Copiii sunt ca nişte mici bureţi emoţionali atunci când interacţionează cu proprii părinţi. Preiau cu uşurinţă stări precum iritarea, agresivitatea, nervozitatea sau tensiunea, şi acest lucru se va vedea în comportamentul lor.
Copiii sunt ca nişte mici bureţi emoţionali atunci când interacţionează cu proprii părinţi. Preiau cu uşurinţă stări precum iritarea, agresivitatea, nervozitatea sau tensiunea, şi acest lucru se va vedea în comportamentul lor.
Când copilul tău este agresiv sau agitat, obraznic sau trist, gândeşte-te la starea pe care tu o ai şi pe care i-o transmiţi, gândeşte-te la felul în care te porţi în prezenţa lui.
Nu te mira că este agresiv dacă ţipi la el când eşti nervos; nu te mira că îşi loveşte fraţii sau prietenii de joacă dacă tu îl educi cu palme; nu te mira că este obraznic - cu bunica, sau chiar cu tine - dacă tu la rândul tău nu eşti prea politicos cu ceilalţi membri ai familiei.
Pentru a putea interacţiona în mod sănătos cu copilul tău şi a-l ajuta să crească frumos, analizează-ţi comportamentele, identifică şi fă eforturi să rezolvi problemele care te frământă, fie că este vorba de probleme emoţionale, de cuplu, familiale sau profesionale. Nu uita: emoţiile şi comportamentele tale vor fi preluate de copil, într-o formă sau alta. Consilierea parentală şi sfatul specialiştilor te pot ajuta să treci mai uşor peste astfel de probleme. Se pot găsi inclusiv soluţii accesibile, precum serviciile gratuite de consiliere parentală oferite de Salvaţi Copiii la centrele din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Suceava şi Târgu Mureş.
Strategii pentru părinţi echilibraţi
Cei mai mulţi părinţi vor pune întotdeauna pe prim plan copilul şi creşterea acestuia, neglijând însă cu desărvârşire să aibă grijă de ei înşişi. Deşi nevoile copiilor trebuie să aibă prioritate, este foarte important ca părinţii să aibă grijă de propriile nevoi. Este dificil să ai răbdare şi să fii calm, consecvent şi disponibil pentru copilul tău dacă nu te simţi în regulă cu tine însuţi, cu propriul ritm de viaţă.
Un copil are nevoie de părinţi fericiţi şi echilibraţi, care se simt bine în pielea şi în viaţa lor, pentru a putea fi ei înşişi fericiţi şi a creşte armonios.
Patru sfaturi pentru a deveni părinţi mai fericiţi:
1. Nu încercaţi să fiţi părinţi perfecţi
Nu cereţi prea mult de la voi şi nu încercaţi să deveniţi părinţii „perfecţi”: acest lucru va cauza anxietate, frustrare, dezamăgire. Un părinte bun, care îşi va creşte copilul bine, este părintele care face greşeli, învaţă din ele şi va evita să îşi stabilească aşteptări nerealiste faţă de el, ca om, în primul rând.
2. Acceptaţi că aveţi nevoie de sprijin în creşterea copiilor şi de pauze departe de copiii
Fiecare părinte are nevoie de companie, intimitate, sprijin în creşterea copiilor şi de pauze ocazionale de la a fi mereu cu copiii. Ca părinţi este imperios necesar să aveţi printre priorităţi timpul petrecut în cuplu, fără copii. Este o nevoie firească şi, în plus, o sursă de energie pentru susţinerea responsabilităţilor părinteşti. Atunci când se poate, duceţi copiii în vizită la alte rude sau la alţi părinţi dispuşi să îi primească pentru a se juca cu copiii lor. În acest fel, nu numai că vă faceţi timp pentru voi, dar le arătaţi copiilor că aveţi încredere în ei şi că pot fi mai independenţi.
3. Organizaţi-vă timpul pentru a putea câştiga zilnic timp pentru voi înşivă şi activităţile care vă relaxează
A-ţi organiza timpul nu înseamă a-ţi planifica ziua în mod rigid, ci a transforma timpul într-un prieten şi un aliat. Acordaţi-vă timp pentru a vă gândi şi visa la lucrurile pe care vi le doriţi în viaţă. Acestea sunt priorităţile şi acesta este punctul din care începeţi să recâştigaţi controlul asupra timpului şi vieţii voastre. Gândiţi-vă un minut la 5 lucruri pe care le faceţi zi de zi. Dacă sunteţi capabili să reduceţi timpul cu 10 minute pentru fiecare sarcină, este aproape o oră pe care aţi câştigat-o, zi de zi. O oră pe care veţi fi liberi să o petreceţi aşa cum doriţi.
Câteva instrumente de ajutor în organizarea timpului:
- Rutina: Nu fiecare dintre noi este fan al rutinei, însă ea permite copiilor să îşi asume mai multe responsabilităţi. Ei ştiu astfel ce se aşteaptă de la ei şi prin urmare pot face mai multe activităţi în mod autonom.
- Delegarea şi împărţirea sarcinilor: Acceptaţi ofertele celorlaţi atunci când vor să vă ajute şi delegaţi din sarcini partenerului pentru a vă organiza mai bine timpul.
- Învăţaţi să spuneţi şi “NU”: Folosiţi-vă priorităţile ca să echilibraţi solicitările pentru efortul şi timpul dumneavoastră. Încercaţi să spuneţi “nu” lucrurilor care nu se potrivesc cu priorităţile voastre. Veţi fi surprinşi cât de eliberaţi vă veţi simţi!
- Planificarea şi acţiunea: faceţi două calendare şi două carneţele pentru a vă planifica timpul. Un carneţel va fi dedicat obiectivelor pe termen lung, celălalt va fi dedicat activităţilor curente. Primul calendar ar trebui să arate toate lunile anului, pe care să le puteţi vedea dintr-o privire. Al doilea calendar este cel zilnic, săptămânal şi lunar pe care îl folosiţi în mod normal în viaţa profesională şi personală. În fiecare lună, transferaţi evenimentele din calendarul cu obiective pe termen lung, în celălalt calendar. Ţineţi aproape primul carneţel pentru a vă reaminti mereu obiectivele importante. Alocaţi 10 minute la sfârşitul fiecărei zile de lucru pentru a face lista cu lucruri importante pentru a doua zi. A scrie, a pune pe hârtie, este cel mai bun mod de a vă clarifica mintea şi a vă simţi apoi mai relaxat.
4. Apelaţi la consiliere atunci când problemele par să vă depăşească.
Admiţând că aveţi nevoie de ajutor nu veţi deveni părinte mai puţin bun. Din contră. Apelând la consiliere arătaţi doar că vă pasă de felul în care vă creşteţi copilul. Fie că vă confruntaţi cu probleme de comportamente ale copilului, fie că doriţi să vă îmbunătăţiţi abilităţile de părinte, puteţi apela la serviciile gratuite oferite de Salvaţi Copiii în Centrele de Consiliere pentru Părinţi în cinci oraşe din ţară. Centrul utilizează programul de parenting Triple P, aplicat cu succes în 17 ţări şi folosit în România exclusiv de Salvaţi Copiii. Detalii despre serviciile Centrelor de Consiliere pentru Părinţi găsiţi pe siteul www.salvaticopiii.ro si pe www.consiliere-parinti.ro