Un caine pentru fiecare
Doresti sa-ti achizitionezi un caine dintr-o rasa anume sau o "minune" maidaneza dintr-un adapost canin? Oricare ar fi alegerea, gandeste-te ca esti pe punctul...
Doresti sa-ti achizitionezi un caine dintr-o rasa anume sau o "minune" maidaneza dintr-un adapost canin? Oricare ar fi alegerea, gandeste-te ca esti pe punctul de a-ti lua un angajament fata de animalul ales pentru mai multi ani, daca nu pentru toata viata. Inainte de a trece la fapte, intreaba-te care sunt adevaratele motivele pentru care vrei sa-ti iei un animal de companie.Raspunsurile la intrebari te vor ajuta sa alegi companionul ideal, indiferent daca locuiesti singura sau cu familia. Important este sa nu alegi orice caine si sa faci acest lucru la momentul potrivit. Inainte de a lua o astfel de decizie, analizeaza-ti bine modul de viata, caracterul, mediul in care traiesti, varsta, situatia familiala si prioritatile pe care le ai in viata.
Inainte de a-ti lua un caine, raspunde la urmatoarele intrebari:
Daca-ti iei un catel, stii cat de mare o sa creasca?
Trebuie sa gasesti o solutie pentru caine atunci cand pleci in week-end sau in concedii. Ce faci cu el? Il iei cu tine, il incredintezi unei persoane serioase sau il duci la o pensiune?
Un caine mananca in fiecare zi, iar bugetul alocat hranei poate fi considerabil, in special daca ai un caine de talie mare. Crezi ca ai posibilitatea sa-i oferi o dieta speciala?
Daca are blana lunga, exista posibilitatea sa lase par prin locuinta. Poti sa-i oferi un tratament special si o ingrijire profesionala?
Un caine trebuie scos la plimbare, sa-si faca nevoile, sa se joace - pe scurt, trebuie sa fie tratat ca un membru al familiei. Crezi ca esti dispusa sa renunti la alte activitati pentru a-l ingriji?
Nu uita ca, dupa ce-ti iei un caine, esti responsabila de o viata, de un suflet, de o fiinta vie si, impreuna, va veti imparti bunele si relele timp de 10-15 ani.
Alege cu grija catelul potrivit!
Criteriul principal in alegerea unei rase este, pentru multe persoane, cel estetic. Totusi, atentie! Un catelus nu seamana deloc cu un caine adult. Ca atare, informeaza-te temeinic in legatura cu morfologia acestuia din urma.
Deseori, femelele sunt mai suple decat masculii, mai tematoare, insa sunt mult mai sociabile cu copiii. Caracterul poate fi modelat cu o educatie adecvata. De obicei, medicul veterinar propune sterilizarea si castrarea animalului pentru atenuarea manifestarilor nedorite. Inainte de a-ti lua un caine, pune-ti intrebarea urmatoare: "Este acest caine potrivit pentru mine?". Informeaza-te cu privire la standardul rasei care te atrage si studiaza atent descrierea morfologica a acestuia.
Cunoasterea rasei este utila in special cand ai copii. Trebuie sa cunosti foarte bine gradul de agresivitate a cainelui.
Unele rase ajung tardiv la maturitate - au nevoie de o educatie indelungata, ferma, riguroasa si constanta. Acesti caini sunt mai agitati, mai jucausi, astfel incat nu sunt indicati persoanelor dure.
Alte rase sunt mai sportive. Daca nu esti o impatimita a joggingului sau a plimbarilor lungi, daca locuiesti intr-un apartament, indreapta-ti atentia catre un caine care nu are nevoie de iesiri dese in aer liber.
Rasele de caini cu par lung nu convin persoanelor meticuloase si obsedate de curatenia din casa sau din masina. Daca faci parte din aceasta categorie, alege un caine cu par scurt.
In cazul in care faci o alegere gresita si nimeresti un caine "nepotrivit", care te "streseaza" si nu se ridica la nivelul asteptarilor tale, exista posibilitatea ca, o data cu trecerea timpului, acesta sa devina o povara.
De unde luam un caine sanatos?
Unii vanzatori de animale nu ne pot demonstra intotdeauna provenienta cainelui. Atentie, deci, la cainii de origine necunoscuta sau dubioasa, transportati in conditii contestabile. Acestia pot fi deseori purtatori de boli pe care le poti descoperi mai tarziu.
Pentru achizitionarea unui caine, este de preferat sa apelezi la crescatorii autorizati, seriosi, care pot sa asigure puiului o buna socializare, de la cea mai frageda varsta. Ei iti pot oferi exemplare frumoase, cu pedigree, care certifica faptul ca sunt frumosi, sanatosi si fara defecte. Daca puiul pe care te-ai hotarat sa-l iei nu are pedigree, macar asigura-te ca parintii sunt sanatosi, ingrijiti, vaccinati, deparazitati si au un temperament echilibrat.
De asemenea, crescatorii te pot orienta si spre o anumita rasa. Viziteaza mai multe canise, discuta detaliat cu proprietarii/crescatorii si hotarati impreuna ce rasa credeti ca ti se potriveste cel mai bine.
Pot fi o alegere buna cainii de la adaposturi?
In adaposturile canine exista, in general, caini adulti, a caror provenienta nu este cunoscuta intotdeauna. Inainte de marea decizie, trebuie sa vizitezi adapostul de mai multe ori, pentru a-ti putea forma o opinie asupra "preferatilor".
La prima vedere, poate parea dificil sa educi un caine adult. Nu uita insa ca el are caracterul deja format. Astfel, nu mai trebuie decat sa te obisnuiesti cu el, sa inveti sa-l cunosti si sa-l inveti sa te cunoasca. Cu un caine matur nu depui o munca de dresaj excesiva, ci una psihologica.
Nu trebuie sa gandesti ca au fost abandonati din cauza agresivitatii. Multe persoane au fost obligate sa se separe de cainii lor din cauza alergiilor, a schimbarii de domiciliu sau chiar a decesului. Inainte de a adopta un astfel de caine, trebuie sa-i urmaresti atent caracterul si comportamentul. Nu uita ca un caine adult este mai calm decat un pui, este mai curat si nu iti toaca nervii cu nazbatii.
In general, un caine adoptat la maturitate se adapteaza usor noii vieti si se ataseaza repede de noii stapani. Daca te hotarasti sa adopti un caine de la un adapost, ii vei reda, de fapt, sansa unei vieti fericite.