Copii cu nasucurile lipite de vitrina unui pet shop in care se vad topaind intr-o cusca cu talas cativa iepurasi - este o scena pe care o vedem des in preajma Pastelui...
Copii cu nasucurile lipite de vitrina unui pet shop in care se vad topaind intr-o cusca cu talas cativa iepurasi - este o scena pe care o vedem des in preajma Pastelui. Pana la urma, parintii sfarsesc prin a-i cumpara celui mic iepurasul dorit ca animal de companie. Insa de aici mai departe incep problemele...
Bietul animal ajunge sa fie tinut in cusca toata ziua, este pus la o dieta "nesanatoasa", iar noutatea aparitiei sale in sanul familiei dispare. In plus, bietul iepure nu va fi apreciat de prichindel, din moment ce nu se va juca cu acesta ca si cum ar fi un caine - iepurele este, prin natura sa, un animal timid, ii este frica sa fie luat in brate si, fara intentie, se poate rani singur sau poate face rau unui copil de varsta frageda.
Cand iepurele ajunge la maturitate sexuala, el sau ea devine agresiv, isi marcheaza teritoriul peste tot prin casa si face lucruri... sa le spunem stanjenitoare pantofilor sau jucariilor din plus... Masculii isi stropesc chiar si stapanii cu urina...
Astfel de comportamente sunt inaccceptabile pentru proprietarul care, la inceput, nu stia nimic despre ingrijirea iepurilor, fiind doar atras de dragalasenia acestora. Ca atare, foarte multi stapani isi vor abandona iepurasul in parcuri, unde pradatorii sau bolile pandesc din umbra, sau la un adapost pentru animale, unde urechiatul risca sa fie eutanasiat din cauza surplusului de animale de companie nedorite.
Daca te apuca vreodata "cheful" sa adopti un iepuras, raspunde la intrebarile de mai jos. Raspunsurile iti vor arata daca urechiatul va fi binevenit in familia ta sau ingrijirea sa va deveni o corvoada pentru tine...
Tu si membrii familiei tale sunteti dispusi sa va petreceti cateva ore pe zi stand pe jos, pe podea, in liniste, incercand sa castigati increderea iepurasului vostru?
Iti poti convinge copilul ca iepurele este un animal foarte fragil, care are sentimente si emotii, la fel ca si el?
Iti vei rupe din timpul tau pretios pentru a descoperi ce nevoi are noul tau animal de casa in ceea ce priveste hranirea, adapostul si ingrijirea sa medicala?
Ii poti pune la dispozitie iepurasului un loc linistit si racoros, insa nu umed, unde se poate retrage din "lumina reflectoarelor" si unde poate scapa de atentia exagerata pe care i-o acorda lumea?
Esti dispusa sa ii gasesti prietenului tau necuvantator un doctor veterinar priceput care sa stie sa il ingrijeasca atunci cand are nevoie de acest lucru?
Ii vei cumpara cutii din carton si alte jucarii "de rontait"? Te vei asigura ca este mereu fericit, relaxat si, de ce nu, distrat?
Esti dispusa sa iti protejezi iepurasul de pericolele din locuinta, cum ar fi cablurile electrice si telefonice, pe care le-ar putea rontai? Esti pregatita sa faci modificarile necesare pentru ca urechiatul sa nu iti roada obiectele din casa si elementele de mobilier, riscand sa isi faca rau singur?
Tu, sotul sau copilul tau sunteti alergici la fan sau la parul de animale?
Esti dispusa sa cheltuiesti bani pentru ingrijirea medicala a iepurelui tau (vaccinuri, interventii chirurgicale etc.)?
Daca ai raspuns afirmativ la toate intrebarile de mai sus, inseamna ca esti candidata perfecta pentru achizitionarea unui iepure... de casa. Vei vedea ca noul membru al familiei tale este afectuos, curat, amuzant si o companie incantatoare. Tratandu-l cu respect si dragoste si preocupandu-te de nevoile sale, te asiguri ca vei avea alaturi si te vei bucura de prezenta unui prieten drag timp de 10 sau mai multi ani de acum incolo.
Departe de a fi un ghemotoc de blana lipsit de reactie, care se cuibareste in "coliba" sa, iepurele tau de casa are o personalitate deosebita, care te va uimi si iti va incanta pe toti membrii familiei.
De asemenea, copilul tau se va obisnui sa fie bland, atent si responsabil fata de animalele de companie pe care le-ati adoptat, invatand, in acelasi timp, ce inseamna rabdarea si faptul ca trebuie sa se poarte mai frumos cu tine, cu tatal sau cu fratii si surorile sale. Urechiatul ii va deveni prieten bun ani de zile si il va invata sa aprecieze valorile vietii.
In plus fata de aceste recomandari, Antoaneta Istrate, manager Antoanette Services, iti vine in ajutor cu sfaturi utile pentru achizitionarea animalului de companie perfect:
Daca stai la bloc, poti adopta un iepuras pitic, care nu este foarte greu de ingrijit, ramane mic, te poti juca cu el si poate fi lasat liber prin casa. Mananca orice - morcovi, patrunjel, boabe etc.
Daca stai la casa si ai curte, lucrurile sunt mult mai simple. Iepurasul va avea "casuta" lui, o cusca, poate si o zona ingradita sau un gard mobil. Aceasta pentru a-l impiedica sa "tunda" gazonul doar dintr-o anumita parte a gradinii... Poti adopta nu doar un iepure pitic, ci si un iepure normal - nu esti limitata de dimensiunea animalului sau a spatiului tau de locuit. Avantajul celor care au curte este ca pot primi in familia lor nu un singur iepuras, ci mai multi, in functie de cati copii exista in fiecare familie si daca fiecare prichindel isi doreste sau nu un iepure.
Un amendament se impune, indiferent de faptul ca locuiesti la bloc sau la casa - mare atentie daca ai deja un animal de companie, in special un caine sau o pisica!