Inceput de an. Parca ne trezim cam greu, nu-i asa? Si ne incearca si o lipsa de chef, si primavara e departe... Si parca totul este cam cenusiu dupa stralucirea sarbatorilor.
Inceput de an. Parca ne trezim cam greu, nu-i asa? Si ne incearca si o lipsa de chef, si primavara e departe... Si parca totul este cam cenusiu dupa stralucirea sarbatorilor. Haideti sa schimbam cate ceva, sa coloram cenusiul si de maine va fi mult mai bine.
Reteta: Mai intai mai schimbam locul catorva obiecte (eventual chiar si o piesa mica de mobilier), plasam intr-o dezordine studiata o carte, o revista, adaugam flori proaspete, si nu in ultimul rand, dam mai multa atentie vestimentatiei.
Pentru satisfactia noastra, ne putem permite sa fim chiar putin mai eleganti decat situatia o cere. Incercati. Functioneaza, iar primavara va fi mai aproape.
OK, astazi vom vorbi despre culori, si, atentie doamnelor, aceste teorii functioneaza si in cazul vestimentatiei.
Culorile pot fi pure sau culori obtinute din amestecul culorilor acestora. Toate acestea grupate dupa dependenta reciproca formeaza o schema numita cercul culorilor.
1.Culorile primare (care nu pot fi descompuse) sunt: rosul, galbenul, albastrul.
2. Culorile secundare sunt cele obtinute prin amestecul in cantitati egale ale culorilor primare: verde = albastru+galben, orange = rosu+galben, violet = rosu+albastru.
3. Culorile tertiare sunt rezultate din amestecul culorilor vecine pe cercul culorilor. Exemplu: albastru-violet = albastru+violet.
4. Culorile complementare sunt acele culori diametral opuse pe cercul culorilor. Rosul, galbenul si albastrul sunt complementare. Apoi rosu-verde, albastru-orange, violet-galben. Secundarele orange-violet-verde sunt de asemenea complementare, si asa mai departe.
Calitatea culorilor
1. Saturatia: este gradul de intensitate a culorilor
2. Luminozitatea: se refera la cantitatea de gri continuta de culoare. Griul nu este intotdeauna un amestec de alb si negru, el poate fi si un amestec de complementare, poate pastra una din culorile de origine (gri-bleu sau gri-verde de exemplu) si are calitatea de a putea fi asociat cu orice culoare.
3. Valoarea: este expresia intensitatii luminoase a culorilor. Negrul este valoarea cea mai inchisa, albul cea mai deschisa. Pentru culorile pure (de la deschis la inchis) valorile sunt: galben, orange, rosu si verde (la egalitate), albastru, violet.
Influenta luminii
Nu uitati, culoarea este proprietatea materialelor de a reflecta o anumita zona a spectrului luminos, iar lumina are nuante diferite in anumite perioade ale zilei (dimineata balansata spre albastru, seara spre rosu), lumina becurilor cu incandescenta este in general galbena, tuburile fluorescente dau lumina albastruie, si asa mai departe.
Rezultatul: culorile pe care le alegem vor fi intotdeauna usor modificate, si cu cat culoarea este mai apropiata de griuri, va fi mai influentata. Retineti acest fapt pentru ca se aplica si in vestimentatie si, mai ales, in machiaj!
Perceptia culorilor
Culorile sunt asociate intotdeauna cu senzatiile: echivalentul soarelui si caldurii, al prospetimii, al racelii etc. De eceea putem corija senzatia de frig sau cald pe care incaperile o dau in functie de orientarea spre punctele cardinale.
Galben: culoarea cea mai clara, vesela, tonica, stralucitoare. Alaturat oranjului simbolizeaza soarele.
Rosu: viu si excitant. Alaturat verdelui devine foarte stralucitor. In acord cu griul creeaza un sentiment tragic. Atentie! uneori poate fi vulgar.
Albastru: profund si usor mistic. Se armonizeaza bine cu albul si tonurile de verde. Pune in valoare brunurile.
Verde: daca este balansat spre galben este tonifiant. Spre albastru devine trist. Permite o gama infinita de asocieri.
Orange: culoarea cea mai dinamica care asociaza stralucirea galbenului cu vivacitatea rosului. Amestecat cu alb isi pierde intensitatea. Amestecat cu negru genereaza frumoase nuante de brun.
Violet: spiritual, secret, elevat. Asociat cu rosu capata si mai multa noblete. Albastru violet exprima cel mai bine singuratatea si frigul.
Atentie! Orice culoare este dependenta de suprafata materialului. Este evident ca o culoare va arata intr-un fel pe un material textil si intr-un cu totul alt fel pe sticla sau suprafete lucioase.
De retinut: culoarea, suprafata, materialul si lumina sunt cele patru ingrediente cu care putem obtine efectul mult cautat.
Sper ca am reusit sa ne apropiem cu un inca un pas de primavara.