Iar te doare în gât şi abia ai trecut peste o răceală? Dacă ţi se întâmplă şi ţie acest lucru, trebuie să renunţi la aceste obiceiuri care atrag boala!
Unele obiceiuri pe care le avem pot să favorizezi apariţia răcelilor mai des decât ne-am dori. De exemplu, ştiai că ar fi indicat să renunţi la spray-urile nazale înainte de a ieşi afară, deoarece acestea îţi înrăutăţesc problema şi îngreunează respiraţia? Dacă răceşti des renunţă la aceste obiceiuri:
1. Foloseşti spray nazal înainte de a ieşi afară?
Temperaturile scăzute acţionează prin îngustarea căilor nazale, iar dacă foloseşti un spray nazal înainte de a ieşi afară nu vei face decât să-ţi înrăutăţeşti situaţia. Microorganismele vor pătrunde mai uşor pe căile respiratorii şi aerul inhalat îl vei simţi şi mai rece. Astfel că dacă ştii că trebuie să ieşi din casă este de preferat să eviţi picăturile/spray-urile nazale şi să foloseşti o batistă pentru a sufla bine nasul.
2. Respiri pe gură când eşti în frig?
Este unul dintre cele mai proaste obiceiuri pentru sănătatea ta, deoarece aerul rece intră "nefiltrat" de căile respiratorii şi astfel gâtul se poate inflama, făcându-şi apariţia durerile în gât. Încearcă să respiri adânc pe nas de fiecare dată când eşti afară în frig pentru a-ţi proteja gâtul.
3. Îţi acoperi gura şi nasul cu un fular?
Chiar dacă ţi se pare o soluţie bună, specialiştii susţin că este un obicei greşit. Deoarece atunci când expiri aerul cald trece prin materialul fularului, frigul de afară favorizează apariţia broboanelor de gheaţă pe material. Astfel, aerul pe care îl vei inspira apoi va fi mult mai rece, iar riscul de apariţie a inflamaţiilor la gât este mult mai ridicat. Acoperă gura dacă simţi frigul intens, însă lasă nasul descoperit şi respiră pe nas.
4. Grăbeşti pasul atunci când simţi că îţi este foarte frig?
Este de preferat să nu faci acest lucru, deoarece vei transpira mai tare şi senzaţia de frig va fi mai intens resimţită. În schimb, intră câteva minute într-o cafenea sau magazin din drumul tău pentru a te încălzi pentru câteva minute înainte de a continua drumul.
5. Bei cafeaua fierbinte înainte cu 30 de minute de a ieşi afară?
O cafea fierbinte sau un ceai în dimineţile de iarnă sunt întotdeauna binevenite. Însă, dacă le bei cu 30 de minute înainte de a ieşi afară în frig vei resimţi şi mai intens temperatura scăzută. Odată ce vei ieşi afară în frig, temperatura corpului va scădea rapid şi vei simţi că îngheţi de frig. Astfel, că dacă ştii că ieşi afară în frig este de preferat să optezi pentru apă la temperatura camerei sau alte băuturi călduţe.
6. Pleci de acasă fără să mănânci?
Pentru a se încălzi corpul are nevoie de energie, iar obiceiul de a pleca dimineaţa de acasă fără să iei micul dejun este unul foarte greşit, în special iarna. Vei resimţi frigul foarte intens şi rişti să răceşti des.
7. Te încălzeşti cu alcool când stai afară şi eşti în concediu?
Senzaţia de căldură va dura foarte puţin după ce consumi alcool afară, iar apoi temperatura corpului va scădea brusc şi vei simţi că îngheţi de frig şi poţi să răceşti mai uşor.