Nu putem sa nu-l amintim in acest istoric al micutului ogar pe scriitorul francez Gustave Flaubert, a carui celebra eroina, Madame Bovary, avea drept companion un "Piccolo levriero italiano". Din pacate, in secolul al XIX-lea (si apoi in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial), rasa a trecut printr-o perioada dificila, din cauza selectiei care urmarea miniaturizarea excesiva a rasei. Astfel, in anii 1880, unele exemplare de Ogar italian masurau nici mai mult nici mai putin de 25 de cm. Iar elementele de nanism nu au intarziat sa apara...


Exemplare de valoare

Gowan's Billy, un micut exemplar negru care a castigat la un concurs din 1856 medalia de argint, este considerat de expertii rasei ca fiind perfect din toate punctele de vedere.

In 1871 unul dintre cele mai importante exemplare ale vremii, cu un colorit deschis, Mr. MacDonald's Molly castiga London Show-ul. Se spune ca a castigat atat de multe premii, incat atunci cand a fost inmormantata, era acoperita de medaliile castigate.

Prezent si la expozitiile de la noi din tara, crescatorul polonez Miroslaw Misztal, proprietarul canisei "Pustynny Wiatr", se poate mandri cu valoroasele sale exemplare de Ogar italian, Umberto des Princes de Kazan si Corazon Pustnny Wiatr, campioane in Polonia, Moldova, Iugoslavia, Romania (Cupa Marii Negre 2005).


Standardul rasei

Tara de origine: Italia.
Utilizare: caine de curse.
Scurt istoric al rasei: micul Ogar italian descinde dintr-o rasa asemanatoare Greyhoundului zilelor noastre, care era intalnita la curtea faraonilor din Egiptul antic. Trecand prin Laconia (Grecia), rasa a ajuns pana in Italia in secolul al V-lea i.Chr. Cea mai infloritoare perioada a acestei rase a fost Renasterea, perioada in care micul Ogar italian era pur si simplu adorat de catre nobili. De asemenea, Ogarul italian a fost reprezentat de marii pictori si sculptori ai vremii.


Aspect general: corp patratos si forma alungita, ce aminteste de un Greyhound sau un Sloughi in miniatura; poate fi considerat un model al gratiei si al distinctiei.
Proportii: lungimea sa este egala sau putin inferioara inaltimei la greaban; lungimea craniului este egala cu jumatate din lungimea capului; lungimea capului poate ajunge la 40% din inaltimea la greaban.

Comportament/Temperament: este rezervat, afectuos si foarte ascultator.
Cap: forma alungita; ingust; masoara 40% din inaltimea la greaban.


Nas: de culoare inchisa, este preferat sa fie negru, cu nari bine deschise; bot cu point.
Buze: bine stranse, subtiri; colturile buzelor sunt foarte pigmentate.
Maxilare/Dinti: maxilare alungite, cu dinti perfect aliniati, cu incisivii in forma de coroana, puternici in raport cu marimea cainelui; muscatura in foarfece.
Obraji: subtiri.

Ochi: mari si expresivi; irisul este de culoare inchisa, iar marginile pleoapelor sunt foarte pigmentate.
Urechi: prinse foarte sus, mici, cu cartilaj subtire, indoite si purtate inspre spate/ceafa; cand cainele este atent, varful urechilor este drept, iar lobul urechii este pozitionat lateral sau orizontal, formandu-se astfel asa-numitele "urechi zburatoare" sau "urechi-elice".

Gat: linia superioara este usor arcuita; lungimea este egala cu cea a capului; are forma unui con, fara barbita, bine muscularizat.
Corp: lungimea sa este egala sau cel putin inferioara cu inaltimea la greaban; este bine cladit; crupa usor inclinata, bine muscularizata; piept adanc, mare, bine lasat; spate arcuit.
Coada: asezata cazut, subtire chiar si la baza, usor "tapata" inspre varf, cu varful putin arcuit.

Membre: lungi si subtiri; labele sunt aproape ovale, cu pernite pigmentate, degete arcuite.
Miscare: vioaie, armonioasa.
Roba: scurta si fina pe toata suprafata corpului, fara franjuri.
Culoare: sunt acceptate urmatoarele nuante: negru, gri, galben, iar albul este acceptat doar pe piept si pe membre.

Inaltime: intre 32 si 38 de cm.
Greutate: maximum 5 kg.

Defecte eliminatorii:

convergenta accentuata sau divergenta accentuata a axelor cranio-faciale;
trufa depigmentata (total sau partial);
punte nazala concava sau convexa;
pleoape depigmentate;
coada purtata pe spate; coada scurta;
roba multicolora;
inaltime sub 32 de cm sau peste 38 de cm, atat la masculi, cat si la femele.

Masculii trebuie sa aiba doua testicule complet coborate in scrot.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro