Cum sa alegem un Schnauzer de calitate
Avem privilegiul sa fim contemporani cu un schnauzer modern,finisat. Putem admira acum forta si impetuozitatea sa, dublate deeleganta, temperament si inteligenta, calitati...
Avem privilegiul sa fim contemporani cu un schnauzer modern, finisat. Putem admira acum forta si impetuozitatea sa, dublate de eleganta, temperament si inteligenta, calitati ce se regasesc in fiecare exemplar de valoare al acestei rase.In prezent, schnauzerul se afla intr-o ofensiva din punct de vedere calitativ, fiind deseori castigator al Best in show-lui in marile expozitii. Pe langa caracteristicile amintite deja, schnauzerul este bineinteles si un veritabil caine de paza.
Aceasta rasa spectaculoasa prezinta opt varietati de marime si de culoare: negru, negru-argintiu, sare si piper si alb la Schnauzerul pitic, iar Schnauzerul urias si Schnauzerul standard (mijlociu) - numai doua varietati de culoare: negru si sare si piper. Diversitatea sa este rezultatul unei munci titanice de crestere si selectie, acesta fiind meritul incontestabil al crescatorilor germani. Desigur ca avem si noi rolul nostru, acela de a participa activ la evolutia rasei, prin selectionarea calitatilor sale.
Merita sa optati si dumneavoastra pentru un pui din aceasta minunata rasa si drumul spre succes va va fi deschis.
De ce un pui de calitate Schnauzer?
A fi sau a nu fi . campion? Aceasta-i intrebarea!Da, pentru un crescator care trebuie sa-si selecteze puii de valoare din cuibul unei monte deosebite, intrebarea poate avea greutatea celei puse de celebrul personaj shakespearian.
De ce asa?. Pentru ca "misiunea" puiului ales este de a materializa prin el si prin urmasii sai viziunea crescatorului despre rasa si, totodata, sa deschida o noua perspectiva de succes canisei.
In cele ce urmeaza nu ne vom adresa crescatorilor, fiindca ei stiu ce au de facut, ci vom incerca sa dam cateva repere celor ce au indragit aceasta rasa si isi doresc un schnauzer de calitate.
Cum alegem un pui dintr-un cuib de valoare?
In primul rand trebuie clarificat scopul pentru care se alege puiul. Daca doriti un caine numai pentru paza, atunci puiul se va alege conform testelor clasice de personalitate canina si, in plus, se va avea in vedere robustetea si vigoarea. In cazul in care vreti un exemplar pentru companie, atunci puteti opta pentru un pui sociabil, jucaus si mai putin dominant, care va fi dornic sa va faca pe plac. Daca intentionati sa achizitionati un exemplar de show, atunci lucrurile se complica un pic, deoarece trebuie sa tineti seama de mai multe elemente. Mai intai este important de unde cumparati puiul. In situatia in care v-ati oprit la o canisa cu rezultate notabile, aveti un punct de plecare foarte bun. De asemenea, conteaza mult varsta puiului, la data la care faceti alegerea sau la care se face ultima selectie. Pentru o alegere corecta, ideal este sa se parcurga mai multe etape de selectie la diferite varste. Crescatorii de elita isi definitiveaza ultima alegere in jurul varstei de 6-8 luni. O asemenea alegere este profesionala, dar si costisitoare, pretul unui pui cumparat in astfel de conditii fiind pe masura. Noi luam in discutie cazul general al alegerii unui pui la varsta de 2-3 luni.Daca vi se ofera posibilitatea de a-i vedea pe toti puii, precum si pe parintii acestora, aveti sanse mari sa optati pentru unul dintre cei mai buni din cuib. Pentru ca aceasta alegere sa fie obiectiva, feriti-va de impulsurile emotionale pe care le puteti avea fata de vreun pui mai simpatic. De asemenea, nu va luati ca sfatuitor un teoretician. Cel mai mult va va ajuta un bun cunoscator al rasei, prin aceasta intelegand un crescator caruia i-au trecut ceva cuiburi de schnauzer prin mana.
Sa punctam cateva dintre elementele de care trebuie sa tineti seama in alegerea unui viitor exemplar de show:
- sa nu prezinte unul dintre defectele ce exclud exemplarul de la reproductie, cum ar fi inchiderea incorecta a maxilarelor (cleste sau prognatism inferior/superior), lipsa in dentitie, monorhidie sau criptorhidie, displazie, aceasta din urma neputandu-se stabili cu certitudine la varsta de 2-3 luni;
- sa nu prezinte defecte grave - lipsa paralelismului cranio-nazal, ochi de culoare deschisa, urechi prinse jos si purtate asimetric sau semierecte, conformatie incorecta a membrelor, pozitionarea acestora spre interior sau spre exterior, pigmentatie defectuoasa.
De asemenea, se vor studia raporturile corporale, acordandu-se o atentie speciala celui dintre lungimea spatelui si lungimea capului. Se vor aprecia ca pozitive capul lung si ingust, spatele scurt, gatul lung si elegant, osatura puternica. Se va observa daca puiul ia cu usurinta, liber, pozitia de prezentare. La aceasta varsta primeaza eleganta si nu neaparat robustetea. Se va analiza atent puiul in miscare selectandu-l pe acela care prezinta vitalitate, usurinta in miscare. Nu se va neglija nici temperamentul (un pui moale si greoi nu va fi niciodata apt pentru show). Sa nu uitam ca un schnauzer de competitie trebuie sa intruneasca in acelasi timp calitatile unui excelent caine de paza si ale unui bun companion. Se vor prefera puii cu par mai bogat, dar nu cu o textura a firului matasoasa. Pigmentul parului trebuie sa fie corespunzator varietatii de culoare pentru care ati optat.
De ce un pui de canisa?
Avand in vedere ca achizitionarea unui caine este, mai ales, o "investitie" de suflet, pe o perioada in general de peste un deceniu, este de preferat sa optati pentru varianta alegerii unui pui de calitate, adica a unui pui de canisa. Excludem din start cumpararea acestuia fara acte de origine (pedigree). Garantia reala, atat din punct de vedere al sanatatii cat si al calitatii puiului, o pot da numai canisele valoroase, cu rezultate in competitii, ce au in spate produsi selectati pe mai multe generatii. Chiar daca in acest caz investitia materiala este mai mare decat in situatia achizitionarii unui pui dintr-o fatare oarecare, ea o sa merite efortul. Odata cu cresterea puiului, va veti convinge ca bagajul genetic este foarte important, materializandu-se atat in aspect cat si in temperament si atitudine.Recomandari utile
Pentru a avea o imagine despre viitoarele calitati si defecte ale puiului, este necesar sa-i vedeti pe parintii acestuia si sa aflati performantele lor si ale bunicilor sai. Daca va doriti cu adevarat un pui de calitate, este bine sa asteptati un cuib din exemplare de valoare, fara sa va grabiti in efectuarea unei achizitii atat de importante.Prenotarea de pui este o practica ce reprezinta o dovada de seriozitate de ambele parti, cumparator si crescator. In acest caz, avantajul viitorului posesor de schnauzer este unul major: poate alege printre primii unul dintre puii cei mai reusiti din cuib.
Pentru un pui de valoare, crescatorul isi doreste intotdeauna un stapan de calitate.
Daca omul are privilegiul sa-si aleaga cainele, atunci cainele ar trebui sa primeasca in dar un stapan pe masura calitatilor sale sufletesti. Probabil de aceea sunt inca atat de multi caini fara stapan. Daca pana acum am discutat de cum ar trebui sa arate schnauzerul ideal si pentru a nu incheia intr-o nota trista, schitam standardul unui posesor de schnauzer.
Cap - destupat; expresie - simpatica; ochi - patrunzatori; privire - inteligenta; raport cranio-nazal in favoarea craniului; gat - atat cat sa nu faca; corp - conformatie sportiva; proportii importante - sa nu fie patrat; par - sa aiba si sa poata fi toaletat; temperament - latin. Pe cei care cred ca apartin tipului descris anterior ii invitam de urgenta sa-si achizitioneze un schnauzer.