De ce căsniciile defectuoase afectează copiii mai mult decât divorțul
Casă şi familie · Copii / 08.09.2017

Cu timp în urmă, persoanele divorțate erau privite cu suspiciune. Se spunea despre cei care divorțau că își distrug familia, că sunt egoiști și că nu le pasă de copiii lor.

Unele biserici condamnau sau interziceau despărțirea soților. Mesajul pentru cuplurile căsătorite era unul clar: păstrați-vă căsnicia intactă, orice ar fi.

Dar această mentalitate s-a schimbat. În prezent, aproape jumătate dintre cuplurile din Statele Unite divorțează, potrivit statisticilor. Dacă un divorț ajută sau face rău copiilor implicați depinde de modul în care părinții gestionează această situație. Dar un lucru este sigur: a rămâne într-o căsnicie toxică le face copiilor mai mult rău decât bine.

Copiii obligați să trăiască într-o familie în care părinții nu se iubesc, fiind forțați să tolereze tensiunea emoțională zi de zi și să facă față răcelii dintre părinți resimt pe deplin efectele unei astfel de relații disfuncționale. Ei simt în mod intuitiv nefericirea părinților, iar în unele cazuri copiii se consideră vinovați. În astfel de situații, a rămâne împreună "pentru copii" este o glumă crudă.

Iată patru moduri în care copiii suferă din cauza relației defectuoase dintre părinți, potrivit 
psychologytoday.com:

Tensiunea cronică

Relația dintre părinți lasă asupra noastră o amprentă emoțională care nu dispare niciodată. O etapă importantă în dezvoltarea copiilor este internalizarea comportamentelor ambilor părinți. Dar când părinții sunt într-un conflict permanent, copiii absorb emoțional acea stare conflictuală. În loc să se simtă liniștiți, protejați și relaxați atunci când sunt în compania ambilor părinți, aceștia simt o stare de tensiune. Iar tensiunea constantă poate produce efecte serioase asupra copiilor, din punct de vedere emoțional, social, cât și fizic, prin apariția unor afecțiuni precum depresia sau oboseala cronică.

Instabilitate emoțională

Războiul dintre părinți afectează modul în care copiii își evaluează propria persoană. Povara unei situații conflictuale în familie le macină treptat încrederea în sine, provocând stări de spirit fluctuante. Se întâmplă de multe ori ca cei crescuți într-un astfel de mediu să-și dorească un lucru, dar să facă total opusul a ceea ce vor. De exemplu, își doresc să simtă afecțiune și apropiere, dar îi resping pe cei care încearcă să se apropie de ei. Își doresc prieteni, dar aleg izolarea sau posedă abilități intelectuale și creative deosebite, dar își sabotează propriile eforturi. Conflictul exterior dintre părinți se transformă într-un conflict interior al copiilor, ceea ce le complică viața și le tulbură dezvoltarea emoțională.

Teama de intimitate

Copiii care au crescut într-o căsnicie cu probleme au dificultăți în a se apropia emoțional de ceilalți. Apropierea de o persoană le declanșează acele traume suferite din cauza relației dificile a părinților, astfel că evită să se atașeze de cineva ca să nu sufere. Iar dacă reușesc să pună bazele unei relații, vor fi mereu precauți și în alertă. Iar când conflictele apar, fie pleacă, fie imită cu partenerul comportamentul văzut la propriii părinți.

Depresie cronică

Conflictele părinților le produc copiilor probleme serioase în ceea ce privește stările de spirit. Una dintre ele este distimia, o tulburare de dispoziție constând în depresie cronică, cu simptome mai puțin severe, dar de durată mai mare decât depresia. Netratată, o astfel de problemă poate duce la apariția tulburărilor de personalitate sau la consumul de alcool sau droguri. De la o vârstă fragedă, acești copii învață să renunțe la optimism și să se aștepte la ce e mai rău. Din păcate, căsniciile nefericite provoacă o maturizare precoce a celor mici, care își pierd astfel copilăria.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro