Gimnastica medicală pediatrică poate debuta încă din prima săptămână de viaţă a bebeluşului. În primul an de viaţă, kinetoterapia trebuie asociată cu jocuri de mişcare, de manipulare a obiectelor sau de vocalizare. De asemenea, masajul pentru bebeluşi ajută la dezvoltarea echilibrată a copilului, corectează eventualele deficienţe şi îl ajută pe acesta să doarmă şi să se hrănească mai bine.
Pentru copiii cu vârste între 1-3 ani, gimnastica medicală conţine exerciţii de durată şi intensitate crescândă, bazate pe tonifierea musculaturii şi corectarea poziţiei.
Dezvoltarea interesului pentru practicarea exerciţiilor fizice se conturează în jurul vârstei de 7-14 ani, când deja se pune accent pe creşterea capacităţii de efort şi pe desfăşurarea activităţilor în aer liber pentru îmbunătăţirea calităţilor motrice.
Ultima etapă în dezvoltarea copilului, cea între 14-18 ani - aşa-numita adolescenţă, care face trecerea de la copil la adult - este definitorie pentru sănătatea copilului, prin kinetoterapie putându-se corecta deviaţiile coloanei vertebrale.
Postura corectă a copilului încă de la o vârstă fragedă îi asigură acestuia o postură corectă şi mai târziu, în viaţa de adult.