Abisiniana - o puma in miniatura
Casă şi familie · Animale / De Gabriela Porumboiu, 03.04.2003

Abisiniana se numara printre cele mai vechi rase de pisici din lume. Dintre toate insa, aceasta felina seamana cel mai bine cu Felix Caffra (pisica salbatica africana), avand chipul...

Abisiniana se numara printre cele mai vechi rase de pisici din lume. Dintre toate insa, aceasta felina seamana cel mai bine cu Felix Caffra (pisica salbatica africana), avand chipul pisicii primitive. Sidney Denham a numit-o "copilul lui Dumnezeu", acordandu-i astfel respectul cuvenit datorita asemanarii ei cu divinitatile egiptene.

La fel ca si in cazul celorlalte rase antice, originile acestor pisici sunt invaluite in mister si fac obiectul contradictiilor si fabulatiilor. Intrebarea care se pune este daca Abisiniana provine intr-adevar din Abisinia (in prezent Etiopia), cum sugereaza denumirea ei. Din nefericire, insa, nu exista absolut nici o dovada care sa ateste existenta unor pisici cu blana aguti in aceasta tara. In schimb, asemanarea Abisinienelor cu pisicile sacre egiptene a stat la baza teoriei conform careia ele ar fi ogininare de pe malurile Nilului. Intr-adevar, scrierile vechi atesta faptul ca faraonul Ramses al II-lea a cerul regelui Abisiniei drept tribut un grup de pisici, care au ramas in Egipt. In aceleasi documente se mentiona ca fecioarele abisiniene care aveau o asemenea pisica erau forte curtate, fiind considerate sotii exceptionale.


Feline asemanatoare Abisinienelor au fost intalnite in India, Grecia, Egipt. Picturi ce reprezinta feline domestice asemanatoare Abisinienelor au fost descoperite in mormintele egiptene. Una dintre aceste opere, cea mai semnificativa, a fost descoperita in mormantul lui Nebamun, in Teba, datand din anul 1450 i.Ch.

In anul 1887 se naste prima pisica Abisiniana roscata, care insa nu a trezit prea mult entuziasm si a fost inregistata ca avand culoare neregulamentara. In primul registru al pisicilor, publicat in 1898, este inscrisa o femela numita Gondar, de culoare roscata, ai carei parinti erau motanul Bootle si pisica Pealtie. In anul 1912 a fost publicat "Registrul Celor cu Sange Pur" in care erau inscrise doar Abisiniene argintii, gri si maro. In 1937 profesorul H.C.Brook defineste Abisiniana astfel: "...un exemplar de calitate trebuie sa semene cu o pisica egipteana, transformata insa de-a lungul generatiilor domesticite. Dupa moartea pisicilor Bootle si Pealtie, nici o alta Abisiniana nu a mai atins calitatea lor exceptionala. Culoarea blanii (ca de iepure) pisicilor Abisiniene trebuie sa fie intr-o nuanta clara de galben-roscat cu tendinte spre rosu, avand pe fiecare fir de par mai multe culori; dimensiunile ar trebui sa fie mici, iar proportiile delicate..."


In anul 1963, Asociatia pentru Pisici Abisiniene a cerut consiliului clubului sa recunoasca exemplarele roscate ca apartinand rasei. Recunoasterea varietatilor coloristice a avut loc relativ recent. Consiliul clubului britanic al rasei a stabilit anumite norme obligatorii inainte de recunoasterea varietatilor respective. Astfel, pentru ca varietatea respectiva sa primeasca recunoasterea trebuie ca timp de trei generatii succesive sa se nasca pisici argintii din parinti cu blana argintie si pisici galben-brun din exemplare de aceeasi culoare. In 1975 britanici au recunoscut Abisiniana albastra, iar in 1980 Abisiniana lila si ciocolatie.

In prezent, Abisiniana este una dintre cele mai populare rase de pisici, mai raspandite fiind varietatile rubinii, roscate si sorrel (de un roscat mai diluat).

Varietatile albastre si galben-brun sunt recunoscute de toate asociatiile feline din lume, dar numai unele registre accepta Abisiniene argintii. Asociatia britanica (GCCF) a inregistrat nu mai putin de 23 de varietati coloristice, inclusiv ciocolatie si tortoiseshell (baltata). Abisinienele au fost incrucisate cu Siameze si Burmeze pentru obtinerea unor noi rase feline, iar anumite gene specifice acestor pisici au contribuit la crearea rasei domestice Bengali.


De asemenea, Abisinienele au inspirat arta moderna, imaginea lor putand fi intalnita atat pe timbrele postale, cat si pe micile sau marile ecrane. Walt Disney a contribuit foarte mult la popularizarea rasei, alegand ca vedeta principala a filmului "Pisica din spatiul extraterestru" o Abisiniana.

Somaleza - Abisiniana cu par lung
In trecut, printre puii nascuti de o pisica Abisiniana - pe atunci mult mai corpolenta decat exemplarele din prezent - existau si pisoiasi cu blana matasoasa semilunga. Crescatorii insa ii considerau greseli genetice si nu le acordau prea mare atentie. Gena responsabila de parul lung provine din incrucisarile efectuate intre Abisiniene si Persane sau pisici Angora.

Aspect general
Abisiniana este o pisica de talie medie (varietatea europeana cantareste aproximativ 4 kg, in timp ce varietatea americana are greutatea corporala cuprinsa intre 2,5 si 3,5 kg), cu forme echilibrate, nici foarte robusta, dar nici prea slaba. Agila si extrem de activa, aceasta pisica are muschi foarte bine dezvoltati, este puternica si rapida. Isi tine spatele usor arcuit si este inzestrata cu o eleganta nativa. Despre Abisiniana se spune ca are o tinuta regala, fiind supranumita chiar "printesa pisicilor".

Caracter si comportament
Abisiniana are un temperament echilibrat si este un animal de companie plin de afectiune. Face parte din grupul acelor pisici care se ataseaza doar de o singura persoana, ramanandu-i fidela intreaga viata. Mandra, dar nu dispretuitoare, aceasta pisica este rebela si nu se supune niciunei constrangeri, de-a lungul programului de selectie caracterul specific felinelor antice fiind conservat. Abisiniana este independenta, dar stie sa se faca iubita si inteleasa atunci cand doreste sa obtina ceva sau sa atraga atentia. Se adapteaza usor conditiilor de exterior, deoarece are un subpar bogat care o ajuta sa suporte temperaturile scazute din timpul iernii. Perfect capabila sa se descurce singura in orice situatie, ea este si un vanator redutabil. Prin urmare, tot ceea ce se misca sau ii atrage atentia va fi scarmanat rapid si energic de gherutele sale.

Unele exemplare adora sa mearga la plimbare in jurul teritoriului lor, doar ca aceste "mici drumetii" se extind atat de mult incat nici o alta pisica domestica nu ar putea sa le realizeze. Nu suporta bine singuratatea si se intelege bine cu alte animale, daca acestea nu ii invadeaza intimitatea. Extrem de jucausa, plina de viata, extrovertita si foarte dinamica, Abisiniana este mereu in actiune. Crescatorii spun ca aceste pisici consuma mult mai multa hrana decat suratele lor din alte rase.

Abisiniana, la fel ca si Siameza, este o pisica "vorbareata" care foloseste foarte multe tonalitati ale vocii si miauna diferit, in functie de circumstante, atunci cand cere afectiune, mancare, atentie sau atunci cand isi exprima alte dorinte. Timbrul mieunatului are note foarte inalte si este deosebit de sonor.
Femelele se pot reproduce de la 6 luni, dar este indicat sa asteptati ce-a de-a doua perioada a caldurilor, care survine la varsta de un an. Gestatia dureaza 62 de zile.

Particularitati ale rasei
Pisicile sunt foarte protectoare cu puii. In cazul in care simt ca exista vreun pericol, iar locul unde sunt ascunsi pisoii nu mai prezinta siguranta, Abisinienele isi vor muta pisoii unul cate unul, apucandu-i de ceafa si transportandu-i in alta parte. Uneori repeta aceasta miscare cu o insistenta acerba, pana cand se asigura ca nu mai exista nici un fel de pericol pentru ei. Aceste pisici sunt nu doar mame grijulii, ci si foarte atasate de pisoii lor. Spre deosebire de pisicile din alte rase, care dupa 40 de zile tind sa-si indeparteze puii, Abisiniana ramane alaturi de acestia cel putin 60 de zile, protejandu-i si ingrijindu-i.

In general, un cuib de Abisiniana este constituit din 3-4 pisoi. Puii sunt foarte precoci si deschid ochii la numai 7-8 zile de la nastere. La varsta de 20 de zile, pisoii devin foarte activi, incep sa se joace deja, iar cu trecerea timpului, jocurile lor devin din ce in ce mai antrenante. Pana la varsta de trei luni, pisoiasii Abisinianei vor avea blana de culoare brun inchis, apoi, in doar o saptamana sau doua, incep sa apara marcajele specifice, cu benzi colorate prezente pe fiecare fir de par.

Alimentatie
Comparativ cu alte rase feline, Abisiniana mananca foarte mult si are un apetit uluitor. Este indicat sa urmariti cu atentie cantitatea de hrana ingerata de pui, pentru a evita indigestia. Pisicile adulte, de regula, invata singure sa-si adapteze programul alimentar, consumand exact atata hrana cat le este necesara. Avand in vedere ca sunt pisici deosebit de active si ard rapid caloriile, Abisinienele au nevoie sa consume si suplimente nutritive bine echilibrate, special concepute pentru modul lor de viata. Este recomandabil sa le dati hrana uscata si sa le schimbati frecvent apa, pentru ca pisicile sa nu se deshidrateze. Odata cu varsta si cu incetinirea metabolismului, Abisinienele incep sa manifeste tendinte de ingrasare si sa duca o viata sedentara, motiv pentru care este indicata administrarea dietelor speciale sarace in grasimi, dar bogate in proteine si fibre.

Ingrijire
Intretinerea unei pisici Abisiniene nu este deloc dificila, deoarece sunt pisici robuste, sanatoase si se pot ingriji foarte bine si singure. Blana lor este matasoasa, foarte lucioasa, scurta si sta lipita de piele, astfel incat nu necesita perieri prea dese, cu exceptia perioadelor in care pisica naparleste. Este totusi indicat ca in fiecare zi sa-i neteziti blana cu o manusa umeda speciala, pentru a reda firelor de par stralucirea.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro