Aparitia unui nou membru in familie, fie el patruped sau biped, determina o serie de schimbari in randul obiceiurilor casei. Prezenta unui animal domestic, mai ales cea a unei pisici, da multa bataie de cap proaspetilor parinti.
Aparitia unui nou membru in familie, fie el patruped sau biped, determina o serie de schimbari in randul obiceiurilor casei. Prezenta unui animal domestic, mai ales cea a unei pisici, da multa bataie de cap proaspetilor parinti. Pentru ca situatia sa ramana sub control, sunt necesare cateva masuri de precautie care sa ii asigure pe parinti ca cel mic va fi acceptat mai usor de animalul de companie.
Pentru ca terenul sa fie pregatit pentru nou-nascut, inainte de nasterea lui cu cateva luni, incearca sa stabilesti o perioada de timp realsita de 10-15 minute in care sa te ocupi doar de animal.
Fa-ti timp sa il mangai, sa te joci cu el si sa ii perii blana. Incearca sa ai zilnic acelasi orar astfel incat animalul tau sa nu se simta neglijat. O schimbare a orarului ii va provoca o stare de anxietate. Tine cont de faptul ca, aidamoa unui copil, are nevoie zilnic de afectiunea si atentia ta.
Este important ca animalul de casa sa aiba acces la camera bebelusului inainte ca acesta sa fie adus acasa. Astfel el va putea sa faca cunostina cu noua incapere, cu mirosul hainelor micutului si cu asternuturile acestuia. Acest lucru nu presupune insa sa exagerezi. Nu lasa pisica sau cainele sa doarma in patul bebelusului!
Este foarte dificil sa strunesti cainele cu o mana si sa impingi caruciorul cu cealalta. De aceea trebuie sa il obisnuiesti cu o lesa si sa il inveti sa nu traga prea puternic de ea. Trebuie sa il inveti sa mearga in pasul tau asa ca plimba-l in fiecare zi caci, si in acest caz, este valabil proverbul: "Repetitia este mama invataturii". In acest fel iti va fi mult mai usor sa iesi la plimbare cu cel mic in carucior si cu cainele de lesa.
In prima zi in care bebelusul a fost adus acasa este indicat sa lasi animalul sa se obisnuiasca cu el timp de 15-30 de minute, sub observatie bine inteles. In cazul in care cainele are tendinta sa sara in joaca asupra micutului, tine-l in lesa si lasa-l sa se apropie incet. Nu il prezenta pe cel mic tinandu-l in brate si intinzandu-l deaspura cainelui. Acesta din urma va avea senzatia ca i-ai adus lui ceva.
Daca observi ca pisica are tendinta sa zgaraie sau cainele sa maraie, ii vei opri printr-un gest si un ton ferm. Trebuie sa ii separi imediat de bebelus si sa incerci sa le faci cunostinta cu alta ocazie. De asemena, nu ii permite cainelui sa maraie aspura niciunui copil. In caz contrar, va crede ca ii tolerezi acest lucru si fata de bebelusul tau.
In general, pisica nu este prea interesata de prezenta nou-nascutului. Daca pisica ta este refractara la vizitatori, sosirea acestei mici fiinte galagioase nu va schimba prea multe in existenta ei si va accepta cu usurinta sa nu se apropie de camera micutului.
Lucrurile stau altfel in cazul cainilor care sunt mult mai sensibili. Trebuie ca ambii parteneri sa isi faca timp pentru animal pentru ca acesta sa nu se simta neglijat. Cainele trebuie sa simta ca va veti ocupa de el la fel ca inainte. Nu il lasa niciodata singur in compania bebelusului pentru ca nu poti sti ce reactie va avea.
In acelasi timp, micutul tau trebuie sa invete cum sa se poarte cu animalul. Nu trebuie sa il agreseze, sa il supere sau sa il deranjeze. Nu trebuie sa il traga de urechi, sa il impinga sau sa sara peste el. Cainele poate reactiona la durere, il poate musca sau rani.