Cum sa-ti protejezi copilul de tentatia alcoolului si tigarilor

Copii / De Greta Harja, 26.01.2005

Traim in secolul vitezei, ceea ce, dincolo de progresele incontestabile in domeniul stiintei si tehnologiei, atrage si o serie de efecte adverse. Ne referim la faptul ca...

Traim in secolul vitezei, ceea ce, dincolo de progresele incontestabile in domeniul stiintei si tehnologiei, atrage si o serie de efecte adverse. Ne referim la faptul ca, de la varste tot mai fragede, copiii isi doresc sa experimenteze anumite lucruri, simtindu-se deja "adulti". Influentat de modele negative la care are acces din ce in ce mai usor, copilul tau, prea mic pentru asa-ceva, consideri tu, se poate simti tentat sa consume alcool, sa fumeze si chiar sa incerce efectul stupefiantelor. Te-ai ingrozit, nu-i asa?


Nu e cazul sa intri in panica. Mai intai, incearca sa abordezi problema dintr-o perspectiva constructiva: comunicarea este esentiala. Ti se pare prea devreme sa vorbesti despre asta cu micutul? Nu uita ca este mai usor sa previi decat sa tratezi! Psihologii americani spun ca parintii trebuie sa discute cu copiii despre problema abuzului de alcool si nicotina inca de la varste foarte fragede, chiar daca deocamdata nu exista nici un semnal de alarma in acest sens.

Creeaza o atmosfera relaxanta, in care copilul sa se simta in deplina siguranta si sa nu ezite sa puna intrebari despre tot ceeea ce-l preocupa.


Prescolari
O discutie despre alcool si consecintele consumului abuziv poate parea prematura, daca cel mic are in jur de 3-4 ani. Si totusi, tipurile de atitudine si modelele de comportament care se formeaza acum pot influenta decisiv optiunile adolescentului de mai tarziu. Cu siguranta, micutul nu va intelege daca-i vorbesti despre datele statistice, dar poate fi educat inca de pe acum sa-si dezvolte propria judecata de valoare si capacitate decizionala.

Intre 4-7 ani
La aceasta varsta, copiii incep sa acumuleze informatii si sa invete pe baza exemplelor concrete din viata reala, dar nu au capacitatea de a proiecta in viitor. Asadar, discutiile despre alcool trebuie mentinute la timpul prezent si raportate la aspecte familiare. De exemplu, cand va uitati la televizor impreuna cu micutul, puteti profita de un clip publicitar si intrebati-l "Ce crezi, faptul ca acest om bea bere il face sa fie mai popular in randul prietenilor sai si sa arate mai bine?"


Majoritatea copiilor din aceasta grupa de varsta sunt foarte interesati de modul in care functioneaza organismul lor, asadar este un moment propice pentru a discuta despre ceea ce trebuie sa faca pentru a fi sanatos si pentru a evita substantele care ii pot afecta organismul.

Intre 8-11 ani
Ultimii ani de scoala primara sunt deosebit de importanti in contextul abordat. Acum, copilul este din ce in ce mai curios, ii place sa se informeze si manifesta un interes aparte pentru ceea ce pare ciudat si periculos. Este momentul sa abordezi problema in mod deschis: efectele alcoolului asupra sanatatii si a aspectelor socio-profesionale, consecintele abuzului si, mai ales, de ce consumul de alcool este deosebit de daunator asupra organismului in crestere.


In aceasta perioada, anturajul are o importanta decisiva. Un copil poate ajunge sa consume alcool doar pentru ca si prietenii sai o fac si nu doreste sa fie marginalizat. Sentimentul de apartenenta este deosebit de pronuntat si, de aceea, copilul trebuie educat sa spuna "Nu". De asemenea, aduceti vorba "din intamplare", in timpul conversatiei, spunand ceva de genul: "Am auzit ca unii copii de varsta ta au inceput sa consume alcool. Ai auzit ca s-a intamplat si la tine la scoala asa ceva?"

Ajutandu-l sa-si cultive respectul de sine, copilul va putea sa "reziste" actiunii persuasive a mesajelor, provenite atat de la prietenii sai, cat si din mass-media.

Intre 12-17 ani
Ajuns la varsta adolescentei, copilul tau ar trebui sa fie deja informat despre efectele consumului abuziv de alcool si despre pozitia ta referitor la acest aspect. Acum, misiunea ta este de a consolida ceea ce stie si sa mentii un flux comunicational optim.

Dupa cum stii, adolescenta este o perioada extrem de delicata, cand este cel mai probabil ca tanarul sa fie tentat sa experimenteze diferite lucruri riscante, fie si numai pentru a-si afirma independenta. Pentru a evita aceasta si a-l determina sa aiba incredere in tine, trebuie sa-l faci sa simta ca il respecti si il iei in serios. Evita masurile punitive si amenintarile.

"Adolescentii se comporta de parca n-ar avea nevoie de afectiune, dar este numai o masca pentru a-si ascunde vulnerabilitatea", spune un psiholog american. "Spune-i 'te iubesc, sunt ingrijorata pentru tine si de aceea te intreb si vreau sa discut cu tine despre aceste aspecte'".

Fumatul, una dintre primele cauze de deces care pot fi prevenite

Referitor la fumat, una dintre probleme (si nu cea mai insignifianta, dimpotriva!) o constituie faptul ca producatorii de tigari cheltuiesc sume imense pentru publicitate. Mesajele lor publicitare ne indeamna sa savuram "aroma" tutunului, prezentand - ceea ce e si mai grav - tigara drept o metoda de socializare.

Fumatul este o problema a societatii moderne si anual produce mai multe victime decat SIDA, alcoolul, abuzul de droguri, accidentele de circulatie, crimele, tentativele de sinucidere, fiind astfel una dintre primele cauze de deces care pot fi prevenite.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro