Cozi la analizele medicale
Sănătate · Stiri / 05.04.2007



» In mai multe judete din tara, listele de asteptare pentru efectuarea analizelor medicale gratuite se intind pana la jumatatea anului.

» Cei mai afectati de criza sunt batranii.

» Persoanele care nu pot sa astepte trebuie sa isi faca analizele contra cost.

Fondurile repartizate lunar de casele de asigurari de sanatate din mai multe judete pentru efectuarea de investigatii paraclinice ajung pentru cel mult cateva zile. Ca urmare, programarile pentru efectuarea de analize medicale gratuite se fac, in unele judete, pentru lunile mai sau iunie.

La Cluj, circa 7.500 de persoane sunt inscrise pe listele de asteptare pentru efectuarea analizelor medicale la Centrul de Diagnostic si Tratament (CDT), unitate care detine cel mai mare laborator din judet. Conducerea CDT programeaza in aceste zile recoltari de sange pentru inceputul lui iulie. "Banii pe care ii primim lunar ne ajung pentru cel mult 8 zile", a declarat Ileana Spanu, directorul CDT.
La cel mai mare dintre laboratoarele din Vrancea exista o lista cu 4.000 de persoane inscrise de la inceputul anului. Pana acum, doar 2.814 persoane au beneficiat de serviciile solicitate, iar programarile se intind pana in iunie. De asemenea, la Galati, sumele alocate lunar pentru efectuarea analizelor medicale gratuite ajung pentru cel mult 20 de zile. Asa ca asiguratilor nu le ramane decat sa astepte sa le vina randul pe listele din ce in ce mai lungi, iar daca trebuie sa isi faca analizele cat mai repede trebuie sa scoata bani din buzunar.

Situatia este la fel de dramatica si la Iasi, unde cei care au de efectuat analizele medicale pentru o urgenta sunt programati pentru o zi din cursul lunii mai, iar restul solicitantilor sunt chemati abia in octombrie. Oamenii stau la cozi chiar si cu o noapte inainte si au intocmit liste pentru a se respecta ordinea. La liste de asteptare pentru ca un asigurat sa poata beneficia gratuit de analize, intinse pe o durata de peste trei luni, s-a ajuns si la Braila. De cele mai multe ori, la Braila, chiar medicul de familie recomanda asiguratilor care se afla in aceasta situatie sa se duca la laboratoare si sa-si plateasca analizele.

Rabdare de fier si o buna stare de sanatate. De asta au nevoie, in primul rand, bacauanii care intentioneaza ca in aceasta perioada a anului sa isi faca un set de analize medicale. Marea majoritate a laboratoarelor din judet a epuizat inca de luna trecuta plafonul pentru aprilie, iar listele de asteptare au ajuns deja pana in iunie. La Sibiu, majoritatea laboratoarelor medicale aflate sub contract cu CJAS lucreaza cu liste de asteptare, pe care inscrierile au ajuns, uneori, pana in luna mai. Reprezentantii laboratoarelor autorizate sustin ca fondurile pe care le primesc sunt insuficiente, fata de numarul de solicitari venite din partea cetatenilor, in vreme ce reprezentantii CJAS sustin ca este vorba despre o situatie de criza creata artificial. In Mehedinti, nu de putine ori, chiar si fondul pentru urgente se epuizeaza rapid, bolnavii neavand de ales decat sa bage mana in buzunar spre a-si plati analizele.


» Trimiteri nejustificate pentru investigatii
Conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sustine ca fondurile destinate investigatiilor paraclinice au crescut cu 15% fata de anul trecut. "Nu am primit pana acum semnale de la casele judetene de asigurari de sanatate ca pacientii sunt programati pentru analize. Problema este ca se prescriu nejustificat analize. In momentul in care prescrierea nu se rationalizeaza pe criterii strict clinice, fondurile vor fi mereu insuficiente. Se prescriu 10-11 investigatii pe pacient, in conditiile in care in medie ar fi necesare 4-5 astfel de analize", a spus Vasile Cepoi. Directorul CNAS sustine ca aceasta situatie este cauzata si de atitudinea lejera a medicilor de familie, care ar trebui sa selecteze mai atent setul de analize de pe biletele de trimitere catre furnizori.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro