Cultiva-i copilului tau pasiunea pentru muzica
Casă şi familie · Copii / De Greta Harja, 13.09.2006

Copiii care cresc ascultand muzica si fredonand cantecele sunt, de regula, mult mai receptivi, acumuleaza mai repede informatiile si, daca sunt indrumati in acest sens...

Copiii care cresc ascultand muzica si fredonand cantecele sunt, de regula, mult mai receptivi, acumuleaza mai repede informatiile si, daca sunt indrumati in acest sens, incep sa citeasca inainte de a merge la scoala. Experienta de a asculta muzica imbunatateste in mod semnificativ activitatea cerebrala.

Potrivit unor cercetari efectuate in strainatate, copiii care traiesc intr-un mediu unde se asculta muzica isi coordoneaza mai bine miscarile, sunt mult mai sociabili si isi insusesc notiunea de respect de sine mai repede, comparativ cu acei copii care nu asculta muzica.



Daca in primii ani de viata, copilasul fredona doar cantecele scurte, de cate doua sau cel mult trei versuri, acum a avansat: retine cantecele mai lungi, fiind capabil sa reproduca destul de corect melodiile acestora, chiar daca nu are aptitudini muzicale deosebite.

Este momentul sa inceapa sa studieze un instrument?

Nu ne referim numai la studiul profesionist, prin care copilul se pregateste sa-si faca o cariera de muzician. Acest lucru nu este realizabil decat in masura in care prichindelul tau este, intr-adevar, inzestrat. In caz contrar, sansele de a deveni nun instrumentist de valoare sunt practic nule; cel mult, va ajunge un bun tehnician al instrumentului respectiv, dar cu siguranta iti doresti mai mult pentru el.


Acest lucru nu inseamna insa ca micutul nu poate sa studieze un instrument muzical, dezvoltandu-si un hobby care, chiar daca nu se va transforma in cariera, ii va fi de un real folos in viata.

Nu incerca sa-i impui nimic si, pentru inceput, incurajeaza-l sa se joace cu jucarii de acest gen (de exemplu, micutele piane, sau tobe). Analog, micutul poate fi placut impresionat de cutiile muzicale - este important sa-i urmaresti reactia atunci cand asculta melodiile acestora.

Cum il poti imprieteni cu muzica?



Fredoneaza cat mai des, cumpara-i instrumente muzicale de jucarie si pune-i muzica pentru copii.
Daca observi ca micutul este interesat in aceasta directie, inscrie-l la o clasa speciala de muzica, insa nu-i impune acest lucru daca observi ca nu are nici o tragere de inima.
Din cand in cand, mergeti impreuna la teatrul de papusi, iar dupa spectacolo, stimuleaza-l sa fredoneze si el cantecelele pe care le-au interpretat "papusile".

Sa dansam!

Majoritatea copiilor sunt incantati, inca din primele luni de viata, sa asculte muzica si sa se miste in ritmul acesteia, coordonandu-si miscarile in functie de "urechea muzicala" a fiecaruia.

Ar fi recomandabil sa-i intretii si sa-i cultivi aceasta pasiune, dansand impreuna in fata oglinzii (micutului ii place sa se admire) si incurajandul.

Asocierea aceasta dintre muzica si miscare ii ajuta pe copii sa-si controleze mai bine miscarile: se obisnuiesc sa se miste mai repede cand muzica este mai ritmata, respectiv mai incet atunci cand muzica este mai lenta.

Coordonarea fizica reprezinta un pas deosebit de important in dezvoltarea copilului si, mai tarziu, muzica il va ajuta sa se concentreze mai bine.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro