Cainele Faraonilor sau Kelb-tal-Fenek
Casă şi familie · Animale / De Cristian Stefanescu, 25.09.2003

Conform inregistrarilor istorice, Cainele Faraonilor este cel mai vechicaine domesticit de catre om. Pe un disc circular egiptean si datat injurul anilor 4000 I.C., cu siguranta anterior...

Conform inregistrarilor istorice, Cainele Faraonilor este cel mai vechicaine domesticit de catre om. Pe un disc circular egiptean si datat injurul anilor 4000 I.C., cu siguranta anterior perioadei primei dinastii,sunt pictati doi caini vanand o gazela.

Acesti caini seamana izbitor de mult cu cainele despre care vorbim sicare a fost denumit astfel datorita faptului ca a fost identificatpe o multitudine de inscriptii si fresce din perioada faraoniloregipteni. Imaginea zeului egiptean al mortii, Anubis, este un cainein pozitie culcata si cu capul ridicat, perfect asemanator cu acelacare face subiectul articolului de fata. Originea acestuia a constituitobiectul studiului pentru multi egiptologi care au ajuns la concluziaca aceasta rasa poate fi rezultatul unei incrucisari dintre mai multetipuri de canide salbatice. Se spune ca de la Canis Doerdelini a capatatsilueta eleganta, de la Canis Lupaster - membrele lungi si puternice, iarbotul lung, urechile ridicate si temperamentul - de la cainii salbaticiai Egiptului.


In zilele glorioase ale regilor si nobililor Egiptului antic, datoritaloialitatii fata de stapan, increderii pe care si-o dobandisera din parteaoamenilor, dar mai ales datorita calitatilor de buni caini de vanatoare,ei erau la mare pretuire. In 1935, in partea de vest a piramidei luiKeops, la Gizeh, a fost descoperit un mormant cu urmatoarea inscriptiece inregistra o ceremonie rituala de inhumare: "Aici se afla cainele,pazitor al Majestatii Sale, (acest caine, n.n.) numit Abuwtiyuw". Dorintasuveranului fusese ca acest caine, de tip Pharaon Hound, sa fie onoratin fata marelui zeu Anubis.

Atunci cand s-au instalat in insula Malta si Gozo (aflate in apropiereacoastelor italiene), fenicienii au adus acesti caini, carora le-aupastrat, aproape neschimbata, infatisarea ce data de aproximativ 5000de ani.

In prezent, acesti caini reprezinta rasa nationala a Maltei, fiindcrescuti pentru paza gospodariei si pentru vanatoarea de iepuri, de undeprovine si cealalta denumire: Kelb-tal-Fenek (caine de vanatoare pentruiepuri).
Cu toate acestea, aspectul actual al rasei se datoreaza chinologilorbritanici care au adus-o in Anglia putin inainte de anii 1930 si ulteriorin 1963, cand Malta si-a obtinut suveranitatea si personalul englez aparasit insula. In S.U.A., primele exemplare au fost introduse in 1967,iar in prezent, aceasta glorioasa rasa are reprezentanti in foarte multetari.

Cu privire la originea acestor caini exista mai multe teorii, precum sio disputa foarte aprinsa referitoare la denumirea corecta a rasei. Celemai importante si care prezinta, in egala masura, slabiciuni, dar sifoarte multe puncte forte, sunt teoria malteza si cea egipteana. Prima,care se opune denumirii de Pharaon Hound, considera ca rasa provinedin Malta, iar denumirea corecta este Kelb-tal-Fenek. Cealalta teorie,cea mai cunoscuta, raspandita si imbratisata (chiar si de catre FCI)sustine originea egipteana, confirmata de artefactele si marturiilearheologice egiptene, care reprezinta o dovada puternica in sprijinulacestei afirmatii.


Actualmente, Malta a depus la FCI prin domnul Peter Gatt, unul dintre ceimai mari specialisti din lume ai acestei rase, un proiect de modificarea standardului. Pana in prezent nu s-a luat nici-o decizie, dar problemaeste departe de a fi rezolvata. Pana atunci, singurul standard recunoscutde FCI este cel publicat in acest articol.

Pharaon Hound in Romania
In Romania, primul exemplar importat se afla in proprietatea autoruluiacestui articol si pe aceasta cale as dori sa multumesc celor care aufacut posibil acest lucru: doamnei Victoria Popova din Rusia, crescatoarecu reputatie mondiala si domnului Petru Muntean, arbitru chinologinternational si specialist al acestei rase. Se cade sa multumesc, deasemenea, doamnei Liliana Neacsu, care a devenit o amatoare pasionataa acestei rase, si impreuna cu care sper sa punem bazele unei liniiromanesti de Pharaon Hound.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro