Lhasa Apso - santinela tibetana
Robust, vioi, curajos si mereu "in priza", acest caine cu aspect pretios este sigur pe sine, in ciuda gabaritului redus, si un pic cam incapatanat. Calm...
Robust, vioi, curajos si mereu "in priza", acest caine cu aspect pretios este sigur pe sine, in ciuda gabaritului redus, si un pic cam incapatanat. Calm, afectuos, inteligent si atent cu copiii, el poate fi un tovaras afectuos si docil, dar niciodata servil.Odinioara proprietate exclusiva a prelatilor si a nobililor, Lhasa Apso indeplinea rolul de pazitor al templelor si al manastirilor tibetane. Totodata, acest caine era recunoscut ca aducator de noroc. Se credea ca, dupa moarte, sufletul omului patrunde in corpul animalului, motiv pentru care acesta era considerat sacru.
Rasa isi datoreaza numele capitalei Tibetului - Lhasa, "apso" semnificand "caine-santinela care latra" sau, dupa unii autori, un fel de capra tibetana. De cand Dalai Lama a oferit asemenea exemplare canine drept cadou diplomatilor, Lhasa Apso s-a raspandit in intreaga lume, devenind una dintre cele mai populare rase de caini de companie.
Morfologia acestui caine cu o roba impresionanta a fost determinata de conditiile ecologice specifice zonei de provenienta (podisul tibetan) si anume: altitudinea ce depaseste 4000 de metri, temperaturile extreme si lipsa ploii.
Silueta sa, departe de a fi una comuna, nu reprezinta totusi o aparitie senzationala. In realitate, el este mult mai atragator decat in ilustratiile care il infatiseaza pe podium, in expozitii, deoarece temperamentul sau este deosebit de spontan.
Caine de talie mica, Lhasa nu depaseste greutatea de 7-8 kg. Corpul este mai mult lung decat inalt, bine proportionat si compact. Capul, de marime medie, este garnisit cu barba si mustati stufoase. Ochii sunt de culoare inchisa, nici bulbucati, nici infundati in orbite.
De altfel, elementul reprezentativ al rasei il constituie splendida roba. Frumusetea acesteia depinde in mare masura de forma fizica si psihica a animalului. Firele de par trebuie sa fie lungi, dese si drepte. O blana lanoasa, matasoasa sau ondulata nu este acceptata de standard.
Culorile cele mai frecvent intalnite sunt roscat si gri, dar si combinatiile de nuante distincte, deseori cu marcaje albe, sau negru sau alb, in intregime. La mare pret este culoarea aurie.
Deoarece functia traditionala de gardian presupunea un caracter ferm, independent, precum si siguranta de sine, aceste trasaturi sunt si astazi definitorii pentru Lhasa Apso. Suspiciunea fata de straini fiind o calitate pretuita de catre tibetani, nu este de mirare ca acest caine are un comportament rezervat fata de necunoscuti.
Cu cei apropiati insa el este extrem de sensibil si de afectuos. Recunoaste un singur stapan, caruia ii ramane pe deplin devotat. Nu-si pierde niciodata sangele rece si se adapteaza oricarei situatii cu aceeasi demnitate innascuta.
Lhasa Apso se descurca destul de bine in apartament, dar, sportiv cum e din fire, e mult mai indicat sa aiba la dispozitie spatii largi in care sa se desfasoare. Nu latra prea mult, suficient insa cat sa dea semnalul de alarma.
Se simte bine alaturi de copii, atat timp cat cei mici nu-l vor trata ca pe o jucarie de plus de care, atunci cand te plictisesti, te desparti. In mod normal, nu este imprevizibil si nu face scene de gelozie. Este suficient sa-l iubesti si sa-l respecti, pentru a-ti raspunde in aceeasi maniera.
Educatia acestui caine nu ridica probleme speciale, totusi el nu va respecta decat "indicatiile" celui pe care il accepta ca stapan. Are o intuitie remarcabila, drept pentru care nu-i va fi greu deloc sa detecteze ceea ce nu va face placere sau, dimpotriva, sa va intre in gratii. In schimb, isi va pastra mereu viu spiritul de independenta, pe care nu are nici un rost sa incercati sa-l diminuati: aceasta este personalitatea sa!