Schnauzer - cainele de paza barbos
Casă şi familie · Animale / De Petru Muntean, 19.09.2002

Una dintre cele mai renumite rase germane - Schnauzerul - a cucerit prin caracterul si utilitatea sa inimile multor iubitori de caini de pe intreg mapamondul.

Una dintre cele mai renumite rase germane - Schnauzerul - a cucerit prin caracterul si utilitatea sa inimile multor iubitori de caini de pe intreg mapamondul. De la Vladivostok si pana in Australia si de la Rio pana in Africa de Sud, in orice expozitie, vei intalni aceste rase. Am scris corect: aceste rase, pentru ca sunt mai multe rase de schnauzeri. Ele se diferentiaza prin talie si, in cadrul acestora, si prin varietatile de culoare.

Numele rasei vine de la "mustaciosenia" lor, termenul in limba germana fiind "schnauze". Rasa a aparut prin secolul al XVI-lea in sudul Germaniei, in Bavaria. Una dintre denumirile sale initiale a fost "cainele de Munchen" care, spune legenda, pazea fabricile de bere. Asemeni Bouvier-ului de Flandra, Schnauzerul a fost utilizat si la paza turmelor. In realitate, el are un temperament mult mai nervos fata de cel al Bouvier-ului si, in consecinta, este mai putin potrivit pentru aceasta munca. Este consacrat numele de Schnauzer, care defineste "cainele de paza barbos".



Schnauzerul urias este, dintre toate cele trei varietati existente,cainele cel mai apt pentru munca, datorita dimensiunilor sale (70 decentimetri la greaban). In trecut, caracterul sau era ceva mai rece, cu timpul, insa, el a devenit mult mai docil si mai afectuos. Schnauzerul poate fi considerat cainele tipic pentru grupa a II-a, adica un bunpaznic si un excelent aparator, care indeplineste cu succes si rolul de caine de companie.

Contrar unor afirmatii, Schnauzerul urias este totusi mezinul familiei. Prezenta sa poate fi remarcata in mediile chinologice internationale incepand cu anul 1909. Unii mentioneaza, atunci cand vorbesc despre formarea rasei din Schnauzerul mijlociu, aportul Doguluigerman si al Ciobanescului de Turingia. Primul a adus pigmentul negru,iar cel de al doilea ar fi contribuit la obtinerea urechilor erecte,calitate pe care acest caine nu o mai are chiar pe de-a-ntregul.



Aspect general si aptitudini
Schnauzerul pitic
Schnauzerii in tara noastra

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro