Ce greutate este sigură pentru un ghiozdan? Învață cum să-ți protejezi copilul
Casă şi familie · Copii / 02.12.2019

Oare ce greutate trebuie să aibă un ghiozdan pentru a nu cauza probleme copiilor? Experții au formulat recomandări clare pentru ghiozdanele purtate pe spate, precum și pentru cele tip troler. Aplică regulile care te ghidează pentru a reduce riscurile pentru sănătatea copilului tău.

Experții au calculat ce greutate este ideală pentru un ghiozdan și au ajuns la concluzii precise. Răspunsul depinde de greutatea copilului. Potrivit studiilor realizate, școlarii trebuie să ducă maximum 10% din greutatea corporală în ghiozdan. Recomandările au fost formulate în urma unui studiu realizat asupra copiilor din Spania. În cazul în care copilul tău are greutăți suplimentare din cauza temelor, a instrumentelor muzicale, a proiectelor artistice sau a diferitelor echipamente este recomandat să iei în calcul un troler.
Trolerele în loc de ghiozdane devin din ce în ce mai populare, estimându-se că până la 40% din școlari le folosesc. Nici trolerul nu poate conține o greutate excesivă, maximul admis fiind 20% din greutatea corporală a copilului.
„De exemplu, pentru un copil care are 55kg greutatea maximă a ghiozdanului va fi de 5,5kg, iar pentru un troler de 11kg”, a spus dr. Eva Gonzalez, cercetătoare de la Universitatea din Granada și co-autoare a studiului realizat.

 
Ce probleme cauzează ghiozdanele prea grele?

Foarte mulți dintre noi ne amintim de anii de școală în care duceam ghiozdane foarte grele. „Ghiozdanele cu o greutate excesivă cauzează disconfort la nivelul umerilor, dureri de spate și de gât și oboseală accentuată”, explică dr. Gonzalez.
 
Potrivit dr. Bradley Weinberger, pediatru de la Clinica din Cleveland, dacă ghiozdanul depșește greutatea admisă se vor manifesta următoarele simptome:
- dureri de gât datorită tipului de mișcări repetitive necesare și a posturii incorecte;
- dureri musculare din cauza bretelelor;
- probleme de echilibru care cauzează un risc crescut de căzături sau accidentări.
Și dr. Dina Kulik, medic pediatru, este de acord cu aceste concluzii, menționând durerile musculare, alinierea incorectă a umerilor și degradarea posturii printre efectele nocive ale unui ghiozdan prea greu.

 
Cum respecți regulile de greutate pentru ghiozdan?

Dr. Weinberger le recomandă părinților să aleagă un ghiozdan „de calitate, cu o greutate redusă și bretele căptușite. De asemenea, trebuie să contribuie în mod activ la diminuarea greutății lucrurilor din ghiozdan”
Este ideal să selectezi un ghiozdan care nu cântărește mult. Dacă este deja greu chiar și când este gol trebuie neapărat să optezi pentru o variantă diferită.
 
Dr. Gonzalez sugerează următoarele strategii:
- asigură-te că ghiozdanul conține numai lucrurile necesare;
- încearcă să obții varianta electronică a unor cărți sau manuale pentru a evita transportul lor în ghiozdan;
- include cât mai puține manuale și caiete în ghiozdan;
- discută cu profesorii sau învățătorii pentru a minimiza greutatea necesară pentru fiecare materie;
- încurajează copilul să păstreze lucrurile de care nu are nevoie tot timpul în vestiarul de la școală sau acasă;
- învață copilul să poarte ghiozdanul pe ambii umeri;
- optează pentru un troler de fiecare dată când este posibil.
 
„Copiii trebuie învățați să păstreze lucrurile de care au nevoie între ore în bancă sau în vestiarul școlii. Este foarte nociv să se ducă ghiozdanul numai pe un umăr. Purtarea pe ambii umeri va reduce riscul de dureri de gât. În plus, este important ca părinții să ajute copilul să curețe ghiozdanul în fiecare weekend pentru a preveni acumularea obiectelor inutile care adaugă greutate”, spune dr. Weinberger.
„Trolerele sunt foarte avantajoase pentru că elimină greutatea de la nivelul coloanei vertebrale și a umerilor”, spune dr. Kulik. Din păcate mulți părinți nu sunt convinși încă de utilitatea acestei alternative față de ghiozdanele tradiționale. „Nu cred că ar fi bine să le iau trolere copiilor pentru că am văzut că acest lucru agravează bullying-ul. Nu vreau să contribui la o situație în care copiii mei se vor simți prost”, spune Taylor Hanberry, mama a 2 fetițe din Charleston, Carolina de Sud.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro