Rottweiler 15000
Casă şi familie · Animale / De Petru Muntean, 26.07.2002

Rasa Rottweiler se numara printre cele mai vechi din lume. Stramosii acestor caini au ajuns pe teritoriul Germaniei impreuna cu legiunile romane, indeplinind sarcini de protectie...

Rasa Rottweiler se numara printre cele mai vechi din lume. Stramosii acestor caini au ajuns pe teritoriul Germaniei impreuna cu legiunile romane, indeplinind sarcini de protectie a turmelor de vite care marsaluiau alaturi de soldati si le serveau acestora drept hrana.

Ajunsi in orasul Rottweil, pe atunci inca Rottwil - adica orasul rosu -s-au incrucisat cu cainii autohtoni, dand nastere unui tip de caine negru (cel mai adesea), cu pete de foc, cu par scurt, avand la greaban inaltimea de 60 cm. Crescatorii au incercat de-a lungul timpului sa elimine petele albe sau parul lung.



Deoarece cainii erau folositi la pastoritul vitelor si, de asemenea, la manatul acestora la abator, ei au primit si denumirea de "Metzgerhund"- cainele macelarului. In evul mediu, Rottweil a devenit un centru comercial renumit, unde isi dadeau intalnire negustorii de cereale si vite chiar si din Elvetia si Franta.

Se spune ca ei, in drumul lor spre casa, isi legau pungile de bani la gatul cainilor, pentru a-si proteja astfel avutul de hoti. Spre mijlocul secolului al XIX-lea,odata cu dezvoltarea transporturilor si cu intrarea in vigoare a unor legi care interziceau manarea turmelor de vite pe drumurile publice,rasa a fost aproape uitata. La sfarsitul secolului al XIX-lea erau tinute in evidenta doar cateva exemplare, folosite la paza persoanelor,cladirilor si fabricilor.



Un anume Karl Knauf, organizatorul competitiilor canine din Heidelberg,aflat in cautarea unei rase care sa fie la inaltime in fata ochilor severiai arbitrilor, s-a oprit la un mascul de rottweiler pe nume "Stumper",proprietatea lui Albert Graf, un crescator de teckeli din Heidelberg. Din acest mascul s-a nascut Russ von Br|ckenbuckel care este DRK nr. 1 in cartea de origine a Clubului German de Rottweiler, fondat in 1907.

Ar fi de neiertat sa nu amintim meritele deosebite ale pictorului AlbertKull, in relansarea rasei, care a realizat numeroase schite despre acesti caini si care in 1893 a formulat primul standard al rasei, redactat insa doar in 1901. Rottweilerul a intrat in 1910 in randul cainilor de politie, iar in 1912 a fost descoperit si de armata.

In 1913 s-a infiintat clubul international de rottweiler al carui presedinte a fost desemnat Emil Steiefel. In anul 1921 cluburile se unesc, dand nastere Clubului National de Rottweiler al Germaniei (ADRK), cu sediul in Stuttgart, in comitetul de conducere ADRK fiind alesi Emil Steiefel, ca presedinte si Albert Graf, ca membru de onoare. In pofida rezultatelor deosebite, rasa nu a ajuns dincolo de oceanul Atlantic decat in anii '30.

Federatia Chinologica Internationala recunoaste si omologheaza rasa cu numarul 147 in anul 1965.


Crescatorii de Rottweileri sunt in prezent orientati spre obtinerea unui caine cu blana neagra - prezentand marcaje de foc bine delimitate -debordand de vigoare, dar al carui aspect general masiv sa nu-i estompeze nicidecum nobletea. Rottweiler-ul se preteaza, in mod special, pentru insotire, paza si aparare.

Aspect general
Regiunea faciala
Corpul
Aluri
Defecte
Cateva consideratii asupra Rottweiler-ului in Romania

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro