De ce rod cainii?
Casă şi familie · Animale / De Mihaela Istrate, 07.09.2006

Este foarte adevarat ca exista o perioada in viata fiecarui catelus care ne da multa bataie de cap... Ai ghicit! Este perioada cresterii dintilor, cand catelul devine...

Este foarte adevarat ca exista o perioada in viata fiecarui catelus care ne da multa bataie de cap... Ai ghicit! Este perioada cresterii dintilor, cand catelul devine agitat, frustrat si se transforma, practic, intr-o adevarata "masina de ros". Acest caracter distrugator isi are originile in perioada copilariei, la unii caini care nu sunt educati din timp, riscand sa se prelungeasca pe parcursul intregii vieti.

Cand cateilor le cresc dintii, gingiile ii dor si, din acest motiv, incep sa roada tot ce le iese in cale, inclusiv mainile si picioarele stapanilor! O data cu inaintarea in varsta, rosul este practicat pur si simplu din amuzament. Un pantof gaurit si o camasa "ciuruita", sunt caraghioase, nu-i asa?! Exista caini care rod de plictiseala, caini care rod pentru reducerea anxietatii, caini care rod pentru ca le dau dintii si caini care rod pentru ca au gingiile inflamate si dureroase.


Solutii la indemana tuturor

Primul lucru util pe care il poti face este cumpararea jucariilor pentru ros. Jucariile din cauciuc, oasele presate, nodurile din bumbac, "chitaitoarele" iti vor fi de mare ajutor in aceasta perioada. Acestea nu-i vor permite cainelui sa se plictiseasca si nici sa mai roada alte lucruri din locuinta.

Este foarte tentant sa permiti catelusului sa roada o pereche veche de pantofi, dar incearca sa rezisti acestei tentatii, pentru ca, in aceasta perioada, catelul va intelege ca trebuie sa roada toate perechile de pantofi, nu numai una!


Incurajeaza-l pozitiv sa roada lucruri care ii apartin, incercand sa identifici fiecare obiect. De exemplu, "Bravo! E jucaria ta...!"

Cearta-l daca roade lucruri care nu-i apartin, luandu-i obiectul si spunandu-i ca nu este al lui si apoi inlocuindu-l cu un obiect care ii apartine.

Nu exista remediu pentru aceasta perioada a cresterii dintilor. Aceasta poate dura de la 5 luni pana la 1 an. Tot ce poti face este sa incerci sa reduci stricaciunile pe care catelul le provoaca. Asadar, incepe sa te "aprovizionezi" cu jucarii!


Dupa cum am spus, cainii mici sunt tentati sa roada absolut orice. Asa ca, fie ca acesta sta in apartament, fie ca-si petrece o buna parte a zilei in gradina, protejeaza-l de tentatiile periculoase, cum ar fi: cablurile electrice, prizele, lucrurile mici, gen cuie, piulite, obiectele taioase sau ascutite, plantele otravitoare (azaleea, iedera etc.), pesticidele, prafurile de curatat, detergentii, recipientele cu antigel etc.

Asigura-te ca nu are acces la cosul de gunoi, iar acesta are capac etans si este pus intr-un loc sigur, unde cainele nu are acces.


Daca esti posesoarea unui caine batran care roade in mod excesiv, trebuie sa stii ca acest comportament poate avea la baza fie o problema medicala, fie una comportamentala. In aceasta privinta, nu ezita sa contactezi medicul veterinar. Multi caini care au peste opt ani prezinta gingii dureroase si gingivita.

Atentie!

Nu-i da catelului sa roada pantofi vechi! Nu va face diferenta intre cei vechi si cei noi si se va apuca sa-i roada cu placere si pe acestia din urma.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro