Ogarul Afgan - regele lumii canine
Casă şi familie · Animale / De Cristian Vantu, 26.06.2003

Afganii sustin ca acest animal nu ucide prada asemeni cainilor, ci doar o imobilizeaza, lasandu-i stapanului privilegiul de a o sacrifica. Astfel,el se deosebeste...

"Regele lumii canine nu este un caine, ci un Afgan"- imi amintesc acest paradox de cate ori vine vorba despre aceasta rasa. Desi considerat de multi cainele-rege, in tara sa de origine localnicii obisnuiesc sa spuna: "acesta nu este un caine, este un Afgan si nu este de vanzare". Respectul si atasamentul pe care il au vanatorii afgani fata de el este insa atat de mare incat au creat o bresa in propria religie islamica, mai putin toleranta fata de caine in general.

Afganii sustin ca acest animal nu ucide prada asemeni cainilor, ci doar o imobilizeaza, lasandu-i stapanului privilegiul de a o sacrifica. Astfel, el se deosebeste esential de ceilalti caini, care in comunitatile islamice traditionaliste sunt deseori lapidati. O "scuza" indoielnica ce, alaturi de refuzul ilar de a-l numi caine, nu face decat sa dovedeasca inca o data ca apropierea dintre om si "primul domesticit" este inevitabila, chiar si atunci cand, din motive religioase, ea poate fi considerata o crima.


De la inceputuri.
Istoria acestui caine este foarte controversata. Dovezile argheologice, paleontologice sau de alta natura sunt insuficiente pentru a putea afirma cu certitudine ca acel faimos caine "primordial", care se confunda cu istoria Egiptului antic, este Afgan sau Saluky.
In tara sa, Afganul este, neoficial, considerat caine national, iar legenda spune ca acesta ar fi fost cainele pe care Noe l-a luat in Arca sa. Datorita asemanarii cu sculpturile din regiunea Balkh, regiune muntoasa din nordul Afganistanului, el este numit de catre localnici si caine Balkh. Din pacate, desi s-a vorbit mult despre ele, existenta acestor sculpturi nu a fost niciodata confirmata.


Un vanator redutabil
Datorita acuitatii vizuale si constructiei anatomice, Afganul este un vanator eficient, fapt deosebit de apreciat de populatia saraca a triburilor din zona. In general, vaneaza in pereche. In timp ce femela distrage atentia prazii, masculul o ataca, imobilizand-o. Asa cum am amintit mai sus, conceptiile religioase stricte ale stapanilor nu permiteau uciderea prazii. lucru greu de imaginat cunoscand robustetea maxilarelor si forta muscaturii acestui caine.

Ogarul Afgan in tara noastra

La fel ca in marea majoritate a tarilor, si in Romania, Afganul este cel mai popular ogar. Cu toate acestea, asemeni "rudelor" sale din grupa a X-a, in ultimul timp nu a ocupat locul pe care il merita in topul popularitatii. Inca din anii '70, s-au format nuclee puternice la Timisoara, Bucuresti, Arad si, mai tarziu, la Cluj Napoca. Imi aduc aminte cu regret de cursele de ogari la care Afganii aveau o participare insemnata si sper ca in viitor sa reluam acest "obicei", caci in lipsa lui ogarii sunt doar pe jumatate apreciati. Acesta este probabil unul dintre motivele pentru care, la noi, ogarul in general nu este inca suficient apreciat. Fara sa am pretentia ca am o imagine completa asupra efectivului de Afgani din tara noastra, indraznesc totusi sa amintesc patru dintre cainii pe care i-am remarcat in ultimii ani: Ben Ben's Hart Breaker, Fan Fell Khalifah, Aram Abukar el Saiad si Via Aurelia Av Poppyfield.


Standard
Ogarul Afgan da impresia de putere si demnitate, combinate cu viteza si forta. Capul este purtat mandru. Afganul se uite la si prin tine. Temperament: Demn si rezervat, cu o oarecare salbaticie.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro