Lumea ideala si cea reala descrise prin simboluri Fengshui
Inainte de a putea vorbi despre cele doua aranjari ale trigramelor,cunoscute sub denumirile de Xian Tian Ba Gua si Hou Tian Ba Gua, sane familiarizam...
Inainte de a putea vorbi despre cele doua aranjari ale trigramelor,cunoscute sub denumirile de Xian Tian Ba Gua si Hou Tian Ba Gua, sa ne familiarizam mai intai cu alte doua concepte de baza in Fengshui si anume He Tu (sau Ho-T'u) si Luo Shu (sau Lo-Shu).He Tu
Se povesteste ca He Tu (sau harta Raului He) este un aranjament de puncte negre (yin) si de puncte albe (yang) gasit de legendarul imparat chinez FuXi pe spatele unui dragon-cal care iesea din Fluviul Galben. Imparatul FuXi este cel care a creat Ba Gua (cele opt trigrame fundamentale descrise in articolul anterior, cu care este bine sa se familiarizeze cei care doresc sa studieze Fengshui la nivele mai avansate).
He Tu descrie structura intrinseca a universului si omenirii. Se consideraca He Tu este prototipul Xian Tian Ba Gua sau, cum este tradus in general,Ba Gua al Cerului Initial, desi unii invatati cred ca nu exista cu adevarat o legatura. He Tu reprezinta o oglindire a unei lumi ideale,asa cum am dori sa fie, caracterizat de echilibru si de armonie, precum si de nemiscare.
Daca transformam punctele de pe figura de deasupra in numere, vom obtine urmatoarea corelare:
Ca sa intelegem de ce se spune ca acest aranjament de numere reflecta o lume ideala, sa remarcam, netinand cont de cifra centrala 5, ca numerele impare (yang) sunt perfect echilibrate de numerele pare (yin): 1 (yang)il are in partea opusa pe 2 (yin), 3 (yang) pe 4 (yin), 6 (yin) pe 7(yang) si 8 (yin) pe 9 (yang). |
Luo Shu
Un alt rege legendar, Yu, fondatorul primei dinastii chineze, a fost cel care a primit darul ceresc denumit "Scrierea de la Raul Luo". Acesta era un alt aranjament de puncte negre (yin) si albe (yang) aflat de aceasta data pe carapacea unei broaste testoase care a iesit din Raul Luo.
Acesta diagrama a fost corelata cu Hou Tian Ba Gua sau aranjarea Cerului Tarziu a trigramelor.
Aranjarea trigramelor in forma Hou Tian denota miscare, transformare, precum si interactiunea dintre fortele naturii si omului.
Punctele din aranjarea moderna a Luo Shu au fost inlocuite cu numeresi incluse intr-un patrat impartit in noua sectoare egale, rezultand urmatoarea figura:
Luo Shu este cunoscut si sub numele patratul magic, dat fiind ca adunarea numerelor pe verticala, orizontala si diagonala va da intotdeauna rezultatul 15. Incercati! |
In incheiere
Lasand la o parte legendele care invaluie aparitia celor doua diagrame HeTu si Luo Shu, putem presupune ca, la fel ca in cazul altor discipline chinezesti, ele sunt rezultatul unor observatii amanuntite facute de inteleptii din vechime care au studiat mersul evenimentelor ceresti si pamantesti pe care le-au codificat. Luo Shu si formulele derivate pe baza acestuia stau la baza scolii Stelelor Zburatoare despre care am vorbit anterior si care foloseste remedii ale celor cinci elemente si fazele yin si yang ale energiei.