3. Foloseşte-te de tehnicile de memorare a informaţiilor
Pentru a reţine date, concepte etc. pe care trebuie să le ştii ca atare, foloseşte tehnici de memorare a informaţiei. Fă asocieri între cuvinte, formează termeni noi pornind de la prima literă a fiecărui cuvânt dintr-o propoziţie pe care o ai de reţinut, "ascunde", mental, date/concepte în interiorul camerei tale ş.a.m.d.
Nu abuza însă de aceste tehnici, fiindcă eficienţa lor va scădea dacă vei încerca să îndeşi, cu ajutorul lor, o cantitate prea mare de informaţie.
4. Fă pauze şi oferă-ţi recompense
Programul tău zilnic de pregătire pentru BAC nu ar trebui să includă 8 ore de studiu continuu. Din contră, învaţă în calupuri de 1-2 ore, urmate de 1-2 ore de pauză. Stabileşte-ţi programul de studiu în aşa fel încât atunci când te aşezi să înveţi, chiar asta să faci. Pentru asta însă, pauzele sunt vitale.
În acest răstimp, fă orice te relaxează, de la o plimbare până la un pui de somn - de altfel, şi odihna este absolut esenţială pentru ca informaţiile pe care vrei să le asimilezi în această perioadă să se sedimenteze.
Nu uita, totodată, să îţi oferi şi mici recompense. Ai terminat de studiat un capitol pe care nu îl stăpâneai foarte bine? Felicitări! Acum te poti delecta cu o ieşire la film, spre exemplu.