15 lucruri pe care nu le știai despre pisica ta
Casă şi familie · Animale / 24.10.2018

Te-ai obișnuit să o răsfeți tot timpul și vă jucați împreună în fiecare zi? Află mai multe lucruri despre pisica ta.

Nu este doar pufoasă și jucăușă, ci are și abilități deosebite. Este esențial să știi cât mai multe despre pisica ta pentru a te asigura că se simte mereu bine și a evita lucrurile care îi pot face rău. Nu ezita să-i acorzi atenție cât mai des pentru că ideea că pisicile sunt foarte independente și nu au nevoie să fie apropiate de stăpânii lor nu este decât un mit. Integrează pisica în familie și petrece timp jucându-te cu ea, prevenind astfel problemele precum apatia sau chiar depresia.
O pisică fericită îți transmite emoții pozitive și te ajută să treci peste zilele aglomerate cu mult optimism.

 
Iată ce trebuie să știi despre pisica ta:

 
1. Poate simți cutremurele

Lăbuțele pisicilor sunt foarte sensibile și de multe ori pisicile se poartă diferit înainte să înceapă un cutremur. Deși încă nu există un acord cu privire la această teorie, mulți specialiști consideră că pisicile pot detecta vibrațiile specifice cutremurelor cu ajutorul lăbuțelor. 

 
2. Poate înghiți și digera mâncarea chiar fără să o mestece

Este un lucru foarte util, mai ales pentru că unele pisici se nasc fără dinți.

 
3. Știe să manipuleze oamenii

Pisicile pot adapta sunetele emise în funcție de efectul lor asupra comportamentului stăpânului. Atunci când le este foame vor folosi o tonalitate mai urgentă, iar când sunt obosite vor emite sunete reduse ca volum și vor fi în apropierea stăpânului.

 
4. Poate să viseze

În general, pisicile preferă să tragă un pui de somn după-amiaza, dar dacă sunt suficient de relaxate pentru a adormi profund, vor visa la fel ca și oamenii. 

 
5. Nu înțelege noțiunea de pedeapsă

Dacă vrei să înveți pisica să facă anumite lucruri nu te baza pe niște pedepse pentru că nu vor avea efectul dorit. Pisicile nu înțeleg pedepsele la fel ca oamenii și ar putea să devină stresate sau să persiste în comportamentul greșit. Este indicat să folosești recompensele pentru a răsplăti comportamentul corect, iar pisica va reține cum trebuie să reacționeze pentru a obține ceva bun.

 
6. Oamenii dau mâna, pisicile dau nas în nas

Nu se întâmplă foarte des ca pisicile să se salute, dar dacă se cunosc foarte bine probabil că își vor atinge nasul. Acest gest este utilizat numai pentru pisicile care nu sunt percepute drept adversari și semnifică faptul că au încredere una în alta, aceasta fiind o poziție vulnerabilă. În momentul în care își ating nasul preiau o serie întreagă de informații despre cealaltă pisică și se recunosc vizual.

 
7. Oamenii de știință nu au putut stabili exact mecanismul prin care torc pisicile

Unii specialiști consideră că sunetul produs provine din gât, în timp ce alții susțin că este creat prin acțiunea sistemului cardiovascular.

 
8. Când toarce este mulțumită, de obicei

Cu toate acestea, dacă sunetul este foarte intens poate indica și durerea. Dacă îți cunoști pisica foarte bine îți vei da seama care este diferența.

 
9. Poate să toarcă în mod continuu, în timp ce inspiră și expiră

Începe să facă acest lucru încă din a doua săptămână de viață.

 
10. Pisicuțele torc folosind un singur sunet dominant

După ce cresc pisicile vor folosi 2 sau 3 sunete diferite în timp ce torc.

 
11. Păstrează toată viața sunetele de pisoi în relația cu stăpânul

Chiar dacă preferă să foloseasă aceleași sunete de când erau mici cu stăpânul, folosesc o gamă variată de sunete în comunicarea cu restul pisicilor.

 
12. La fel ca și câinii, și pisicile se pot îmbolnăvi sau chiar pot muri dacă mănâncă ciocolată

Este foarte important să ceri sfatul veterinarului pentru a ști ce fel de alimentație trebuie să aibă pisica ta, dar ciocolata este prima de pe „lista neagră”.

 
13. Se adaptează foarte bine la căldură

Pisicile nu resimt un disconfort major în zilele călduroase, chiar dacă au blană. Acest lucru se datorează faptului că, la origine, sunt animale care au trăit în deșert.

 
14. Poate transpira

Într-adevăr, și pisicile pot transpira, dar acest lucru se întâmplă exclusiv la nivelul lăbuțelor. Dacă observi urme umede de lăbuțe prin casă, în zilele cu temperaturi ridicate, asigură-te că pisica are suficientă apă de băut.

 
15. Pulsul variază între 160-240 de bătăi pe minut 

Cu cât pisica este mai mică, cu atât pulsul va fi mai rapid. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro