Valoarea nutrițională a luminii
Casă şi familie · Acasa / 21.02.2019

Lumina naturală este crucială pentru sănătatea și dispoziția noastră, deoarece afectează ritmul nostru circadian, glanda pineală și producția de melatonină.

Toate aceste lucruri sunt esențiale pentru un somn odihnitor și pentru o stare de sănătate bună. Ai parte de suficientă lumină naturală? Iei măsuri pentru a limita expunerea la lumina artificială a ecranelor, la luminile fluorescente și așa mai departe? Cum îți poți îmbunătăți relația cu lumina și care este valoarea nutrițională a luminii?

Care este valoarea nutrițională a luminii?


Lumina are un efect profund asupra dispoziției noastre și asupra fiziologiei. De asemenea, hrănește multe dintre plantele care se transformă în hrană pentru noi. Cu toate acestea, cât de des luăm în considerare lumina ca parte a unei diete sănătoase? Lumina îți poate hrăni corpul, mintea și spiritul.

Oamenii nu au evoluat cu ajutorul luminii artificiale, biologia noastră s-a dezvoltat în armonie cu ciclurile soarelui, lunii și anotimpurilor. Din acest motiv, avem un ceas intern pentru schimbări fizice, mentale și comportamentale, care urmează un ciclu de 24 de ore. Plantele, animalele, microbii și majoritatea celorlalte organisme vii au, de asemenea, un ritm circadian care este în primul rând influențat de relația cu lumina. La oameni, glanda pineală care face parte din sistemul endocrin ne ajută să traducem lumina exterioară în procesele biologice interne. Acest lucru se face prin producția de melatonină, care este un derivat al serotoninei. Relația dintre somn, melatonină și serotonină are o influență profundă asupra dispoziției, depresiei, creativității, clarității mentale și altor aspecte importante ale sănătții.

Dovezile arată că, în zilele însorite, oamenii sunt mai optimiști, se simt mai bine și îi ajută mai mult pe ceilalți, în timp ce expunerea extinsă la zile întunecate și sumbre poate avea ca rezultat tulburările afective sezoniere. 

Vitamina D și soarele


Căldura soarelui pe pielea noastră ne face aproape întotdeauna fericiți. În momentul în care suprafețe mari de piele sunt expuse la soare, corpul nostru produce vitamina D. Tipul de lumină care ajută la acest proces este reprezentat de ultravioleta B (UVB). Vitamina D este cunoscută pentru rolul său în sănătatea osoasă, dar studiile recente sugerează de asemenea că aceasta joacă un rol în reducerea riscului de cancer, bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale, diabetului, bolilor autoimune și multe altele. Protecția solară aplicată pe corp poate fi dăunătoare pentru recifurile de corali. În plus, inhibă soarele când vine vorba de ajutorul dat organismului pentru a produce vitamina D. 

În 2003, un studiu de referință realizat pe parcursul a 8 ani, cu ajutorul a 106.379 de femei din Scandinavia, a corelat melanomul cu arsurile solare, nu cu bronzatul. Un al doilea articol a întărit ceea ce a fost raportat de mult, dar nu a fost crezut de oameni: persoanele care sunt expuse în fiecare zi la soare prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta melanom și, de asemenea, au o rată de supraviețuire dacă îl fac, deoarece expunerea zilnică normală la soare te poate ajuta împotriva arsurilor solare. 

Cum poți să îți îmbunătățești relația cu lumina?


Observă modul în care lumina sau întunericul îți influențează starea de spirit! Dacă te simți trist, deschide o fereastră și permite luminii soarelui să intre în casă. Sau ieși la o plimbare. Dacă plouă, încearcă să stai sub o lumină care oferă un spectru complet și observă cum ți se schimbă starea de spirit. Folosește aplicații de blocare a luminii albastre pentru computer, smartphone sau televizor seara și vei observa cum ți se îmbunătățește ciclul de somn.

Este important să fii mereu conștient de rolul pe care lumina îl joacă în viața ta. Această atenție îți va permite să utilizezi valoarea nutrițională a luminii, pentru a-ți îmbunătăți bunăstarea fizică, spirituală și emoțională.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro