4 lucruri esențiale pe care trebuie să le aibă camera copilului
Casă şi familie · Copii / 27.08.2018

Vrei să-ți ajuți copilul să se odihnească mai bine? Află cum trebuie să arate camera copilului pentru un somn liniștit.

Ora de culcare nu este tocmai momentul favorit al copilului, care și-ar dori să se joace până târziu, dar cu strategia potrivită îl poți face să se bucure de vise plăcute și o atmosferă relaxantă în camera lui pe timpul nopții. Desenele animate sau jocurile îl pot face pe copil să vrea mereu să amâne somnul, însă este foarte imprtant să doarmă atât cât trebuie pentru a se dezvolta armonios. Este esențial să creezi un aspect plăcut al camerei. Atât culorile, cât și animalele din pluș sau tipul de lumini pot influența odihna copilului și felul în care se adaptează atunci când trebuie să se obișnuiască să doarmă singur, fără să fie alături de părinți.

 
Iată ce trebuie să includă camera copilului pentru un somn odihnitor:

 
1. O lumină relaxantă

Luminile puternice îl vor face pe copil să stea treaz și va adormi foarte greu. Pentru a favoriza relaxarea dinainte de culcare, specialiștii îți recomandă să nu mai folosești becurile obișnuite în camera lui, cu o oră înainte de culcare. Fă același lucru și pentru living, deoarece probabil că petrece o parte din timp acolo. În acest interval utilizează veiozele pentru a crea o lumina caldă, mai puțin intensă. Dacă îi place să citească în pat, este bine să aibă o mică veioză pentru citit lângă el, astfel încât lectura să îl ajute să adoarmă mai ușor. Dacă ai un bebeluș și trebuie să-l alăptezi în timpul nopții, folosește lămpile de veghe cu led pentru a nu perturba odihna celui mic. De asemenea, dacă întunericul este o problemă pentru copil poți folosi aceeași soluție. Va dormi liniștit, fără ca luminile să-i întrerupă somnul până a doua zi. Analizează cu atenție toate jucăriile copilului și nu lăsa în cameră camioanele, trenulețele sau orice alte dispozitive care au mici lumini atașate. Nici telefoanele mobile, iPad-ul sau alte dispozitive electronice nu trebuie să fie în apropierea copilului în timpul somnului. În acest fel nu va fi tentat să stea treaz pînă la ore târzii pentru a le folosi, iar dimineața va avea multă energie.

 
2. Perdelele și draperiile potrivite

Luminile de pe stradă sau cele ale mașinilor din trafic pot perturba somnul, iar copilul se va scula în timpul nopții și nu va reuși să adoarmă la loc. De asemenea, draperiile sunt importante și pentru a evita sculatul foarte devreme, din cauza razelor soarelui. Dacă bebelușul tău se scoală foarte devreme, o cameră cu draperii etanșe, care nu permit luminii să pătrundă pe la colțuri, favorizează odihna și prelungirea orelor de somn. Verifică în ce măsură draperiile din camera copilului îndeplinesc rolul de a neutraliza lumina și, în cazul în care observi că nu sunt eficiente, înlocuiește-le. De asemenea, poți avea și obloane pentru un confort aparte.

 
3. Un spațiu aerisit

Aglomerarea diferitelor obiecte nu va lăsa copilul să doarmă liniștit. Nu lăsa să se acumuleze jocurile Lego, trenulețele, puzzle-urile sau alte jucării în camera copilului. Dacă nu are pe unde să pășească, în mod sigur somnul nu va fi unul profund și liniștitor. Și pentru adulți este deranjant să doarmă într-o cameră dezordonată, dar pentru un copil care este într-un proces de adaptare pentru a dormi fără părinți va fi mult mai greu. Evită aglomerarea camerei și obișnuiște-ți copilul să considere acest spațiu drept unul de relaxare. Asocierea dintre jucării și diferitele activități vor face somnul mai agitat și copilul s-ar putea scula de multe ori în timpul nopții. Cumpără coșuri speciale în care poți păstra jucăriile și obișnuiește copilul să le strângă în fiecare seară înainte de culcare.

 
4. Un pat comod

Dacă vrei să te asiguri că somnul copilul tău va fi neîntrerupt până dimineața, trebuie să dai atenție și patului. Salteaua trebuie să fie de mărimea potrivită și suficient de tare pentru a asigura po poziție confortabilă. Testează mărimea pernelor și întreabă copilul ce preferă. Lenjeria de pat trebuie să fie din bumbac sau mătase, pentru a preveni alergiile și a lăsa pielea să respire. Schimbă fețele de pernă la 2-3 zile și spală lenjeria în fiecare săptămână. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro