Cancerul si medicina traditionala chineza
A vorbi despre cancer in cateva randuri dintr-o pagina de revista esteca si cum ai incerca sa pui un campion la haltere sa ridice un blocde piatra cantarind o mie de tone. Si asta, doar pentru ca ai capatatincredere in muschii sportivului... Exista medici care pot scrie sutede mii de pagini despre simptomatologia diverselor forme de cancer,despre fazele de evolutie, despre variatele modalitati de tratamentetc. In ceea ce-i priveste pe specialistii in medicina traditionalachineza, acestia au mult mai multe de spus, mai ales in ceea ce privestemijloacele profilactice, dar si la capitolul terapii.
Desigur, profilaxia cancerului este un subiect al tuturor medicilordin lume. Traditia milenara chineza are, aici, un cuvant foarte greude spus. Cancerul a existat dintotdeauna - intr-o forma sau alta -dar orientalii antici au gasit de multa vreme calea de a-l preveni:exercitiul fizic si mental. Cea mai renumita (si, multa vreme, invaluitain mister) tehnica profilactica este Qigong (se citeste: cikung) si sebazeaza pe exercitii respiratorii si fizice care se adreseaza constientmeridianelor energetice ale corpului uman.
Nu intamplator, putem vedea in parcurile din China, in fiecaredimineata (incepand cu ora 6.00), mii de oameni raspanditi pe aleisi platouri, practicand exercitii care par foarte ciudate pentru noi,occidentalii. Privind statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii,vom vedea ca - intotdeauna! - China si populatia din diaspora chinezadovedesc ca procentajul, din totalul acestora, care cad victimecancerului este cel mai scazut, comparativ cu alte populatii. Laexercitiile zilnice practicate de chinezi, se adauga si modul lor dea se hrani. Cele patru principii nutritioniste fundamentale, care iighideaza de peste 5000 ani pe chinezi, i-au ajutat sa-si includa intabloul genetic simtul alimentatiei echilibrate, sanatoase si, in acelasitimp, savuroase. Aceasta, in opozitie cu sistemul de nutritie impus desocietatea occidentala moderna - tot mai poluata, deformata genetic siinrobita intereselor financiare. Ar fi suficient ca Occidentul sa-siinsuseasca principiile antice chineze, fara a renunta la bucatariilenationale, pentru a se putea face un pas urias in combaterea cancerului.
Cunoscut sub denumirea stiintifica de Bulbus Allii, bulbul de usturoi sedovedeste un vajnic luptator contra cancerului. Medicii traditionalistichinezi folosesc 10-30 ml suc de usturoi, administrat oral, pentrutratarea cancerului pulmonar. In cazul bolnavilor de leucemie, acestorali se cresteaza vena sublinguala si se freaca timp de cateva minutecu usturoi proaspat. In multe alte forme de cancer, uleiul de usturoieste administrat oral, impreuna cu uleiul de menta si drojdia de bere,in combinatie cu injectiile cu vitaminele F, K, E si clorofila. Diversetumori maligne sunt tratate cu usturoi in urmatoarele moduri:
- Injectii intramusculare cu 5 ml distilat de usturoi;
- Injectii intramusculare cu 1 ml emulsie de usturoi cu 2 ml de novocaina2%, de doua ori pe zi;
- Picurarea intravenoasa a 25 ml garlicina, amestecata cu 500 ml deglucoza 10%, o data pe zi. Terapia dureaza 14 zile, repetandu-se, lanevoie.
Una dintre cele mai spectaculoase metode de prevenire, ca si de tratament,contra tumorilor benigne si maligne, o constituie aceea a asa-numitelor"sunete vindecatoare". Pornind de la principiul rezonantei mecanice,metoda consta in emiterea unor sunete cu anumite frecvente (cunoscutedoar de maestrii de Qigong) care creeaza vibratii in corpul bolnavuluirezonante cu structurile tumorale, distrugandu-le fara a produce nicio leziune organelor pe care acestea s-au format. In Beijing exista unasemenea spital, unde tumorile canceroase se trateaza in exclusivitateprin metoda sonoterapiei, rezultatele exprimandu-se in peste 50% cazurivindecate.
Medicii chinezi contemporani, studiind vechile retete herbologice,conform metodelor cercetarii stiintifice moderne, au pus la punct unmare numar de retete noi prin care sa trateze diverse forme de cancercu ajutorul plantelor. Acestea mizeaza, adesea, pe unele procedee defiebere, coacere, macinare sau preparare de geluri. Am reusit - cuajutorul nepretuit al unui pasionat botanist amator - sa "traducem"aceste retete in raport cu flora medicinala romaneasca. Efectele lorse dovedesc, de multe ori miraculoase. Atrag atentia cititorilor asupraacestui mod de preparare, deoarece exista voci ale unor sustinatori airegimurilor cu hrana netrecuta prin foc care combat cu fermitate ideeautilizarii metodelor amintite mai sus. Astfel de opinii, nu numai ca nu ausustinere stiintifica reala, dar aduc si riscul respingerii unor terapiicu sanse mari de ameliorare de catre pacientii convertiti la principiile"bucatariei fara foc".
Nu este de neglijat faptul ca, datorita diversitatii formelor de cancersi a simptomatologiei, solutiile de tratament sunt intotdeauna alesepentru fiecare pacient in parte. Din acest motiv, publicarea unor retete"miraculoase" de tratament al cancerului nu este binevenita, caci poatestimula pe unii cititori sa le puna in aplicare in mod neselectiv sifara a se consulta cu medicul specialist.
presedinte-director general - Institutul Roman pentru DezvoltareaPotentialului Uman
Fundatia Romana Qitaky
Asociatia Romana de Qigong