O excursie bine organizata

Cuplu / De Alina Bleaja, 16.11.2007

Fiecare dintre noi viseaza la vacanta perfecta. Insa, din pacate, o mare parte dintre concedii se transforma in esecuri, din numeroase motive. Acorda mai multa atentie detaliilor...

Fiecare dintre noi viseaza la vacanta perfecta. Insa, din pacate, o mare parte dintre concedii se transforma in esecuri, din numeroase motive. Acorda mai multa atentie detaliilor care pot face diferenta si, in acest fel, vei reusi sa eviti neplacerile. Invata sa iti planifici cu grija excursia, bucurandu-te, in acelasi timp, de cea mai buna vacanta de care ai avut parte pana acum.

1. Gandeste-te ce anume iti doresti. Vrei sa te relaxezi? Sa explorezi locatii atractive din punct de vedere turistic? Sa te bucuri de ceva complet diferit de tot ceea ce ai vazut pana acum? Exista o sumedenie de optiuni in acest caz, insa foarte multe persoane sunt refractare la ideea de a merge intr-o tara care este prea indepartata sau prea diferita, ca si cultura.


Tocmai de aceea, gandeste-te foarte bine la ceea ce iti doresti pentru concediu, pentru a-ti da seama care este stilul tau atunci cand vine vorba despre calatorii. Doar in acest fel vei putea alege destinatia care se potriveste cel mai bine felului tau de a fi.

2. De indata ce ai ales destinatia de vacanta, incepe planificarea minutioasa a acesteia. Nu te grabi sa iti rezervi camera de hotel sau zborul care sa te duca pana la punctul stabilit, pentru ca poti gasi oferte mai avantajoase chiar pe ultima suta de metri.


"Internetul sa traiasca!" va fi una dintre lozincile tale preferate in aceasta perioada de "documentare" pentru rutele turistice pe care doresti sa le urmezi. Agentiile de turism iti stau si ele la dispozitie cu brosuri si informatii interesante. Exista posibilitatea ca unele locatii sa fie periculoase sau neospitaliere. Tocmai de aceea, citeste cat mai multe cronici ale locurilor vizitate de altii si invata din experientele (mai mult sau mai putin fericite) ale acestora...

Alege cu grija persoana care te va insoti, in cazul in care, din diferite motive, nu poti merge cu sotul sau familia. Este important sa iti alegi o persoana de incredere si apropiata, deoarece, cu siguranta, persoana alaturi de care calatoresti influenteaza foarte mult calitatea experientei. Incearca sa te gandesti la toate lucrurile care ti-ar putea narui bucuria calatoriei - stiluri diferite de calatorie, preferinte diferite, anumite obiceiuri care te deranjeaza etc.


3. Daca ai trecut printr-o experienta neplacuta cu o anumita companie aeriana sau o agentie de turism, evita pe viitor sa apelezi la serviciile lor. In ceea ce priveste zborul in sine, nu lasa acest lucru sa te afecteze - orice senzatie neplacuta va disparea in scurt timp.

Gaseste un hotel care nu este foarte scump si care este situat in apropierea principalelor atractii turistice care te intereseaza. Ca orice rezervare pe care o faci fara sa vezi cu ochii tai serviciile oferite, este posibil sa existe facilitati lipsa. Totusi, daca nu este nimic flagrant si insuportabil, este mai bine sa treci cu vederea aceste lucruri.


4. Invata cat mai multe lucruri despre locurile in care calatoresti, despre obiceiurile si cultura locale. Informeaza-te in legatura cu vestimentatia adecvata, legile, vremea din regiune. Bineinteles, in cazul in care s-au petrecut dezastre naturale sau este pe cale sa izbucneasca un conflict, este cazul sa te reorientezi spre o alta regiune... Daca este vorba despre o cultura total diferita de a ta, urmareste cat mai multe materiale video si foto, pentru a evita socul cultural.

5. Gandeste-te din timp la toate bagajele pe care le ai de facut si incearca sa anticipezi nevoile si situatiile care pot aparea atunci cand esti plecata. Daca iti rezervi timp pentru pregatiri, cu siguranta distractia va fi din plin pe durata concediului!

Inainte de a te apuca de impachetat, verifica reglementarile referitoare la bagaje ale companiilor aeriene. De vreme ce acestea sunt in permanenta schimbare, este o idee foarte buna sa te documentezi in aceasta privinta, in special daca vei calatori cu avionul, pentru a nu fi nevoita sa iti abandonezi unele bunuri in aeroport.

6. O copie xerox dupa pasaport este esentiala. Nu este la fel de buna ca originalul, dar este mult mai bine decat sa ramai fara pasaport, in cazul in care acesta se pierde, este distrus sau furat... In cel mai rau caz, copia iti va facilita identificarea si inlocuirea documentelor de calatorie. Asigura-te ca aceasta copie nu se afla in acelasi loc cu originalul, pentru a-ti spori sansele de a nu le rataci pe amandoua...
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro