Standardul arbitrului chinolog
Casă şi familie · Animale / De Gabriela Porumboiu, 13.02.2003

Impresia pe care trebuie sa o creeze la prima vedere un arbitru chinolognational sau international este aceea a unui om inteligent, corect,alert si rabdator in acelasi timp.

Impresia pe care trebuie sa o creeze la prima vedere un arbitru chinolog national sau international este aceea a unui om inteligent, corect, alert si rabdator in acelasi timp. Este de dorit ca fizicul sau sa fie atletic, musculos si armonios construit - lucru rar intalnit insa, deoarece, in cazul majoritatii indivizilor, aspectul general tradeaza un stil de viata cam sedentar.

Expresia faciala a arbitrului chinolog trebuie sa denote noblete impletita cu corectitudine - imagine dificil de definit, dar imposibil de confundat imediat dupa terminarea expozitiei. Un bun arbitru chinolog are o personalitate puternica, este onest si neinfricat - niciodata ostil - drept urmare a sentimentului de incredere in fortele proprii si a certitudinii ca nu va fi tentat sa lege prietenii discriminatorii interesate... sau nu va permite initierea unor asemenea realtii amicale decat dupa sfarsitul expozitiei. Dimorfismul sexual trebuie sa fie bine marcat astfel incat nimeni sa nu faca vreodata greseala de a saluta un domn arbitru spunand "Buna ziua, doamna!", sau o doamna arbitru spunand "Buna ziua, domnule!".


Pe timpul iernii echipamentul unui arbitru trebuie sa fie format dintr-o haina dubla, bine periata si intretinuta, nu mai mare decat este cazul, lipsita de guler proeminent sau umeri excesiv de mari. Cateva pete accidentale, raspandite pe suprafata robei, vor fi obligatoriu trecute cu vederea. In nici un moment nu i se va permite arbitrului sa naparleasca in ring.

Proportii importante
Proportiile ideale ale unei doamne arbitru sunt de 90-60-90 sau macar 92-62-92, inaltimea fiind in mod obligatoriu ceva mai mare de 1,70 m (ignorand palaria si tocurile). In cazul domnilor arbitri proportiile isi pierd importanta .


Culoare
Toate culorile sunt permise! Probabil ca nimeni nu a vazut inca un arbitru verde-albastru sau vanat, dar trebuie sa admitem ca asa ceva s-ar putea intampla totusi candva.

Dimensiuni
Un arbitru nu trebuie sa fie nici prea inalt, dar nici prea scund. Ca regula de baza, daca el trebuie sa ingenuncheze pentru a observa culoarea ochilor cainelui, atunci inseamna ca este prea inalt, iar daca trebuie sa sara pentru a se convinge ca cele doua testicule ale cainelui sunt perfect coborate in scrot, inseamna ca este prea scund. Masurarea unui arbitru trebuie inceputa din varful capului, parul fiind pieptanat cu carare pe mijloc sau dat pe ochi, si finalizata la nivelul solului.


Alura
Arbitrul care se impiedica des sau cade frecvent in ring trebuie evitat. Deplasarea se face doar pe membrele posterioare in felul urmator: se plaseaza pe rand cate un picior in fata celuilalt. Salturile sunt permise... chiar apreciate, deoarece creeaza impresia ca arbitrul ar fi o adevarata vedeta a show-ului canin respectiv.

Pozitie de prezentare
In timp ce arbitreaza cainii, arbitrul trebuie sa stea in centrul ringului, cu picioarele usor desfacute, ca la o parada. Bratul drept trebuie sa fie strans tinut sub bratul stang, in timp ce bratul stang sta incrucisat peste cel drept... barbia este bine infipta in piept, iar ochii sclipitori privesc pe sub sprancenele incruntate. Odata ce arbitrul si-a luat aceasta pozitie, stewart-ul trebuie sa inceapa sa numere rotatiile executate in jurul ringului de catre handleri impreuna cu cainii lor. Daca numaratoarea trece de 20, stewart-ul ii va face un semn discret arbitrului, dandu-i un cot puternic in coaste. In urma unei analize aprofundate s-a descoperit ca arbitrii cu experienta tind sa-si conserve timp indelungat pozitia de prezentare, in timp ce domnii tineri si neexperimentati executa usoare miscari de urmarire a cainilor prin ring.


Defecte minore
Mutenia
Este de preferat ca arbitrul sa vorbeasca in tonalitati usor de perceput de catre urechea umana; se accepta insa ca vocabularul sau sa se limiteze la fraze simpe, de tipul urmatoarelor: "Plimba-l.", "Inca o data in jurul ringului", "Mergi dus-intors." etc. Daca functia vorbirii nu este disponibila, atunci ar trebui confectionate mici placute din tabla neagra sau carton pe care sa se poata scrie fie cu marker-ul, fie cu creta, pentru a fi puse la dispozitia indivizilor necuvantatori.

Nota: Surzenia nu este considerata defect. Mai mult chiar, este de dorit ca arbitrul chinolog sa prezinte defeciente auditive grave, pentru a ramane indiferent la remarcile usturatoare venite din partea crescatorilor de caini aflati pe marginea ringului, dar si la propunerile, soaptele si sugestiile handlerilor.

Vederea slaba
Controlul complet al ambilor sai ochi constituie un avantaj, precum si buna functionare a acestora. Exista si exemplare care sufera insa de disfunctii vizuale grave, rezultatele expozitiilor confirmand din plin acest lucru - afirma unii dintre proprietarii de caini.

Defecte care atrag descalificarea
Arbitrul care striga, arata cu degetul, vorbeste prea mult si zgomotos, sau rade isteric atunci cand intra in ring un handler insotit de un exemplar canin deplorabil, ar trebui sa fie descalificat. In acelasi mod, arbitrul care ataca repetat handlerii in ring va primi de trei ori mustrari in scris, dupa care va fi alungat din cladirea in care se desfasoara expozitia canina.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro