Când să încalci regulile de alimentație sănătoasă pentru copii
Cu siguranță ar fi minunat să mănânce sănătos tot timpul, dar există ocazii la care e în regulă să încalci regulile de alimentație sănătoasă. Descoperă când trebuie să-ți lași copilul să guste și alimente mai puțin benefice.
Programul încărcat de la serviciu și zilele stresante pot transforma alimentația sănătoasă într-o provocare, însă nu trebuie să te îngrijorezi dacă observi că nu reușești să-i oferi strict alimente benefice celui mic. Sunt permise excepții din când în când, mai ales la ocaziile speciale. În momentul în care conștientizezi că principiile de nutriție nu sunt rigide și că nu se va întâmpla nimic dramatic dacă încalci regulile de alimentație sănătoasă uneori vei reuși să te eliberezi de îngrijorare și de starea de tensiune. Nu trebuie să te simți vinovată, ci să revii la alimentele benefice după ce momentul rezervat răsfățurilor culinare a trecut. Chiar și persoanele la dietă își mai permit din când în când câte un aliment interzis, așa că nu este cazul să maximizezi consecințele excepțiilor ocazionale.
Iată când poți să încalci regulile de alimentație sănătoasă pentru copilul tău:
1. De sărbători
Halloween-ul, Crăciunul, Anul Nou sau Paștele sunt evenimente speciale și precis nu vrei ca principalele amintiri ale copilului să fie legate de faptul că el nu a putut gusta din aceleași lucuri pe care le-au savurat prietenii sau colegii lui. Este important să se bucure de atmosfera specială și să învețe singur să-și stabilească un echilibru nutrițional. Spre exemplu, ați putea conveni să nu mănânce decât atunci când îi este foame, dar nu pune cozonacul, prăjiturile și alte delicii pe „lista neagră”. Nu vei reuși decât să-l determini să vrea și mai mult să le guste, iar atunci când le va putea mânca ar putea consuma o cantitate excesivă tocmai din cauza interdicției.
Potrivit specialiștilor, nu este indicat să monitorizezi consumul de zahăr în perioada sărbătorilor. În loc să-ți faci griji, mai bine bucură-te alături de familia ta. În urma studiilor realizate s-a constatat că, dacă nu li se impun reguli stricte, copii vor consuma o cantitate mult mai redusă de bomboane sau prăjituri, chiar dacă le au permanent la îndemână.
2. În zilele aglomerate
Gândește-te care este cea mai dificilă și aglomerată zi la nivel de săptămână și propune-i copilului să mâncați creativ, astfel încât să poată gusta lucrurile de care îi este poftă în acea zi, fără să trebuiască să se ascundă de tine. Nu este o problemă majoră dacă vrea să mănânce cartofi păjiți o dată pe săptămână. Poți reduce efectul negativ combinându-i cu tofu preparat la grătar și pudră de ghimbir. În acest fel nu te vei învinovăți pentru că uneori pur și simplu nu ai timp să pregătești mese sănătoase, iar copilul va învăța că nu trebuie neapărat să i se interzică un anumit aliment pentru a-l consuma mai rar, în cantități reduse.
3. După consulturi
Niciun copil nu merge cu plăcere la un consult, așa că un mic răsfăț culinar după aceea îl va încuraja să fie mai deschis și să gândească pozitiv. Înghețata este cea mai bună idee pentru a readuce rapid zâmbetul celui mic.
4. În vizitele la bunici
Cu toții știm cât de specială este legătura dintre bunici și nepoți. De fiecare dată când merg să îi vadă precis bunicii vor vrea să le ofere o gustare delicioasă. Nu este nevoie să te opui acestui obicei pentru că nu se întâmplă în fiecare zi, iar cel mic este bucuros de fiecare dată când merge la bunici. Rețetele tradiționale, păstrate de generația anterioară, vor cuceri întotdeauna copiii și adulții, aducând aproape toți membrii familiei.
5. La zilele de naștere
Indiferent dacă este ziua lui sau a unui prieten sau coleg, nu este indicat să restricționezi copilul la aceste ocazii. Lasă-l să mănânce o felie de tort și bomboane, dacă îi este poftă. Este mult mai probabil să se oprească singur pentru că dulciurile nu țin de foame. În momentul în care revine la alimentația obișnuită își va aminti cu plăcere de petrecerea la care a fost și nu se va simți constrâns.
6. În vacanțe sau călătorii
În timpul unei călătorii puteți avea o escală mai lungă sau multe ore de mers cu autocarul. În aceste situații nu este foarte ușor să-i oferi copilului numai alimente sănătoase. De asemenea, dacă mergeți într-o destinație nouă veți fi nevoiți să încercați cu toții noi alimente, iar amintirile vor fi completate de arome diferite. Nu-ți face griji, totul va reveni la normal după ce veți fi din nou acasă.