Studiu: Gestul prin care îi provoci tulburări psihologice pe termen lung copilului tău!
După cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luați de Protecția Copilului din Norvegia, societatea românească s-a împărțit în două tabere: cei care sunt revoltați că un părinte își poate lovi copilul și cei care sunt convinși că altfel nu poți educa un copil.
Deși în țara noastră educația prin "altoire" este tolerată de ani buni, o demonstrează și expresii vechi de tipul "Unde dă mama, crește", studiile recente vin să demonstreze că acest comportament nu numai că nu dă rezultate, dar are și efecte serioase pe termen lung asupra psihicului celor mici.Un studiu realizat la Universitatea Austin Texas și Universitatea Michigan din Statele Unite, publicat în această lună în Journal of Family Psychology, a evidențiat faptul că riscurile ca un copil să-și sfideze părinții, să aibă comportament antisocial, să fie agresiv, să dezvolte probleme psihice și dificultăți de învățare cresc cu atât mai mult cu cât acesta este "educat" prin pedepse fizice de către părinții săi.
Cercetătorii au analizat datele colectate pe o perioadă de 50 de ani și care au implicat peste 16.000 de copii. Este cel mai complex studiu realizat până în prezent asupra efectelor pe care le au pedepsele fizice asupra copiilor.
Oamenii de știință au subliniat că în cadrul studiului, prin pedepse fizice se înțeleg bătăile ușoare sau moderate pe care copiii le primesc de la părinți, cu scopul de a corecta un comportament greșit sau de a-i disciplina și nu este vorba despre comportamenul abuziv la care unii părinți își supun copiii.
Rezultatele au arătat că adulții care au fost "altoiți" des de părinți atunci când erau copii au dezvoltat comportamente negative de-a lungul vieții. De asemenea, cercetătorii au ajuns la concluzia că lovirea copiilor produce un efect opus față de ceea ce își doresc de fapt părinții să obțină. Iată care sunt câteva dintre efectele bătăilor asupra copiilor: