Evitati cosurile din rachita din care oricum pisicile pot iesi. In masina trebuie sa fiti linistit, lipsit de grija ca pisica poate evada... Categoric nu este recomandat sa lasati pisica in libertate, chiar daca are pusa lesa sau un ham. Ea se poate speria si poate sari pe sofer, masina putand fi implicata intr-un accident.

De obicei, calatoriile lungi sunt programate vara. Asa ca verificati daca pisicii nu ii este cald. Pentru a o racori, recurgeti la folosirea compreselor reci si oferiti-i apa sa bea.


Este, de asemenea, recomandat sa opriti din doua in doua ore pe traseu. Unele pisici sunt fericite sa iasa din cutiile in care sunt transportate. Puneti-le asadar o lesa sau un ham si plimbati-le putin, sa ia aer. Atentie insa! Ele pot fugi... Daca va aflati pe autostrada, acest lucru le poate fi fatal.

Cu trenul...

Calatoria cu trenul este atat de simpla! Reglementarile SNCFR sunt foarte clare: pisica poate calatori in compartiment cu dumneavoastra, daca ceilalti pasageri accepta prezenta ei. Este de preferat, bineinteles, sa o puneti intr-o cusca transportoare.


Ea poate fi lasata si libera, cu conditia sa fie tinuta in lesa sau in ham. Cel mai comod pentru pisica si pentru dumneavoastra este sa o tineti pe genunchi, dar numai daca este cuminte.

In general, pisicile suporta destul de bine calatoriile cu trenul, pentru ca acesta este un mijloc de transport mai putin zgomotos si mai stabil. Cazurile in care pisicii i se face rau in tren sunt foarte rare, dar evitati sa va hraniti prietena chiar inainte de plecare. Ca masura de siguranta, pregatiti-va la indemana o sticla cu apa.


Pentru a lasa pisica libera, trebuie sa aveti mare incredere in ea, sa nu va temeti ca va fugi. Daca o scoateti din cusca, o faceti pentru a o alinta... Daca miorlaie, daca se enerveaza, o mangaiere va poate ajuta sa aveti totusi o calatorie placuta.

In croaziera...

Prezenta unei pisici este foarte rara in croazierele organizate, dar acest lucru nu inseamna ca nu o puteti lua cu dumneavoastra in vacanta. Potrivit companiilor specializate, pisicile pot calatori cu stapanii lor in cabina, sau trebuie sa ramana in masini, asa cum cere compania Sealink, de exemplu.


Este important sa cereti informatii cu privire la modalitatile de transport si la tarife. Daca v-ati hotarat sa plecati in croaziera cu pisica, procurati-i certificatul de sanatate, deoarece compania cu care veti calatori va verifica acest "amanunt".

Exista si cazuri in care pisica nu suporta sa... navigheze. Pentru astfel de situatii, trebuie sa va procurati antivomitive. Exista insa si pisici care sunt innebunite dupa croaziere. Totusi, dupa cateva hule, este de preferat ca ele sa fie duse in cabina...

Cu capul in nori...

In cazul in care alegeti avionul, trebuie sa stiti ca pisica poate calatori alaturi de dumneavoastra daca ea cantareste mai putin de cinci kilograme si este pusa intr-o cusca speciala. Anuntati compania aeriana cu ceva timp inainte de calatorie ca intentionati sa luati pisica cu dumneavoastra, pentru ca exista un numar maxim de pisici ce pot merge cu aceeasi cursa, in cabina.

Daca pisica are mai mult de cinci kilograme, ea va calatori la... bagaje. Atentie insa! Dumneavoastra trebuie sa aveti cusca respectiva, pentru ca nu va este pusa la dispozitie de compania aeriana.

In plus, nu uitati carnetul de sanatate! Pisica suporta bine un voiaj cu avionul, chiar daca este vorba de o distanta mai mare. Oricum, anumite conditii pot fi diferite de la o companie la alta. Cel mai bine este sa va informati cu privire la amanuntele care va intereseaza, in momentul in care va rezervati biletul.

Cert este ca fiecare stat are regulile sale, dar, oricum, pentru a trece frontiera, pisoiul trebuie sa aiba carnet de sanatate si sa fie vaccinat. Daca pentru Belgia nu sunt necesare documente suplimentare, in Germania trebuie sa prezentam un certificat eliberat de un medic veterinar, in care sa se precizeze ca pisoiul este sanatos.

Daca una dintre destinatii este Italia, acest ultim document trebuie sa fie completat cu cel mult 15 zile inainte de trecerea frontierei. In cazul Regatului Unit al Marii Britanii este suficient sa prezentam la imbarcare un pasaport, care sa certifice faptul ca pisoiul a fost vaccinat si ca are un microcip de identificare.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro