Cele mai importante lucruri pe care copiii ar trebui să le știe ca să-și apere viața
Cazul Alexandrei, fetița răpită și ucisă de criminalul din Caracal, ne arată încă o dată că în această țară suntem pe cont propriu. Nici măcar cei pregătiți să ne salveze nu o fac. Sunt atât de incompetenți și nepăsători încât tot ce poți face este să te rogi la Dumnezeu să nu ai nevoie vreodată de ajutorul lor.
Copiii sunt cei mai vulnerabili în fața pericolului de orice fel. Nu au experiența necesară de a lua deciziile potrivite în momente de criză. De fapt, nici adulții nu sunt pregătiți pentru asta de multe ori. Oricât de mult și-ar dori părinții, nu își pot proteja copiii în fiecare clipă. Mulți copii se pot afla la un moment dat în fața unei situații periculoase, în care trebuie să decidă singuri. Iar decizia pe care o iau poate face în unele cazuri diferența dintre viață și moarte.
"Dă-i unui om un peşte şi îl hrăneşti pentru o zi. Învaţă-l să pescuiască şi îl hrăneşti pentru o viaţă", spune un proverb chinezesc.
Să-ți ții copilul ca într-un glob de sticlă, protejat de tot ceea ce i-ar putea face rău, nu este o strategie bună. Îl vei apăra atunci când ești lângă el, dar amintește-ți că nu vei fi mereu lângă el. Cea mai bună strategie este să-l înveți cum să reacționeze în caz de pericol, cum să nu se pună singur în pericol și ce să facă pentru a-și proteja viața.
Iată câteva lucruri de bază pe care un copil ar trebui să le știe ca să se protejeze singur:
Cum să interacționeze cu străinii
Lecțiile pe care părinții noștri ni le dădeau când eram mici sunt valabile întotdeauna, indiferent de generație. Pentru că printre oamenii aparent perfect normali pe care îi intâlnim există și monștri, care pândesc momentele de slăbiciune. Este suficientă o singură astfel de întâlnire nefastă, așa cum o demonstrează și povestea sfâșietoare a Alexandrei.
- învață-ți copilul că nu ar trebui să urce niciodată în mașina unui străin, indiferent ce i-ar spune;
- nu ar trebui să plece nicăieri cu o persoană străină;
- nu trebuie să dea unei persoane necunoscute detalii despre unde locuiește, unde învață sau ce program zilnic are;
- nu trebuie să lase nicio persoană străină să intre în casă atunci când este singur acasă;
- nu trebuie să discute pe Internet cu persoane pe care nu le cunoaște și să anunțe întotdeauna dacă cineva necunoscut îl abordează pe rețelele de socializare;
- învață-l să-ți spună întotdeauna dacă o persoană cunoscută sau necunoscută, adult sau copil, are un comportament nepotrivit față de el/ea.
Adolescenții trebuie învățați să nu-și lase niciodată băuturile nesupravegheate la o petrecere, la un concert sau în club. Cele mai bune variante sunt băuturile îmbuteliate, care sunt desfăcute sub ochii lor. Băutura nu trebuie lăsată niciodată nesupraveghetă sau lăsată în grija prietenilor sau persoanelor care îi însoțesc. Mărturia unei tinere dovedește că drogurile și pastilele puse în băutură reprezintă o practică tot mai răspândită:
"Girls, pe scurt așa: vineri, la 23:00 ajung în Control (București), iau o bere de la bar, beau două guri, salut lumea, bookuiesc o cazare în Vama. 2 minute las berea în mâna unei fete cât fac plata - într-o mână țin telefonul, într-o mână cardul. La 23:30 mi se face rău, leșin, vine salvarea, fuga la Urgențe. La analize ies pozitiv cu metamfetamină și opioide în sânge. De la sine înțeles că n-am băgat așa ceva de bună voie. Am fost la Poliție, ei nu au mai avut în ultima vreme așa plângeri, dar mă gândeam ca poate ați mai auzit voi ceva", a scris tânăra într-o postare pe Facebook.
De asemenea, altă regulă esențială este să nu plece de la club/petrecere/concert cu o persoană pe care abia a cunoscut-o.
Cum să se apere
Cursurile de autoapărare sunt extrem de utile, atât în copilărie cât și la maturitate. O persoană care știe să se apare are mult mai multe șanse decât una care a văzut în filme cum se face. Sportul este excelent pentru copii, iar un curs de autoapărare îmbină sportul cu o abilitate practică pe care oricine trebuie să o stăpânească. Una dintre cele mai eficiente practici de autoapărare este Krav Maga, o combinație de tehnici împrumutate din diverse arte marțiale, dar aplicate la situații reale. Simularea unor scenarii care apar cel mai des în realitate și învățarea celor mai bune moduri de a reacționa sunt esențiale pentru a reacționa corect în situații de pericol.
Ce să facă în caz de cutremur sau incendiu
Din păcate nici adulții nu știu prea bine ce să facă în astfel de situații. Fiecare familie ar trebui să pună răul înainte și să-și facă strategii pe care să le respecte în caz de pericol. Cei de la Inspectoratul Situațiilor de Urgență oferă adesea sfaturi despre cum ar trebui să acționăm în caz de pericol. Adaptează sfaturile pentru casa ta și învață-i pe copii unde și cum să stea în caz de cutremur sau pe unde pot ieși în caz de incendiu. Abordearea de tipul "mie nu mi se poate întâmpla" este cea mai periculoasă. Oricui i se poate întâmpla. Vorbesc din proprie experiență, pentru că la vârsta de patru ani priveam împreuna cu fratele meu cum casa noastră arde, în timp ce mama era în ambulanță, iar tata nu ajunsese acasă de la serviciu.
Cum să traverseze corect strada
L-ai învățat să treacă numai pe la trecerea de pietoni și când este verde la semafor. Dar nu-l învăța să se bazeze pe faptul că mașinile vor opri. De foarte multe ori nu o fac. Orice adult are experiențe urâte cu trecerile de pietoni. Cu toții am fost, probabil, în pericol de moarte la un moment dat pentru că un amețit de șofer nu a văzut trecerea de pietoni sau semaforul. E ceva la ordinea zilei. Învață-ți copilul să treacă numai atunci când mașinile au oprit. Nu trebuie să alerge niciodată pe trecerea de pietoni. Dacă mașinile de pe banda de lângă trotuar au oprit, să verifice dacă și cele de pe banda următoare sau cele de pe celălalt sens l-au văzut și opresc.
Să știe să înoate
Cursurile de înot sunt excelente pentru copii. Nu doar că acest sport îi ajută să se dezvolte frumos, dar le poate salva viața. Nu te baza pe faptul că îl înveți tu, când mergeți la mare o dată pe an sau la piscină de două ori pe vară. Sunt șanse mari să nu-ți iasă. Un instructor îl va învăța tot ce trebuie să știe despre apă, cât este de periculoasă și cum să înoate corect încă de la început.
Nu este corect să le transformăm copilăria într-o înstrucție ca de armată. Nu este corect să-i închidem în casă de teamă că există cineva, undeva, care le-ar putea face rău. Nu ar trebui să-i învățăm să trăiască veșnic cu frica în sân. Dar putem să-i pregătim pentru această lume nebună, în adevăratul sens al cuvântului.