Cum să mănânci ieftin și sănătos de 5 ori pe zi
Casă şi familie · Bugetul familiei / 12.09.2018

Este foarte important să mănânci 5 porții de fructe și legume în fiecare zi, dar credeai că este nevoie să-ți depășești bugetul pentru a reuși? Află cum poți să mănânci ieftin și sănătos în fiecare zi.

De multe ori poți avea impresia că alimentația sănătoasă te obligă să cheltuiești foarte mult, dar dacă ești atent la ingredientele selectate și la momentul în care le cumperi te vei putea încadra în bugetul pe care ți l-ai stabilit fără probleme. Nu este deloc complicat să mănânci ieftin și sănătos. Important este să știi să alegi ce vrei să cumperi, să nu fii influențat de reclame și să înveți să apreciezi gusturile naturale și prospețimea ingredientelor. Fibrele, vitaminele și mineralele din componența fructelor și legumelor te vor ajuta să fii mereu în formă și să reziști unui program încărcat sau stresant. Respectă cele 5 porții recomandate în fiecare zi și vei avea mereu energie, iar centimetrii în plus vor dispărea mult mai repede. 

 
Iată cum poți să mănânci ieftin și sănătos fără să te stresezi:

 
1. Folosește roșiile de la conservă

Poate te gândeai că sunt doar o variantă simplă pentru a obține sos pentru paste, dar, de fapt, roșiile de la conservă sunt benefice datorită conținutului ridicat de fibre și licopen. Potrivit specialiștilor, este mai bine să consumi roșiile gătite pentru că organismul va prelua mai ușor nutrienții din componența lor. Poți găsi oferte speciale pentru roșiile la conservă, în special toamna, și nu strică să-ți faci ceva provizii, mai ales dacă savurezi des paste sau tocănițe. În acest fel vei consuma mai multe fibre și vei favoriza o digestie normală, fără să fie nevoie să cheltuiești foarte mult. Nu te lăsa păcălit de conservele mai colorate sau decorate atractiv. De multe ori produsele de firmă care apar la reclame au mai multă sare sau zahăr. Cel mai bine este să citești cu atenție ce conține produsul și să alegi varianta potrivită pentru tine și familia ta.

 
2. Alege fructele de pădure congelate

În urma studiilor realizate s-a constatat că murele, zmeura și afinele congelate păstrează în proporție de 90% conținutul inițial de vitamine și minerale. Atunci când fructele sunt congelate imediat după recoltare, nutrienții rămân intacți până în momentul în care le consumi, în timp ce în cazul fructelor proaspete transportate perioade îndelungate de timp, conținutul de vitamine poate scădea cu până la 50%. Fructele de pădure congelate sunt ingredientul ideal pentru smoothie-uri aromate, care te ajută să ai o siluetă armonioasă fără să cedezi în fața bomboanelor sau a  prăjiturilor. De asemenea, le poți folosi la compoturi sau pentru a prepara iaurt înghețat, ca alternativă sănătoasă la înghețată. În acest fel nu-ți va mai părea rău atunci când se încheie sezonul pentru zmeură sau mure și nici nu vei mai plăti un preț ridicat pentru a cumpăra mici casolete în afara sezonului, ci poți savura același gust cumpărând fructele congelate.

 
3. Nu neglija nici legumele congelate

Poți folosi cu succes și legumele congelate când pregătești tocănițe, pizza sau paste. Potrivit specialiștilor, conopida, spanacul și fasolea verde sunt foarte gustoase în varianta congelată. Adaugă-le la toppingul pentru pizza sau la tocănițe și vei crește rapid conținutul de vitamine al preparatului. Astfel vei preveni constipația, durerile abdominale, stările de epuizare și amețeală. De asemenea, poți congela și legumele care ți-au rămas după ce ai preparat o rețetă. Sparanghelul, țelina sau broccoli pot fi păstrate la congelator până la 5 luni, timp în care le poți integra în rețete delicioase, cu mult mai puține calorii. 

 
4. Folosește lintea

Nu costă mult, dar este o sursă excelentă de fibre, vitamine și proteine. O rețetă pe bază de linte este foarte consistentă și favorizează eliminarea celulitei și reconturarea siluetei. Nu va trebui să-ți impui restricții, ci pur și simplu nu vei mai simți nevoia să consumi dulciuri sau preparate cu grăsimi nesănătoase, după ce ai ales o masă care conține linte. Pentru a obține un gust foarte bun nutriționiștii îți recomandă să lași lintea la înmuiat, timp de cel puțin 2 ore. Alege lintea verde sau pe cea maro pentru a pregăti feluri de mâncare sănătoase, cu un cost redus. De asemenea, lintea sub formă de piure poate fi utilizată și pentru aluaturile sărate, reducând cantitatea necesară de făină și diminuând numărul total de calorii.

 
5. Ia o doză suplimentară de energie din năut

Năutul este un ingredient versatil, cu un cost redus, pe care ar trebui să-l ai întotdeauna la îndemână pentru a consuma mai multe fibre și proteine, precum și pentru a-ți asigura necesarul zilnic de nutrienți. Trebuie să-l lași la înmuiat peste noapte, iar după aceea îl poți fierbe și folosi pentru rețetele tale. Doar 3 linguri de năut fiert reprezintă una dintre cele 5 porții de legume recomandate zilnic pentru un organism puternic. Îl poți rumeni la cuptor cu puțin ulei de măsline, broccoli și nuci sau îl poți folosi drept garnitură la fripturile din carne de pui sau curcan, combinat cu sfeclă roșie coaptă și presărat cu tarhon verde și pătrunjel.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro