Cele mai bune legume la grătar - 9 secrete ale unui chef
Casă şi familie · Acasa / De Ioana Maroşan, 22.08.2018

Un chef american cunoscut împărtășește secretele lui ca să faci cele mai bune legume la grătar.

Amanda Cohen este bucătar șef și proprietar al restaurantului Dirty Candy din New York. Cu un meniu orientat cu precădere spre preparate vegetariene, Amanda dezvăluie câteva dintre secretele care o ajută să obțină preparate deosebit de delicioase și care te vor ajuta și pe tine să faci feluri de mâncare foarte apetisante.


Cum să faci cele mai bune legume la grătar


Folosește un grătar dublu

În felul acesta legumele vor căpăta un model mai frumos dar vei evita și căderea lor în jar. „Dacă nu sunt tăiate în bucăți mari, legumele se vor micșora în timpul gătirii și este posibil să cadă în interiorul grătarului.”


Pregătește-ți la grătar ingredientele pentru salată

„Prefer legumele verzi pentru grătar: spanac, varză kale și chiar ierburi. Prepară-le pe grătar și apoi asezonează-le cu ulei și sare și vei obține o salată delicioasă.” Cohen coace legumele la foc iute și le întoarce des iar la final le adaugă busuioc, brânză pecorino, ulei de măsline extravirgin și coajă de lămâie.


Poți să pregătești și legume mai tari

„Salata Romaine poate fi pregătită cu success la grătar dacă o tai în două jumătăți și o ungi cu puțin ulei iar apoi o pui câteva minute pe grătar, pentru a obține aroma specifică, dar nu trebuie să o gătești prea mult ca să rămână crocantă.”


Uneori poți termina de pregătit mâncarea într-o tigaie

Cohen adoră să gătească varză de Bruxelles. Ea le taie în jumătăți și le pune pe grătar pentru a se rumeni pe o parte. „Grătarul trebuie să fie bine încins. Nu poți să gătești legumele prea mult sau prea puțin. Nu poți să spui despre legume că sunt crude la interior.” După ce le rumenește pe grătar, Amanda finalizează gătirea într-o tigaie cu puțin ulei și un pic de usturoi la finalul timpului de gătire.


Dovleacul nu trebui gătit prea mult timp

„Dovleacul poate să devină foarte apos”, spune Cohen. „Nu trebui ținut mult timp pe grătar. Gătește-l în bucăți mari, pe toate părțile. Ia-l de pe grătar imediat ce vezi că încep să iasă sucurile din el. Condimentează-l cu sare după ce l-ai luat de pe foc și nu înainte, pentru că va extrage apa din el și vei rămâne cu un piure apos.”


Gătește cu vinete japoneze

Deși este tot o plantă cu un conținut ridicat de apă, Amada evită această problemă tăind vinetele de lungime. Apoi le unge cu ulei și le pune pe grătar până sunt gata. „După ce s-au gătit, condimentează-le cu puțină sare, ierburi proaspete și zeamă de lămâie.”


Nu-ți pierde timpul marinând legumele!

”Nu este nevoie să marinezi legumele înainte cu câteva ore pentru că acestea nu absorb aromele așa cum o face carnea. Eventual, pot fi unse cu marinata atunci când sunt pe grătar.”


Poți să nu folosești ardeiul gras dacă nu-ți place

Deși este adevărat că toate legumele sunt benefice pentru sănătate, dacă nu-ți place ardeiul gras, atunci nu trebui să-l folosești.


Reinventează banala ceapă 

De mici copii, am fost obișnuiți să vedem pe grătar ceapă, ardei gras și poate și ciuperci, de obicei puse pe frigărui. „De cele mai multe ori nici nu erau bine gătite”, spune Cohen. „În ceea ce privește ceapa, dacă vreau să o aduc în prezent, atunci folosesc  ceapa verde. Va avea o aroma mult mai bună.”
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro