Cum iti aperi copiii de soare
Casă şi familie · Copii / 06.08.2010

Vara, vreme caniculara. Unde sa te duci cu micutii, astfel incat sa se simta toata familia bine? La mare, la plaja! Cei mici se vor balaci, vor construi castele de nisip, iar tu si sotul poate veti reusi sa va relaxati cat de cat.

Vara, vreme caniculara. Unde sa te duci cu micutii, astfel incat sa se simta toata familia bine? La mare, la plaja! Cei mici se vor balaci, vor construi castele de nisip, iar tu si sotul poate veti reusi sa va relaxati cat de cat. Insa pentru ca vacanta sa fie una reusita, este mai mult decat necesar sa se ia niste masuri de protectie. Bebelusii sub un an nu trebuie expusi la soare, iar cei mai mari de aceasta varsta pot sta la plaja gradat, putin cate putin. In caz contrar, concediul se transforma in cosmar pe la camera de garda a vreunui spital de pe Litoral.


Interzis de la 11 la 16!


Dr. Laura Nedelcu, de la Clinica 2 Dermatologie din cadrul Spitalului Clinic Colentina, Bucuresti, citata de revista "Invinge Cancerul!", este de parere ca pentru a diminua riscurile razelor solare, trebuie evitata expunerea directa la lumina solara sau la cea reflectata de apa ori nisip. De altfel, medicii dermatologi atrag atentia ca niciun copil (de altfel, niciun adult) nu trebuie sa iasa afara, pe canicula, intre orele 11 si 16. Si in afara acestui interval, atunci cand sunt afara, copiii trebuie protejati de razele solare cu ajutorul cremelor si lotiunilor. Si chiar daca e innorat, asta nu inseamna ca se poate face plaja in acest interval orar.
Specialistii atrag atentia ca 80% din razele solare penetreaza si prin nori, astfel incat arsurile solare se pot produce si in zilele innorate. Copiii trebuie sa poarte haine cat mai deschise la culoare si sa aiba capul acoperit. De asemenea, este obligatoriu sa aveti "la purtator" sticla cu apa.
 
Bebelusii nu au voie sa stea direct sub soare. De aceea, curajosii care se incumeta sa ia copiii cu varste sub un an la mare trebuie sa-i imbrace complet in haine extrem de subtiri, obligatoriu albe, si sa le puna ochelari de soare, sapca (basma, palarie) sau, pur si simplu, sa-i tina sub umbrela.

Daca pustii au mai mult de un an, sa zicem pana-n zece, trebuie sa-i dai foarte bine cu crema fotoprotectoare. Pentru cei mai rezistenti, sunt utile cremele cu un factor de protectie de minimum 30, iar pentru cei mai sensibili - factor de protectie 50.

Cum ii dai cu crema


Este indicat sa folosesti, pentru copii, creme cu ecran de protectie cu un indice SPF (Solar Protection Factor = factor de protectie solara) ales in functie de fototipul cutanat, dar si de timpul petrecut zilnic in aer liber. Cu cat copilul sta mai mult afara, cu atat crema SPF-ul trebuie sa fie mai mare. Atentie! Cremele ecran de protectie sunt eficiente daca aplicarea este corecta: cu podul palmei plin cu crema, masezi corpul in strat uniform, iar peste doua ore aplici din nou crema.


Mai bine tine-l la umbra


Stiu, e usor de zis "tine-l la umbra!", insa merita incercat. Cartile de joc, un remi sau chiar un sah pe plaja, sub umbrela, ar putea sa-I retina atentia pustiului. Un telefon performant, cu jocuri incorporate, sau chiar un laptop, poate ar fi de folos, pentru alte cateva minute. Puteti sa va intreceti "in cuvinte", jucand "fazan" sau, pur si simplu, spunand nume de capitale ori de tari in ordine alfabetica. Solutii sunt, trebuie doar putina imaginatie.

Sase fototipuri


Studiile medicale au aratat ca expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete UVA poate duce, in timp, la aparitia cancerului de piele. De aceea, este extrem de importanta respectarea cu strictete a orelor in care se poate face plaja. Nu te gandi ca daca pustiul nu s-a ars, inseamna ca e sanatos tun! Ultravioletele actioneaza pe nevazute – nu produc inrosirea pielii sau arsuri solare, dar efectele se pot vedea si peste 20 de ani, cu un cancer de piele agresiv.

Potrivit medicilor citati de revista "Invinge Cancerul!", exista sase fototipuri cutanate. Persoanele cu fototip cutanat I/II prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de piele, in timp ce persoanele cu fototip cutanat V/VI prezinta un risc foarte scazut. Persoanele cu fototip cutanat III/IV prezinta un risc moderat spre scazut. Iata cele sase fototipuri:

Tipul I se refera la persoanele care nu se bronzeaza niciodata, dar se ard intotdeauna si care au pielea foarte alba. Aceste persoane sunt, de regula, roscate, au ochi albastri sau verzi, si pot prezenta sau nu pistrui.

Tipul II este constituit din persoane care se ard frecvent la soare, se bronzeaza uneori si cu dificultate, au pielea alba, ochi albastri, par blond sau saten.

Tipul III
face referire la persoanele care se ard uneori la soare si se bronzeaza, la persoanele satene cu ochi caprui.

Tipul IV este constituit din persoane care se bronzeaza intotdeauna si se ard rar la soare, persoanele brunete, cu par negru si ochi negri sau caprui.

Tipul V se refera la persoanele care se bronzeaza usor si mult, dar nu se ard, persoane cu pigmentatie constitutionala moderata - mediteraneenii, asiaticii, metisii.

Tpul VI este dat de persoanele care nu se ard, cele cu pigmentatie constitutionala marcata – africanii.

Un articol realizat de Catinca Pop
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro