Cum facem alegerea potrivita
Casă şi familie · Animale / De Cristina Pantazi, 24.03.2005

Nici o hotarare nu este atat de importanta ca aceea a asumarii responsabilitatii in privinta unei alte vieti. Tocmai de aceea, daca intentionati sa adoptati un pisoi, ganditi-va foarte serios...

Nici o hotarare nu este atat de importanta ca aceea a asumarii responsabilitatii in privinta unei alte vieti. Tocmai de aceea, daca intentionati sa adoptati un pisoi, ganditi-va foarte serios la angajamentele pe care urmeaza sa le luati. Fiti sincer cu dumneavoastra insiva. Sunteti convins ca in viata dumneavoastra nu vor aparea schimbari ce va vor determina sa renuntati la pisoi?

Alegerea unei alte locuinte, profesii sau a unui alt partener inseamna, de cele mai multe ori, acceptarea unor transformari radicale. De altfel, aici pot intra in discutie si considerentele financiare, care va pot influenta in luarea unei astfel de hotarari. Si asta pentru ca un proprietar trebuie sa se gandeasca la un buget pentru cresterea si intretinerea unui pisoi. Este nedrept sa renuntati la pisoi si sa incercati sa ii gasiti o alta familie, doar pentru ca partenerul nu mai este de acord sa il pastrati.



Un angajament pe termen lung

Pisoii au nevoie de afectiune si de un mediu in care sa se dezvolte sanatos. Ei va vor rasplati oferindu-va la randul lor dragoste nemarginita. Este vorba, asadar, despre un angajament afectiv, pe termen lung, din partea amandurora.

Decizia de a adopta un pisoi va va fi rasplatita prin relatia deosebita pe care o veti avea cu acesta. Cu conditia sa ii oferiti timp. Un pisoi care isi petrece cea mai mare parte a zilei singur sau caruia nu i se acorda atentie poate deveni depresiv. Lipsa de interes, tulburarile de somn si apetit sau nervozitatea sunt doar cateva dintre simptomele acestei stari patologice, din care pisoiul nu poate iesi fara ajutorul dumneavoastra.


Tocmai de aceea, decizia de a adopta un pisoi nu trebuie sa fie una de moment, pentru ca o eventuala separare definitiva va sfasia inima pisoiului, dar si a partenerului dumneavoastra sau a copiilor, in situatia in care acestia isi doresc sa-l pastreze.

Acceptarea unei provocari

Cu totii iubim pisoii! Sunt adorabili, nebunatici, cu un simt al aventurii extrem de dezvoltat. Altfel spus, irezistibili. Dar exista posibilitatea ca ideea adoptarii unui pisoi sa nu fie indicata in cazul dumneavoastra...


Daca sunteti parinti sau urmeaza sa deveniti, ganditi-va ce echipa vor face pisoiul si cel mai mic membru al familiei. Venirea pe lume a unui bebelus nu inseamna ca trebuie sa renuntati la pisica. Acceptati aceasta provocare? Daca raspunsul este afirmativ, atunci pisoiul reprezinta alegerea potrivita. Nu ezitati sa adoptati chiar doi pisoi, pentru ca primul sa aiba un partener de joaca permanent.

In situatia in care in familia dumneavoastra exista o persoana in varsta sau un copil care are mai putin de cinci ani, alegeti o pisica adult. Un pisoi este plin de energie si va incerca sa obtina cu orice pret atentia tuturor membrilor familiei. Iar situatiile in care isi doreste sa se joace si ii raneste pe cei din jur nu sunt deloc placute.


Pe de alta parte, copiii pot reprezenta o amenintare pentru pisoi. Ei nu inteleg de ce pisoii nu sunt de acord sa fie tinuti in brate foarte mult timp. Atunci cand acestia din urma se agita si incearca sa scape din stransoare se pot rani si suferi chiar leziuni interne.

Echipa perfecta

Daca aveti deja o pisica si intentionati sa ii oferiti un camarad, este important sa tineti cont, atunci cand il alegeti, de trasaturile si personalitatea celei dintai. Daca ignorati aceste aspecte, locuinta dumneavoastra se va transforma intr-o zona de conflict. Asadar, in situatia in care aveti o femela adulta, adoptati o pisica tanara. Prezenta unui motan ar putea sa o deranjeze pe cea dintai, existand chiar posibilitatea ca acesta sa se comporte agresiv cu pisica dumneavoastra si sa-i faca viata un infern.

Daca sunteti stapanul unui pisoi, va putem spune ca acesta ar aprecia daca partenerul sau ar fi un mascul care sa-i impartaseasca entuziasmul si preferintele, indiferent de ce natura sunt acestea. Oricum, este foarte dificil sa determini o pisica sa accepte compania alteia.

In cele mai multe cazuri, prima incearca, prin orice mijloace, sa-i demonstreze celei de-a doua ca nu este bine venita. Daca celei dintai ii place sa fie singura, nu va straduiti sa o convingeti sa accepte un partener si in nici un caz nu luati aceasta decizie inainte de a verifica daca ati facut alegerea potrivita.

Cuminti sau extrem de activi?

Atunci cand intentionati sa adoptati un pisoi, este indicat sa tineti cont si de trasaturile tipice rasei din care provine. Pisoii din rasa europeana sunt inteligenti, curiosi, sensibili, dar si foarte activi. Ei va pot deveni cei mai buni prieteni, cu conditia sa nu le refuzati dreptul de a-si consuma energia...

Daca intentionati sa adoptati o Siameza, trebuie sa stiti ca aceasta stie sa comunice mai bine ca orice alta rasa. In plus, se comporta ca un copil. Ii place sa fie tinuta in brate, pe genunchi, pe umeri si sa fie mangaiata tot timpul. Cu siguranta isi va gasi un loc si in... inima dumneavoastra.

Spre deosebire de Siameza, Maine Coon va prefera sa pastreze... distanta. Ea nu vi se va aseza niciodata pe umeri, ci va alege fotoliul de alaturi, si aceasta nu pentru ca ar avea o fire rece, ci pentru ca nu ii place sa fie lingusitoare.

Sacra de Birmania este o felina echilibrata, afectuoasa, fidela si foarte sociabila. Ea se adapteaza oricaror conditii de viata, ceea ce poate reprezenta unul dintre cele mai importante motive pentru care sa luati decizia de a o adopta...

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro