Ai un copil mofturos? 4 avantaje neașteptate
Ai observat cum cărțile, prietenii sau familia par într-o misiune împotriva fiecărui copil mofturos? Cu toții te încurajează să-i mai dai o înghițitură sau să-l determini să mănânce altceva, dar oare este un lucru atât de rău dacă este pretențios cu mâncarea?
„Mai dă-i puțin”, „are nevoie de vitamine pentru a crește”, „dacă nu-l covingi să guste acum nu vei reuși niciodată”, toate sunt variante de sfaturi pentru părinții care au un copil mofturos. Aceste „cruciade” motivate de bunele intenții i-ar putea stresa foarte mult pe părinți. De multe ori se pot simți vinovați pentru că nu-l pot determina pe cel mic să consume alimente utile din proprie inițiativă și renunță sau cred că greșesc cu ceva.
Dar dacă am privi problema altfel și am observa că există și avantaje atunci când ai un copil mofturos? Este posibil ca avalanșa de sfaturi și indicații să nu aibă o premiză corectă?
Iată 4 avantaje surprinzătoare care apar când copilul tău alege cu atenție tot ce mănâncă:
1. Reglarea cantității de alimente
Excesul de kilograme este una dintre cele mai frecvente probleme, iar cauza principală este lipsa unui echilibru al cantităților consumate sau faptul că nu se constientizează când nu mai trebuie să mănânci. Copiii mofturoși vor avea un apetit mai scăzut pentru că procesul de creștere devine mai lent după ce împlinesc 2 ani.
Dacă te gândești la toate problemele de sănătate la care ar putea fi expus copilul tău în următorii 20 de ani, probabil că alegerea unei cantități mai reduse de mâncare la cină nu mai pare deloc un lucru grav. Părinții care au copii care mănâncă orice trebuie să se descurce și în contextul unui apetit foarte ridicat, care poate fi corelat cu obezitatea mai târziu. Deși niciuna dintre situații nu este iremediabilă, cu siguranță nu ai de ce să te simți descurajat dacă vezi că cel mic nu are nevoie să mănânce foarte mult la fiecare masă.
2. Rafinarea gustului
Copiii care sunt mai prudenți cu alimentele consumate sunt adesea copleșiți de aromele și texturile diferite. Acesta este și motivul pentru care legumele nu se situează deloc în topul preferințelor copiilor: sunt amărui. Cu toate acestea, sensibilitatea la gust se diminuează odată cu trecerea timpului și poate deveni chiar o calitate.
În cazul bucătarilor este foarte util să poată diferenția aromele pentru a prepara rețete cu un gust aparte. Atâta timp cât copilul continuă să mănânce alimente variate este foarte bine să învețe de timpuriu să aprecieze calitățile fiecărui ingredient, precum și combinația de arome care îi poate stârni interesul și chiar l-ar putea încuraja să gătească mai târziu.
3. Îmbunătățirea abilităților de gătit ale părinților
Înainte să ai copii poate că pregăteai mese rapide și simple, dar fii sigur că vei experimenta foarte multe combinații de alimente dacă ai un copil mofturos. Potrivit specialiștilor, este posibil să prepari cel puțin 10 versiuni diferite de macaroane cu brânză, așa că fii pregătit pentru provocări. Vei descoperi trucuri pentru a masca gustul legumelor sau pentru a le face mai crocante și mai puțin amărui. Indiferent dacă experimentele culinare au succes sau nu, să știi că un copil mofturos este un factor motivant pentru a-ți dezvolta noi abilități culinare sau pentru a te perfecționa.
4. Lecții de viață
Interacțiunea cu un copil mofturos poate oferi numeroase lecții de viață utile. Vei învăța să ai răbdare, vei începe să ai mai multă încredere în forțele copilului și în abilitatea lui de a alege ce îi face bine, iar în cele din urmă vei înțelege că nu ai cum să controlezi total ce și cum mănâncă, dar poți acționa asupra mediului și circumstanțelor, transformând mesele într-un prilej de relaxare și creând un program clar pentru gustări și feluri principale.
Vei conștientiza că o schimbare este formată din mulți pași mici și vei vedea cum copilul tău învață să aleagă corect în timp ce se adaptează și învață. Copiii învață despre alimente la fel cum învață să scrie sau să citească. Trebuie să ai încredere că va reuși în ritmul lui, la timpul potrivit.