6 semne că trebuie să lași copilul să se joace mai mult afară
Momentele în care se joacă afară sunt preferatele copiilor, mai ales că vremea a devenit însorită și mai călduroasă. Este momentul să lași copilul mai mult timp afară dacă remarci unele dintre semnele problematice menționate.
Explorarea naturii și joaca afară, în lumina soarelui, alături de prieteni, vecini, frați, veri, surori sau ceilalți membri ai familiei are multe beneficii pentru cel mic. Dar cum poți ști dacă petrece destul timp afară? Specialiștii au alcătuit o listă cu simptomele care îți arată că stă prea mult în casă și că este cazul să stimulezi copilul să se joace timp suplimentar în aer liber.
Deși nu este posibil ca un copil să petreacă prea mult timp jucându-se afară, este foarte ușor să treci cu vederea acest aspect și să-l ții în casă mai mult decât trebuie.
Iată ce semne îți arată că este momentul să se joace mai des afară:
1. Nu întrunește cerințele pentru vârsta lui, în ceea ce privește mișcările
Există copii care nu au abilitățile necesare pentru vârsta lor în ceea ce privește alergatul, săriturile, cățăratul sau alte activități similare. Dacă ți se pare că este și cazul copilului tău nu te îngrijora. Încurajează-l să stea afară și să fie activ în cadrul jocurilor cu ceilalți copii și vei vedea că și mișcările lui se vor ameliora.
2. Obosește sau devine frustrat foarte ușor
Copiilor le place foarte mult să se joace în natură, așa că nu este de mirare că pot alerga ore în șir fără să se plictisească. Dacă observi că cel mic își pierde răbdarea foarte ușor este posibil ca timpul în aer liber să-l ajute să reacționeze mai bine. Unii copii nu au o rezistență fizică ridicată și nu pot menține același ritm ca și prietenii lor, iar dacă obosesc se vor supăra din acest motiv sau ar putea evita complet activitățile respective. Când vine vorba despre cât de mult stă afară nu trebuie să îi impui limite, ci îl poți lăsa să-și creeze propriul ritm, cu excepția intervalelor în care trebuie să doarmă, să mănânce sau să meargă la grădiniță. Nu îi va face rău deloc atâta timp cât poartă hainele potrivite pentru vremea de afară și se află într-un mediu sigur, unde nu riscă să se rănească.
3. Nu își coordonează foarte bine mișcările
În cazul în care copilul tău are dificultăți atunci când trebuie să-și coordoneze mișcările este posibil să aibă nevoie de ore supliemntare de joacă în aer liber. Precizia, acuratețea și sincronizarea mișcărilor sunt stimulate de jocurile care au loc afară pentru că trebuie să ducă la bun sfârșit o activitate în condițiile în care există diferite zgomote în jur și are și exemplul celorlalți prieteni.
4. Nu se poate concentra decât intervale foarte scurte de timp
Acest criteriu este destul de problematic pentru că cei mici în general nu sunt foarte atenți și există chiar și adulți care nu se concentrează mult timp. Dacă vezi că petrece prea mult timp în casă este cazul să-i oferi provocări și jocuri distractive și în aer liber. În situația în care trece prea rapid de la o activitate la alta, are multe capricii și devine mofturos este bine să încurajezi copilul să stea mai mult timp afară pentru a-și consuma energia.
5. Îi este greu să-și regleze emoțiile
Probabil că fiecare mamă a trecut prin această problemă. Capriciile extreme pot fi și consecința petrecerii unui interval prea îndelungat în casă. Joaca afară nu numai că va ajuta copiul din punct de vedere fizic, dar va avea și un impact pozitiv asupra echilibrului emoțional. Schimbarea de decor, aerul curat și mirosul naturii vor stopa capriciile pentru că cel mic va fi ocupat să descopere tot ceea ce-l înconjoară.
6. Nu doarme bine sau nu mănâncă așa cum trebuie
Știi zilele în care copilul vine înfometat la ora mesei pentru că s-a jucat tot timpul afară? Dacă nu îi este deloc foame la mesele principale sau dacă are probleme când trebuie să doarmă ar trebui să reevaluezi cât timp stă în casă. Lipsa activității fizice suficiente poate diminua apetitul, iar copiii nu vor avea răbdare să stea la masă, se vor juca cu mâncarea și nici nu vor vrea să meargă la culcare la orele potrivite.