Teckelul - un caine la metru
Casă şi familie · Animale / De Petru Muntean, 24.04.2003

Cu multi ani in urma, pe vremea cand eram incepator intr-ale chinologiei,am descoperit cu stupoare acest mic animal, lung si cu picioare scurte,agil si simpatic...

Cu multi ani in urma, pe vremea cand eram incepator intr-ale chinologiei, am descoperit cu stupoare acest mic animal, lung si cu picioare scurte, agil si simpatic, un veritabil... "escroc sentimental"! Un trup mic in care incape o inima atat de mare! Aparent lipsit de eleganta, Teckelul - caci despre el este vorba - devine un adevarat miracol al naturii pentru oricine ajunge sa-l cunoasca mai bine. Se poate spune despre el ca este ceva cu totul aparte in aceasta imensa familie a cainilor de rasa, fie ca ne referim la varietatile sale de culoare, de par sau de talie. Este singura rasa careia ii este atribuita o grupa intreaga.


Putina istorie
Caine de vanatoare ale carui origini coboara undeva in intunecatul Ev Mediu, Teckelul cel mai vechi este cel cu par scurt si pare sa-si aiba originea in incrucisarea rasei Bruno du Jura cu Pinscherul si, bineinteles, cu ceva terrieri nemtesti.
Utilizarea acestui nume - Teckel - este mai recenta si isi are radacina in cuvantul german "Dackel".
Prin secolul al XVII-lea au inceput sa apara Teckelii cu par lung, rezultati, fara indoiala, din incrucisarile cu micii Spanieli germani, nefiind de ignorat nici aportul celor englezi.

Doar prin secolul al XIX-lea apare si Teckelul cu par sarmos. El isi datoreaza aspectul incrucisarii cu Schnauzerii, Dandie Dinmont-ul si chiar cu Scottish-ul.
Pe la inceputul secolului al XX-lea a fost selectionata si varietatea pitica pentru vanatoarea de iepuri. Caini polivalenti, Teckelii sunt prezenti, in zilele noastre atat in expozitiile de frumusete cat si pe terenurile de vanatoare. Cea mai apreciata varietate pentru vanatoare fiind cea cu par sarmos.

Personalitate, in functie de varietate

Daca este sa vorbim putin si despre caracterul lor, vom intelege mult mai usor de ce ei, Teckelii, sunt atat de populari, atat de apreciati si iubiti in intreaga lume.
Teckelul este un caine ce nu duce lipsa de personalitate, acesta fiind si motivul pentru care trebuie sa incapa pe o mana energica! Dar nu toti Teckelii au acelasi caracter. Cel mai afectuos este cel cu par lung si de aceea este recomandat celor care doresc sa aiba un caine de companie. Cel mai "tare" din punct de vedere al caracterului este cel cu par scurt, iar cel mai utilizat la vanatoare este Teckelul cu par sarmos.


Sportiv, desi nu pare
Nu va lasati pacaliti de aspectul lor! Teckelul este un atlet, un mare sportiv. Pentru aceasta trebuie sa faca plimbari lungi, dar trebuie neaparat sa acordati o atentie sporita dresajului, in special pentru apel, daca doriti sa nu-l pierdeti printr-un parc sau prin padure. Atentie! Daca nu-l plimbati suficient, se va ingrasa, fapt ce va atrage dupa sine un intreg cortegiu de neajunsuri si ii va provoca multa suferinta, tinand cont de predispozitia la probleme ale coloanei vertebrale.

Un catel de noua feluri
Daca achizitionati un Teckel, este important sa stiti ca exista trei varietati de talie: standard, pitic si iepurar (Kaninchen), fiecare dintre ele cu trei varietati de par: scurt, lung si sarmos. In ceea ce priveste culorile, Teckelul este printre putinele rase la care sunt admise aproape toate culorile, cu singura conditie ca petele de foc sa fie prezente! Ochii heterocromati (ciacari) sunt admisi doar la varietatea arlechin, taliile fiind date de marimea perimetrului toracic, iar varietatile de par fiind legate de lungimea, textura si repartitia acestuia. Rasa fiind una germana, cititi cu atentie standardul si veti avea toate informatiile necesare pentru momentul in care va hotarati sa achizitionati un Teckel. Ce vreti! Neamtul tot neamt ramane!

Teckelul, la noi in tara
In Romania, Teckelul a fost si este o rasa destul de populara. Este drept ca ea este prasita si detinuta de un numar relativ restrans de persoane, dar in ultima vreme, spre marea mea bucurie, ca un impatimit al acestei rase, ea a devenit din ce in ce mai populara si mai indragita de catre chinologii autohtoni.
Ar fi nedrept sa nu remarc aportul unor chinologi romani la dezvoltarea rasei. Dar, inainte de a-i enumera trebuie sa spun ca, din punctul meu de vedere, tara noastra exceleaza, in mod deosebit, in cresterea Teckelului cu par sarmos. Personal, consider ca avem o linie de nivel foarte ridicat de sarmosi standard si care si-au conservat foarte bine si caracterul, fiind redutabili si la vanatoare.

Simpatic, rezistent si tenace, plin de energie si personalitate, de o afectuozitate fara limite, Teckelul poate fi un tovaras pentru o viata. Al meu este!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro