18
Clematis, floarea care nu trebuie să-ți lipsească din grădină. Cum o îngrijești
Casă şi familie · Plante / 21.04.2021

Clematis sau clematita este o plantă agățătoare foarte apreciată pentru florile sale deosebit de frumoase, dar și pentru frunzișul des, care îmbracă precum o perdea suprafețele pe care le acoperă.

Există numeroase soiuri de clematis pe care le poți planta în grădina ta, cu flori în diferite forme și culori, de la alb, roz, roșu, grena, albastru, mov sau galben. Pentru că sunt ușor de îngrijit și ne răsplătesc în fiecare an cu o abundență de flori, clematitele sunt plante ornamentale des întâlnite în grădini și parcuri.

Cum să îngrijești clematis


Din fericire, clematis nu este o plantă pretențioasă. Crește atât la soare, cât și la semiumbră. Se spune despre această plantă că preferă să aibă „picioarele la umbră și capul la soare”, ceea ce înseamnă că preferă umbra în zona de bază și soarele în partea de sus. Pentru a menține umbra în zona rădăcinilor și la bază, plantează clematisul împreună cu flori perene de înălțime medie care să o protejeze de soare. 

Clematis este rezistent la ger dacă este plantată direct în sol. Nu rezistă prea bine la plantarea în giveci sau container, mai ales dacă rămâne afară peste iarnă.

Preferă un sol bogat, cu drenaj bun. Se udă regulat astfel încât pământul să se mențină umed, dar nu ud. Poți să folosești mulci sau scoarță de copac la baza tulpinii pentru a menține umiditatea.

Clematis are nevoie de fertilizare în perioada de creștere, fiind ideal un îngrășământ pentru plante cu flori. Se aplică o dată la câteva săptămâni sau în funcție de recomandările de pe ambalajul îngrășământului pe care îl folosești.

Când se plantează clematis


Clematis se plantează primăvara sau toamna, în repaus vegetativ (când nu au apărut încă frunzele și florile). Temperatura trebuie să fie de peste 5 grade Celsius și nu trebuie să existe pericol de îngheț. 

Pentru că este o plantă agățătoare, clematis are nevoie de un suport pe care să crească. Planteaz-o lângă un gard, lângă un zid pe care ai montat un spalier, lângă o arcadă sau o pergolă. Este necesar să o legi de suportul pe care vrei să crească. De asemenea, clematis poate fi plantată și lângă un copac sau un trandafir urcător.

Cum să tunzi clematis


Există numeroase soiuri de clematis și hibrizi selecționați pentru frumusețea florilor. În ceea ce privește tunderea, clematitele se încadrează în trei grupuri. 

Grupul I - clematitele din primul grup nu necesită tăieri, dar le poți tunde pentru a îndepărta lăstarii uscați.

Grupul II - sunt clematite cu flori mari, care înfloresc la începutul verii, pe lăstari crescuți în anul precedent. Se tund la finalul iernii sau primăvara devreme, îndepărtând lăstarii uscați. Urmărește fiecare lăstar până la primul set de muguri și taie deasupra lor. Dacă tunzi prea mult din plantă, aceasta nu va mai înflori. O dată la doi, trei ani poți tunde clematita până la 30-90 cm față de sol la finalul primăverii sau începutul verii.

Grupul III - clematitele din grupul trei înfloresc la finalul verii pe lăstari crescuți în același an. Le poți tunde la începutul primăverii până aproape de nivelul solului, deasupra unui set de muguri. Dacă nu tunzi clematita din grupul trei, va produce mai puține flori și va avea un aspect încărcat, precum o liană.

Pentru a afla ce tip de clematis ai, caută denumirea hibridului pe site-urile de specialitate.
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro