Cum să-ți organizezi frigiderul
Alimentele nu trebuie așezate la întâmplare pe rafturi. Descoperă cum să-ți organizezi frigiderul pentru a avea totul la îndemână.
Un frigider curat și bine organizat este punctul de plecare pentru o alimentație sănătoasă. În momentul în care produsele sunt înghesuite pe rafturi, fără să fie aranjate în funcție de tipul alimentelor, este posibil să renunți să cauți ceva sănătos și să alegi direct dulciurile care îți periclitează silueta.
Oare cât de mult contează cum arată interiorul frigiderului? În opinia specialiștilor, vei reuși să ai o greutate ideală numai dacă înveți cum să-ți organizezi frigiderul corect. Înainte de a începe orice dietă este esențial să regândești modul de arajare și repartizare a diferitelor categorii de alimente, astfel încât să nu ajungi să consumi decât batoane de cereale cu mult zahăr pentru că sunt primele pe care le vezi când deschizi frigiderul.
Principiul de bază pentru reorganizarea frigiderului este temperatura la care trebuie gătite diferitele tipuri de alimente. Astfel, ar trebui să așezi preparatele pe care nu este nevoie să le gătești pentru a le consuma, cum sunt cele deja gătite sau ce a rămas de la prânz sau cină, pe rafturile de sus. După aceea, restul alimentelor vor fi aranjate în funcție de temperatura la care trebuie preparate, având grijă ca produsele din carne să fie pe ultimele rafturi de jos.
Dacă realizezi organizarea alimentelor după acest principiu vei evita contaminarea dintre alimente și, chiar dacă se întâmplă uneori, probabil va fi între alimente care trebuie gătite la o temperatură similară. Picuratul sau alte accidente minore nu sunt o problemă deosebită dacă alimentele de dedesubt trebuie preparate la o temperatură mai ridicată.
Noua strategie de organizare a frigiderului
Odată ce ai înțeles principiul de bază este momentul să începi acțiunea practică de așezare a tuturor alimentelor. Specialiștii îți recomandă să golești frigiderul, să îl speli și să îl ștergi cu o cârpă moale, iar apoi să pui în practică noua variantă de aranjare pe rafturi.
Iată cum să-ți organizezi frigiderul în mod eficient:
1. Pe rafturile de sus
Acesta este locul ideal pentru a păstra alimentele care nu au nevoie de o prelucrare termică de amploare, eventual doar de încălzire. Pe aceste rafturi poți păstra felii de pizza, tocănițe, paste, legume fierte la aburi, supe sau ciorbe. De asemenea, aici este și locul băuturilor precum limonada, sucurile carbogazoase sau ceaiul.
Tot pe rafturile de sus trebuie să pui și produsele care pot fi consumate direct cum sunt iaurtul, brânza, smântâna, laptele, peștele afumat sau marinat și șunca presată. În ceea ce privește șunca presată nu desface pachetul lăsând feliile nefolosite libere. Dacă nu consumi integral pachetul alege un recipient etanș pentru a păstra ce a rămas sau folosește o pungă.
2. Pe rafturile de jos
Este locul potrivit pentru ingredientele crude, care trebuie gătite înainte de a fi consumate. Aici poți păstra carnea crudă de pui, curcan, vită, porc sau vânat, dar și ouăle. Potrivit specialiștilor trebuie să ai un singur tip de carne pe fiecare raft, iar peștele să fie cel mai jos deoarece, în caz că picură poate afecta negativ aroma celorlalte sortimente de carne. De asemenea, poți păstra aici și amestecurile pentru diferite umpluturi pentru plăcinte. Carnea pe care o lași la marinat se va afla tot pe aceste rafturi, integrată între categorii similare de carne.
3. Ușa frigiderului
Aceasta este zona cu temperatura cea mai ridicată din frigider, astfel încât ar trebui să păstrezi numai condimentele pe rafturile de la ușă. Deși pare comod, evită să pui laptele sau ouăle la ușa frigiderului pentru că trebuie păstrate la o temperatură mai redusă.
4. Sertarele frigiderului
Fructele și legumele proaspete se păstrează în sertare, iar dacă ai două cel mai bine este să rezervi unul pentru fructe și celălalt pentru legume pentru a nu amesteca aromele. În același timp trebuie să ții cont că deasupra ai produse din carne, astfel încât este bine să păstrezi carnea în recipiente etanșe pentru a preveni contaminarea fructelor sau legumelor.