Stăpânii de câini trăiesc mai mult conform studiilor
În cazul în care aveai nevoie de un motiv în plus pentru a-ți lua un animal de companie, află că stăpânii de câini trăiesc mai mult, conform unui nou studiu, realizat pe un eșantion de 3,4 milioane de persoane.
Cercetarea, publicată în Scientific Reports, este cea mai recentă dintr-o serie de cercetări care sugerează că însoțitorii canini sunt perfecți pentru sănătatea umană, în special pentru persoanele singure.De ce trăiesc stăpânii de câini mai mult?
Pentru a studia legătura dintre câini și longevitate, cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia au analizat înregistrările naționale ale femeilor și bărbaților suedezi, cu vârstele cuprinse între 40 și 80 de ani. S-au concentrat pe 3,4 milioane de oameni, care nu au avut un istoric al bolilor cardiovasculare, precum și dacă au deținut sau nu un câine.
Au descoperit că proprietarii câinilor au fost supuși unui risc mai mic de deces cauzat de bolile cardiovasculare decât persoanele care au raportat că nu dețin un câine, precum și un risc mai scăzut de decese cauzate de alți factori. Aceste analize au rămas adevărate chiar și după ajustarea unor factori cum ar fi fumatul, indicele de masă corporală și statutul socio-economic. Efectul protector a fost deosebit de important pentru persoanele care locuiesc singure și care sunt supuse unui risc mai mare al decesului timpuriu decât cei care locuiesc cu alte persoane. Persoanele care trăiesc singure, dar au un câine, au un risc cu 33% mai scăzut de deces și un risc al apariției bolilor cardiovasculare mai mic cu 11% decât cei care trăiesc singuri, dar fără câine.
Studiul nu a fost conceput pentru a arăta o relație cauză-efect între stăpânii de câini și riscul redus de deces sau boli cardiovasculare. Este posibil ca persoanele care aleg să dețină câini să fie pur și simplu mai active și mai sănătoase. Dar este posibil și ca îngrijirea unui câine să îi determine pe acești oameni să rămână activi și să ducă un stil de viață sănătos. Nenumărați stăpâni de animale sunt convinși că animalul lor de companie este vital pentru ei, adesea în ceeea ce privește sprijinul social. O altă explicație posibilă ar putea fi reprezentată de efectul câinelui asupra microbiomei proprietarului. Alte studii au sugerat că un câine în casă ar putea scădea incidența alergiilor și astmului la copii, însă animalele de companie ar putea furniza beneficii și pentru sistemul imunitar al adulților. Studiile au sugerat, de asemenea, că stăpânii de câini au o reactivitate mai scăzută la stres și stabiliează tensiunea arterială mai repede după evenimente stresante.