Sa invatam negocierea in cuplu
Chiar cand suntem doar noi cu noi, tot ne mai certam din cand in cand. Numai ca nu prea avem pe cine sa dam vina. In cuplu insa, e mult mai simplu, caci lucrurile sunt clare: e vorba doar de tine sau de celalalt.
Chiar cand suntem doar noi cu noi, tot ne mai certam din cand in cand. Numai ca nu prea avem pe cine sa dam vina. In cuplu insa, e mult mai simplu, caci lucrurile sunt clare: e vorba doar de tine sau de celalalt. Si uite asa apar multe conflicte, nu pentru ca obtinem ceva din ele, ci mai degraba pentru ca vrem sa ne aparam sau vrem sa aratam ca intotdeauna e altcineva vinovat pentru ce se intampla in jurul nostru. Din pacate insa, aceste conflicte nu aduc decat alte conflicte, caci si partenerul invata la randul sau sa se apare, si ajungem sa ne vanam greselile unul celuilalt, pentru a ne dovedi superioritatea.Mult mai greu ni se pare sa ne oprim si sa avem intelepciunea de a negocia o stare de armonie in relatie. 'Negociere' pare un cuvant cam dur atunci cand e vorba de o relatie si multe persoane vor spune, citind, ca o relatie este sau nu este, nu mai e vorba de negociere. Insa, asa cinic cum suna, negocierea are mult mai multe beneficii si e mult mai usor de purtat decat o cearta sau un conflict deschis.
Ce ar trebui sa stim
Negocierea nu inseamna manipulare. Nu ne dorim anumite lucruri si, prin negociere, ne facem in mod egoist drum catre ele, fara a tine cont de partener. Negocierea este un mod de abordare cu respect fata de partenerul nostru, dar si fata de propria noastra fiinta, intr-o relatie pe care o consideram egala.
Daca iti doresti un lucru, gandeste-te mai intai ce si-ar dori partenerul tau si incearca sa ii intelegi modul de a privi lucrurile. In acest fel, ii poti anticipa reactiile si te poti face mai usor inteleasa.
Negociarea nu inseamna repros. Nu emite judecati de valoare care il pot face sa se apere. In loc sa ii spui “niciodata nu mergem la restaurant”, are mai mult impact sa spui “cand ai putea sa iti iei seara libera ca sa mergem la restaurant?”. Daca vrei sa iti comunici emotiile, atunci fa reprosuri, dar astea nu vor duce la indeplinirea obiectivelor pe care le ai, ci la escaladarea unui conflict. Inainte de a alege modul de adresare, gandeste-te ce e mai important pentru tine: sa iti comunici frustrarea sau sa mergi la restaurant?
Nu esti singura persoana din aceasta relatie. Asta inseamna ca nu ai dreptul sa te simti bine daca doar tie iti e bine. Pentru ca va fi un bine pe termen scurt si obtinut cu lupta. Cu energia cu care lupti pentru lucrurile pe care ti le doresti, incearca sa iti intelegi mai bine partenerul. Daca ii dai putina atentie atunci cand are nevoie, il inveti ca si el sa vada astfel de lucruri.
Nu te astepta ca el sa-ti citeasca gandurile. Daca ai anumite asteptari, comunica-le. Intr-un moment linistit, cand va simtiti aproape unul de celalalt si cand aceste lucruri nu vor suna ca niste reprosuri. Asteapta-te insa ca si el sa aiba momentele lui de sinceritate. Nu te apara automat, distrugand momentul, ai rabdare. S-ar putea sa obtii mult mai mult ascultand, decat castigand o batalie.
Daca nu ai obtinut ceva, nu inseamna ca ai esuat. O relatie inseamna multe lucruri, dar nu o lupta in care sa ne simtim bine pe pielea celuilalt. Dimpotriva, daca ti se intampla sa obtii ce vrei, opreste-te o clipa gandindu-te daca asta isi doreste si cel de langa tine. Si asta va conta cat multe alte negocieri.
Invata pe parcurs. Asta e farmecul unei relatii. Daca ti se pare ca e rutina, inseamna ca ai pierdut ceva pe parcurs. Si atunci, intoarce-te inapoi si cauta.