5 semne care arată că un copil are probleme mintale
Casă şi familie · Copii / 09.03.2018

În întreaga lume, 10-20% dintre copii și adolescenți suferă de probleme mintale. Jumătate dintre toate aceste probleme încep de la vârsta de 14 ani.

Atunci când nu sunt tratate, problemele mintale influențează dezvoltarea copiilor, posibilitățile educaționale și potențialul de a trăi o viață fericită. Aceste probleme mintale sunt dificile indiferent de vârstă. Însă există semne care indică prezența problemelor mintale. Iată câteva dintre acestea!

Cum îți dai seama dacă un copil are probleme mintale?


1. Stresul intens


La fel ca adulții, copiii sunt stresați. În majoritatea cazurilor, stresul copiilor este declanșat de presiunea școlară. Cu toate acestea, stresul intens poate duce la o tulburare de sănătate mintală. Copiii care dezvoltă o astfel de afecțiune găsesc adesea scuze pentru a nu merge la școală. Stresul poate declanșa dureri de cap, dureri de stomac sau alte tipuri de durere. 

2. Anxietatea


Copilăria se presupune a fi o perioadă a vieții lipsită de griji. Când un copil începe să fie anxios, poate fi un motiv de îngrijorare pentru părinți. Aceștia ar trebui să discute cu cel mic, iar în condițiile în care observă că problema nu se rezolvă cu ajutorul lor, s-ar putea să fie nevoie să apeleze la ajutorul unui specialist.

3. Depresia


Unul din cinci adolescenți trece printr-o perioadă de depresie. Părinții ar trebui să își pună semne de întrebare atunci când cei mici nu par a fi în apele lor. Ar trebui să intervină dacă copiii au un comportament depresiv sau retras pentru mai mult de două-trei săptămâni. Este, de asemenea, obișnuit pentru copiii care suferă de depresie să aibă modificări dramatice ale programului de somn.

4. Abuzul de alcool sau droguri


Cercetările cu privire la abuzul de substanțe arată o legătură directă între abuzul de droguri și tulburările sănătății mintale. Cercetătorii estimează că aproximativ 70% dintre copiii de liceu au încercat alcoolul, 40% au încercat tutunul, iar 20% au avut de-a face cu o dependență de droguri. Toate substanțele menționate anterior sunt deosebit de periculoase atunci când sunt combinate cu o problemă de sănătate mintală. Abuzul de droguri poate deveni un mecanism de apărare.

5. Performanțe care au de suferit

Problemele mintale afectează aproape întotdeauna performanțele. Având în vedere că două treimi din adolescenți nu primesc un tratament pentru problemele lor, repercursiunile la nivel individual și social sunt mari. Copiii sunt bombardați cu mesaje despre succes fără a reuși să își dea seama că performanțele au la bază o sănătate mintală normală.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro