti si prin divizare - impartiti un tufis in mai multe parti si replantati-le separat.
Pericole si precautii:
Udarea este foarte importanta si trebuie dozata bine; daca este excesiva si apa stagneaza mult in suportul de sub ghiveci, radacinile carnoase putrezesc, ceea ce determina suferinta frunzelor. In schimb, udarea insuficienta provoaca colorarea in brun a varfurilor frunzelor.
Paianjenul rosu si cosenila fainoasa infesteaza ocazional planta - combateti acesti daunatori cu produse fitofarmacologice adecvate.
Specii:
Chlorophytum comosum (sin. C, capense, C. elatum) are frunze verzi cu margini ondulate, care formeaza o rozeta densa in partea inferioara si pedunculi florali lungi si albi, cu numeroase flori mici, albe.
Chlorophytum laxum este o planta mica, cu frunze in forma de panglica, colorate verde stralucitor, conturate delicat in alb; la extremitatea pedunculilor florali se formeaza floricele albe reunite in ciorchini rari.
Chlorophytum undulatum este o specie inalta de circa 30 de cm; are frunze inguste si tari, usor aspre la pipait; in centrul rozetei se dezvolta o inflorescenta formata din flori albe cu diametrul de circa 5 cm.