Cum să-i faci pe copii să-și împartă camera fără ceartă
Casă şi familie · Copii / 25.08.2018

Lipsa spațiului, vacanța sau vizitele la rude sau prieteni pot face necesar ca doi sau mai mulți copii să-și împartă camera. Află cum previi conflictele.

De multe ori poate fi nevoie ca un dormitor să fie împărțit între doi copii. Chiar dacă inițial se pot simți înghesuiți și și-ar dori mai mult spațiu, legătura dintre copii va deveni mai puternică dacă se obișnuiesc să-și împartă camera în mod pașnic. Dacă ții cont de personalitatea fiecărui copil și le explici de ce este necesară această schimbare, vor deveni mai cooperanți și, în cele din urmă, se vor bucura de șansa de a discuta la orice oră și de a se juca mai mult timp împreună.
 
La început poate fi dificil să doarmă în același spațiu pentru că fiecare are propria oră de culcare și îi place poate să facă anumite lucruri înainte de a a adormi, dar cu puțină răbdare și inventivitate, schimbarea va avea un efect pozitiv.

 
Iată cum trebuie să procedezi pentru a-i determina pe copii să accepte să-și împartă camera fără să se certe:

 
1. Respectă obiceiurile fiecărui copil 

Dacă vor sta în aceeași cameră nu înseamnă că trebuie neapărat să se culce la aceeași oră. O astfel de restricție va determina emoții negative pentru că unul dintre copii se va simți constrâns. Dacă va trebui să-și schimbe programul ca urmare a faptului că are un coleg de cameră, copilul va percepe situația ca pe o pedeapsă, deci ar fi bine să eviți acest gen de situații. Astfel, dacă este vorba despre un bebeluș și un copil de 4-5 ani, cel mai bine este să adormi mai întâi bebelușul și de-abia apoi să- spui celuilalt copil să se îmbrace în pijamale și să se pregătească de culcare. Este indicat să-i citești poveștile preferate în camera ta și a partenerului pentru a evita să trezești bebelușul, apoi îl poți duce în cameră la culcare. Încet-încet bebelușul va sta treaz mai mult timp și poate orele de culcare vor deveni mai apropiate.

 
2. Prevede o perioadă de adaptare

Nu te aștepta ca tranziția să fie imediată. Copiii mai mari pot împărți camera cu un bebeluș, dar au nevoie de timp pentru a se obișnui cu această schimbare. În primele luni va trebui să faci anumite modificări pentru a-i da șansa să se adapteze și să devină un bun coleg de cameră pentru fratele sau sora mai mică. În primele luni din viața bebelușului este recomandat să doarmă împreună cu părinții, așa că poți începe să faci tranziția după acest interval. La început poți duce bebelușul în camera copilului doar pe timpul zilei, urmând să doarmă cu tine noaptea. Important este să obișnuiești copilul cu schimbarea care va urma pentru a evita reacțiile de surpindere și respingere.

 
3. Fii gata să ajuți copilul

Chiar dacă i-ai explicat cât de important este să aibă grijă de fratele sau sora lui și ai exersat lăsându-i împreună în cameră pe timpul zilei, dacă bebelușul se trezește noaptea, trebuie să fii pregătit să vii să schimbi scutecele și să adormi bebelușul. Copilul mai mare ar putea să te ajute, dar nu este recomandat în nicun caz să îl lași să se descurce singur. În plus, uneori copiii au un somn profund și ar putea să nu audă bebelușul când plânge, așa că este o idee bună să lași ușa de la cameră întredeschisă pentru a putea să intervii dacă este nevoie. 

 
4. Stabilește niște reguli de bază

Dacă este vorba despre doi copii de peste 3 ani, ai putea să observi că, după ce încep să-și împartă camera stau treji până târziu și se joacă ori vorbesc, iar a doua zi sunt foarte obosiți. Pentru a preveni astfel de situații, stabiliți împreună câteva reguli. Spre exemplu, puteți conveni să se culce și să nu mai vorbească după ce au stins lumina. De asemenea, dacă liniștea imediată este prea drastică, puteți stabili că vor vorbi timp de 10-15 minute înainte să se culce, dar nu mai mult. Dacă unul dintre copii este mai matinal și îi place să se scoale devreme, învață-l cum să procedeze pentru a nu-l scula pe celălalt. În acest fel vei evita certurile sau oboseala excesivă a copiilor.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro