Cum să reduci cantitatea de mâncare aruncată
Casă şi familie · Acasa / 20.05.2019

Oamenii din întreaga lume aruncă mâncare în fiecare zi și pierd bani pe care ar putea să îi economisească.

O parte din această mâncare a depășit termenul de valabilitate și nu mai este comestibilă, însă cât din această cantitate de mâncare aruncată poate fi redusă? Deșeurile alimentare generează gaze cu efect de seră, cum ar fi bioxidul de carbon și metanul. S-a făcut un studiu în Marea Britanie și s-a descoperit că, dacă nu ar mai fi aruncate deșeuri alimentare, ar fi vorba despre un impact la fel de mare ca și cum unul dintre patru autoturisme ar dispărea de pe șosea. Iată cum să reduci cantitatea de mâncare aruncată!

Modalități prin care poți să reduci cantitatea de mâncare aruncată


Pâinea


Se întâmplă două lucruri atunci când ai o pâine mai veche în casă: mucegăiește sau se întărește. Experții în sănătate nu recomandă consumul de pâine mucegăită. Cu toate acestea, în cazul în care pâinea se întărește, dar nu este mucegăită, există multe moduri în care poți găti cu ea, cum ar fi o supă cremă cu crutoane.

Orezul și pastele


Aproape toți oamenii gătesc prea mult orez sau prea multe paste uneori. Orezul prezintă un risc suplimentar din cauza unei bacterii numite bacillus cereus. Produce o toxină care nu este distrusă de căldură. În timp ce reîncălzirea orezului omoară bacteria, nu elimină toxina. Dacă ai gătit prea mult orez, poți reduce riscul de toxiinfecție alimentară prin răcirea orezului rămas imediat după gătirea sa și depozitarea sa în frigider imediat ce s-a răcit. Orezul poate fi reîncălzit o singură dată.

Potrivit experților, gătirea pastelor și răcirea lor schimbă structura amidonului, astfel încât absorbi mai puține calorii, chiar dacă le reîncălzești. Așa că de ce să le arunci? Există nenumărate feluri de mâncare ușor de făcut cu pastele rămase, fie reîncălzite sau reci. De exemplu, poți face o salată cu paste.

Salatele


Cei mai mulți oameni nu cumpără salata în pungă cu o anumită rețetă în cap. De multe ori uită de ea și ajunge să se strice. Dacă nu vrei să mănânci doar o salată sau frunzele sunt puțin ofilite, există multe feluri de mâncare pe care le poți încerca. Poți încerca diferite preparate pe care să le amesteci cu frunzele, cum ar fi cele gătite pe grătar.

Roșiile


Roșiile se pot strica foarte repede. Acestea se înmoaie și mucegăiesc. Nu mânca niciodată o roșie mucegăită, dar roșiile care sunt doar puțin mai moi sunt perfect pentru supe și sosuri.

Laptele


Dacă laptele miroase ciudat, nu îl bea. Uneori poate fi consumat după data de expirare, dar poate să se acrească înainte de această dată dacă nu este depozitat în mod corespunzător. Dacă ai prea multe lapte în frigider, există o mulțime de rețete în care îl poți folosi. Ca să nu mai spunem câte deserturi poți face cu acesta.

Brânza


În cazul în care te enervezi când vezi câtă brânză arunci, nu ești singura persoană care face asta. Există o anumită confuzie cu privire la momentul în care ar trebui să arunci brânza. În general, mucegaiul nu poate pătrunde adânc în brânza tare. Cu cât este mai tare brânza, cu atât este mai probabil să poți îndepărta mucegaiul și mânca restul. Brânza tare, cum ar fi cheddar, poate fi mâncată și dacă tai aproximativ 1 centimetru în jurul porțiunii mucegăite. Asigură-te că ții cuțitul astfel încât să nu contamineze și alte părți ale brânzei. Dacă marginile brânzei tari au crăpat și sunt mai tari decât la început, le poți tăia. Știai că poți depozita brânza tare în congelator? 

Brânza moale sau orice tip de brânză care poate fi întinsă pe pâine sau sfărâmată, cum ar fi feta, brânza de vaci și brânza topită, ar trebui aruncată dacă a mucegăit. De asemenea, brânza moale nu poate fi ținută în congelator, deoarece procesul de înghețare îi modifică textura. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro